Το Σαββάτου 5 Νοεμβρίου η Οικολογική Κίνηση Πάτρας και η SoSCIety συναντήθηκαν στην Πλαζ της Πάτρας για να εγκαινιάσουν «στο πεδίο» τη νέα τους δράση «το μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών.
Το «μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών» είναι μία δράση που έχει στόχο την καταγραφή των μικροπλαστικών και μεσοπλαστικών στην ακτογραμμή της Ελλάδας. Πρόκειται για την πρώτη πανελλήνια πρωτοβουλία για συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων για την αποτύπωση του ρυπαντικού φορτίου από μικροπλαστικά (1-5 χιλιοστά) και μεσοπλαστικά (5-25 χιλιοστά) στις ελληνικές ακτές, με την πολύτιμη συμβολή των πολιτών όλων των ηλικιών, που καλούνται να συμμετέχουν εθελοντικά σε αυτή την επιστημονική έρευνα.
Η δράση υλοποιείται από την SoSCIety στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου –ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών και την Δρ. Χρυσή Καραπαναγιώτη, Αν. Καθηγήτρια, Τμήματος Χημείας, Πανεπιστημίου Πατρών.
Τα µικροπλαστικά είναι µικρά κοµµάτια πλαστικού µεγέθους µικρότερου από 5 mm που συναντάµε σε αυξανόµενες ποσότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Ʃύµφωνα µε τον ΟΗΕ το 2017 υπήρχαν τουλάχιστον 51 τρισεκατοµµύρια µικροπλαστικά σωµατίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία µας, τα οποία, µεταξύ άλλων, συσσωρεύουν τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό. Αυτές οι τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στα µικροπλαστικά, τα οποία καταπίνονται λανθασµένα από τη θαλάσσια ζωή και καθώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα καταλήγουν και στην ανθρώπινη διατροφή, µε ανησυχητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ʃύµφωνα µε µελέτες, ορισµένα πλαστικά προσροφούν περισσότερες τοξικές ουσίες, ενώ άλλα είναι πιο ελκυστικά ως τροφή για τους θαλάσσιους οργανισµούς . Ʃυνεπώς, είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε τους τύπους µικροπλαστικών που συναντάµε στο θαλάσσιο περιβάλλον, πού βρίσκονται και σε ποιες συγκεντρώσεις. Ένας λόγος που κάνει την έρευνα αυτή ακόμα πιο σημαντική στην χάραξη πολιτικών κα στη διαμόρφωση διαχειριστικών προτάσεων.
Το «μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών» έχει στόχο να καλύψει αυτό το κενό και να δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί µεγάλος όγκος δεδοµένων που µπορούν να αναλυθούν, να χαρτογραφηθούν και να διατεθούν για περαιτέρω έρευνα και µελέτη, αλλά και να αποτελέσουν βάση για τον σχεδιασµό στρατηγικών για τον περιορισµό των πιο επιβλαβών και των πιο διαδεδοµένων τύπων πλαστικού στην πηγή. Επιπλέον στόχος του «μεγάλου κυνηγιού των μικροπλατικών» είναι τα δεδοµένα αυτά να συλλεχθούν από πολίτες, αξιοποιώντας την επιστήµη των πολιτών ως εργαλείο για την συλλογή µεγάλου όγκου δεδοµένων, για την βιωµατική ενηµέρωση των πολιτών, προσφέροντας την ευκαιρία της συµµετοχής τους στη χάραξη στρατηγικών για περιορισµό του προβλήµατος της πλαστικής ρύπανσης.
Στο «μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών» μπορούν να συμμετέχουν πολίτες, φορείς, σχολεία χωρίς κάποιο περιορισμό. Η δειγματοληψία είναι απλή και σύντομη και παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες, ενώ ο εξοπλισμός που χρειάζεται αποτελείται από αντικείμενα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Βασική προϋπόθεση η ακτή που θα επιλέξουμε να μελετήσουμε να αποτελείται κυρίως από άμμο ή πολύ λεπτόκοκκο βότσαλο, για να μπορούν να συγκρατηθούν τα μικροπλαστικά.
Μέχρι στιγμής, έχουν δηλώσει συμμετοχή πολίτες και ομάδες από Σαντορίνη, Λέσβο, Σάμο, Κίμωλο, Αχαΐα και Αττική, ενώ αναμένουμε με αγωνία να μελετήσουμε τα δεδομένα που θα μας αποσταλούν από όλες τις ακτές τις Ελλάδας.
Αντίστοιχες δράσεις υλοποιούνται με επιτυχία επί σειρά ετών σε χώρες του εξωτερικού, προσθέτοντας πολύτιμα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα με την συμβολή των πολιτών.
Μάθετε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή τώρα στην πολύ σημαντική αυτή έρευνα που θα υλοποιείται μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 στην ιστοσελίδα https://www.sosciety.info/microplastics-hunt-greece