SOS από 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις: «Απαράδεκτη οπισθοδρόμηση» στην προστασία της δασικής γης

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν μέσα στο καλοκαίρι 8 μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις (Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Greenpeace, MEDASSET, WWF Ελλάς)  σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για τους δασικούς χάρτες.

Όπως αναφέρουν, η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τις χειρότερες ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την πολιτική του υπουργείου σε σχέση με την προστασία της ελληνικής φύσης, αφού υλοποιεί κατά βάση τον νόμο 4685/2020, ο οποίος αποξήλωσε σημαντικές προστατευτικές διατάξεις παλιότερου νόμου για τη βιοποικιλότητα (3937/2011), αποδυνάμωσε τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης και επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στην προστασία της δασικής γης.

Ειδικά όσον αφορά στους δασικούς χάρτες, η απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αίρει αναδρομικά την αποδεικτική ισχύ όλων ανεξαιρέτως των δασικών χαρτών, κυρωμένων και μη, με αποτέλεσμα:

-την απομείωση της προστασίας της δασικής γης,

-την επ’ αόριστο καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του εξαιρετικής σημασίας, αλλά επί δεκαετίες παρακωλυόμενου, έργου των δασικών χαρτών και της ολοκλήρωσης του δασολογίου, λόγω της πρόβλεψης νέου σταδίου αντιρρήσεων με διευρυμένο αντικείμενο,

-την πρόκληση σοβαρού πλήγματος στην ασφάλεια δικαίου και την ισονομία, ιδίως όσων σέβονται θεσμούς και νόμους και δεν καταπατούν φυσική γη για ιδιοτελή οφέλη.

Τόσο η σχετική ρύθμιση του ν. 4685/2020, όσο και η ίδια η υπουργική απόφαση καταβαραθρώνουν το κύρος των δασικών χαρτών, εισάγοντας εκ των υστέρων έναν ευρύτατο και ασαφή κύκλο πράξεων εξαίρεσης περιοχών, χωρίς μάλιστα καμία πρόνοια ελέγχου της νομιμότητάς τους. Έρχεται δηλαδή η πολιτεία, με μια απλή υπουργική απόφαση, να αναιρέσει ήδη κυρωμένους