Η προσέλευση κοινού, φορέων και επιστημόνων στη συγκεκριμένη ημερίδα ήταν πρωτοφανής για τα δεδομένα παρόμοιων εκδηλώσεων και απέδειξε το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Κοινή απαίτηση:
– Να υπογραφεί επιτέλους η ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση).
– Να αναδασωθούν οι εκχερσωμένες περιοχές και να κατεδαφιστούν τα αυθαίρετα.
– Να χρηματοδοτηθεί ο φορέας διαχείρισης για να μπορέσει να λειτουργήσει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση της προστασίας και οικοανάπτυξης της περιοχής.
Οι κύριες διαπιστώσεις και συμπεράσματα είναι:
1. Το τριετές πρόγραμμα LIFE που εκτελέστηκε με έδρα το Λάππα, και λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου, είχε πολύτιμη προσφορά: κατέγραψε επιστημονικά τις παραμέτρους του πλέγματος οικοτόπων που συγκροτούν την Στροφιλιά με συγκεκριμένες μετρήσεις, αλλά και συνεισέφερε στην αναβάθμισή του με συγκεκριμένες ενέργειες όπως η φύλαξη που μείωσε τα φαινόμενα λαθροθηρίας και οι μελετημένες επεμβάσεις για την ενίσχυση των αμμοθινών και την κατασκευή μονοπατιών.
2. Το πρόβλημα των λατομείων των Μαύρων Βουνών, δραστηριότητας απολύτως ασύμβατης με Α΄ ζώνη περιοχής Ramsar, παραμένει. Ήδη στο τέλος του μήνα λήγει η παράταση λειτουργίας και οι επιβεβλημένες και επείγουσες εναλλακτικές λύσεις δεν έχουν προετοιμαστεί.
3. Οι δικαστική υπεράσπιση του δασικού χαρακτήρα των Μαύρων Βουνών (τα οποία είναι στο στόχαστρο για οικοπεδοποίηση επί 15 χρόνια) συνεχίζεται με επιτυχία και η ΟΙΚΙΠΑ δηλώνει ότι θα την συνεχίσει.
4. Το ίδιο ισχύει και για την άλλη πληγή της Στροφιλιάς, τον παράνομο οικισμό «Σαμαρέϊκα» και τις 2000 εκχερσωμένα στρέμματα δάσους περί αυτόν. Οι αποφάσεις αναδάσωσης –ιδιαίτερα η απόφαση Καββαδά για αναδάσωση 560 στρεμμάτων- επιβάλλεται, για λόγους κύρους του κράτους, να εκτελεστούν.
5. Το Κοτύχι ρυπαίνεται και αντιμετωπίζει μείωση της έκτασής του.
6. Νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, ή (καλύτερα) προεδρικό διάταγμα, για την διαχείριση της περιοχής δεν έχουμε ακόμη και εκτιμάται ότι ο λόγος είναι η υπονόμευση από τα επενδεδυμένα στις παρανομίες συμφέροντα.
Τελικά: Οι αγώνες για την αναχαίτιση των παρανομιών και ην διατήρηση της ακεραιότητας του οικοσυστήματος δεν είναι μάταιοι. Σοβαρό όμως παραμένει το έλλειμμα εφαρμογής του νόμου και των διοικητικών αποφάσεων του κράτους. Αν αποφασιστικά προχωρήσουμε με γνώμονα το νόμο και το δημόσιο συμφέρον μπορεί να βρεθεί και ο τρόπος επιεικούς εφαρμογής του.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας για την στήριξή της καθώς και στον τοπικό τύπο και ΜΜΕ, που ουσιαστικά συνέβαλαν στην επικοινωνιακή ανάδειξη του θέματος
Ημερίδα για τη Στροφυλιά
Όλα τα καλά αλλά και όλα τα κακά που αφορούν το παρόν και το μέλλον του υγροτοπικού συμπλέγματος της Στροφιλιάς ακούστηκαν κατά την ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα που διοργάνωσε η ΟΙΚΙΠΑ, στις 29 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Εμπορικού συλλόγου.
Το πολυπληθές (είχαμε και όρθιους την περισσότερη ώρα) ακροατήριο είχε την ευκαιρία να ακούσει με τρόπο ολοκληρωμένο, τόσο για το πρόγραμμα LIFE και τα αποτελέσματά του, όσο και για τα προβλήματα καταπατήσεων και αποχαρακτηρισμών τα οποία είναι και ο τομέας δράσης της Κίνησης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι παραβρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των πολιτικών και επιστημονικών φορέων που διαδραματίζουν ρόλο στην διαχείριση της πολύτιμης αυτής περιοχής.
Ήταν εκεί ο βουλευτής κ. Ν. Νικολόπουλος, ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Γ. Αθανασόπουλος, ο νομ. Σύμβουλος Ν. Τσούκαλης, ο Δήμαρχος Μόβρης κ. Παναγιωτόπουλος, στελέχη της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας (κ. Φαναριώτη, κ. Σ. Πολίτης), ο πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης καθ. Δ. Τζανουδάκης, η κ. Βελαώρα, από το πρόγραμμα Life, ο πρώην πρόεδρος της Ορνιθολογικής κ. Παπακωνσταντίνου, ο Δ. Κράγκαρης από την περιβαλλοντική οργάνωση ΕΠΟΠ της Ηλείας, πολλοί επιστήμονες, ιδιαίτερα από το γεωτεχνικό χώρο και σημαντικός αριθμός πολιτών που εκδήλωσαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη Στροφιλιά.
Δεν έλειψε μάλιστα και ένας από τους Σαμαραίους, ο καθηγητής του Παν/μίου Πατρών Νικ. Σάμαρης!
Ο πρώτος εισηγητής Χαράλαμπος Τζελέπης, συντονιστής της τοπικής ομάδας έργου του LIFE, που επί τριετία εφαρμόστηκε και, τέλος Δεκεμβρίου, λήγει αναφέρθηκε στα αποτελέσματά του. Το LIFE έδωσε την ευκαιρία για συγκέντρωση, με την χρήση σύγχρονων επιστημονικών μεθόδων, στοιχείων για όλες τις βιοτικές και αβιοτικές παραμέτρους των οικοτόπων της Στροφιλιάς, που θ’ αποτελέσουν θεμέλιο για ένα τεκμηριωμένο οριστικό διαχειριστικό καθεστώς (είτε Κ.Υ.Α. είτε πρ.διάταγμα). Οι συνεργάτες του Δημ. Παπανδρόπουλος και Ελισάβετ Τζογάνη ανέπτυξαν τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε το πρόγραμμα με στόχο την στερέωση και ανάπλαση αμμοθινών, την κατασκευή μονοπατιών αλλά και την παροχή υλικού και υποστήριξης σε σχολεία για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Στα πλαίσια αυτής τουλάχιστον 10.000 μαθητές γνώρισαν, με οργανωμένο τρόπο τις αξίες της Στροφιλιάς.
Ο νέος πρόεδρος του Φ.Δ., δασολόγος Δημήτρης Κατσαρός, παρουσίασε το νομικό πλαίσιο της προστασίας τέτοιων περιοχών, δίνοντας έμφαση στη λειτουργία του Φορέα. Ο κ. Κατσαρός μίλησε για τις δυσχέρειες που υπάρχουν, ιδιαίτερα τη μη επάνδρωση ακόμη του Φορέα με προσωπικό, ενώ το LIFE λήγει σε λίγες βδομάδες και τόνισε ότι θεμελιώδες είναι να ψηφιστεί άμεσα το οριστικό νομικό καθεστώς της περιοχής.
Τη σκυτάλη πήρε ο Θωμάς Κουτρούμπας, εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών ΜΚΟ στο φορέα ο οποίος τόνισε ότι η καθυστέρηση στην θεσμοθέτηση νέου νομικού καθεστώτος δεν είναι γραφειοκρατική αλλά οφείλεται στην πίεση των συμφερόντων που επιδιώκουν να μη θιγούν απ’ αυτό τετελεσμένες καταστάσεις και συγκεκριμένα οι εκχερσώσεις και τα αυθαίρετα κτίσματα στα Σαμαρέικα και τα λατομεία των Μαύρων Βουνών, την παράταση της λειτουργίας των οποίων ισχυρά συμφέροντα επιθυμούν. Ειδική αναφορά έκανε στη γνωστή απόφαση του πρώην περιφερειάρχη κ. Καββαδά για αναδάσωση 560 εκχερσωμένων και καταπατημένων στρεμμάτων στα Σαμαρέικα, για την οποία έκανε την εκτίμηση ότι μπορεί και να ήταν από τους λόγους που αναγκάστηκε να παραιτηθεί, και στην σχετικά πρόσφατη απόφαση του πολεοδομικού γραφείου Αμαλιάδας να δεχθεί μετά από 9 χρόνια ενστάσεις κατά εκθέσεων αυθαιρέτων κτισμάτων στα Σαμαρέικα και πάλι. Αξίζει να προσθέσουμε ότι η εισήγησή του στηρίχθηκε σε περίπου 25 πρωτοσέλιδα της «εν αιθρία» και άλλα έντυπα της Κίνησης που ασχολούνταν με τα προβλήματα της Στροφιλιάς.
Ο δασολόγος Ηλίας Ντρές ανέπτυξε το ιστορικό των δικαστικών αγώνων της ΟΙΚΙΠΑ για την αποτροπή του αποχαρακτηρισμού 175 δασικών στρεμμάτων στα Μαύρα Βουνά, τις επιτυχείς ενέργειες του παρελθόντος που κατέληξαν σε αποτροπή αποχαρακτηρισμών εκατοντάδων στρεμμάτων στις Στίβες, στα Σαμαρέικα, στη Βολόστανη. Ανέπτυξε με λεπτομέρειες τα τεχνάσματα που μετέρχονται υπηρεσίες που προσπαθούν να νομιμοποιήσουν την κατάσταση στα Σαμαρέικα, εμφανίζοντάς τα ως ανήκοντα στην Ηλεία και παρουσίασε το πλήθος των διοικητικών και δικαστικών ενεργειών της ΟΙΚΙΠΑ για τη Στροφιλιά.
Από τις παρεμβάσεις αξίζει να σημειώσουμε τις ακόλουθες;
Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε ο κ. Ν. Σάμαρης ο οποίος μ’ ένα χειμαρρώδη λόγο, τον οποίον επιδίωξε να φορτίσει συναισθηματικά, προσπάθησε να εμφανίσει τους εκχερσωτές των Σαμαρέικων ως θύματα ασυνεννοησίας των υπηρεσιών των δύο νομών, χωρίς όμως να πείσει.
Ο καθ. Δ. Τζανουδάκης κατέθεσε την άποψη ότι η επείγουσα ανάγκη να θεσπισθεί οριστικό νομικό καθεστώς, μπορεί να δικαιολογήσει ένα μορατόριουμ για τις πληγές των λατομείων και των Σαμαρέικων, να μπουν κατά κάποιο τρόπο σε «παρένθεση» προς αντιμετώπιση στο μέλλον.
Η κ. Ιωάννα Φαναριώτη, δασολόγος και στέλεχος της περιφέρειας, αναρωτήθηκε
γιατί χρονίζουν τα προβλήματα και δεν εφαρμόζεται ο νόμος.
Σχολιάζοντας ο κ. Ντρες τόνισε ότι μόνη οδός είναι η επιμονή και η άσκηση πίεσης για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Πράγματι, μόνο αν επιμείνουμε στην εφαρμογή του νόμου μπορούμε να βρούμε –όπου επιβάλλεται- και το μέτρο της αναγκαίας επιείκειας στην πράξη.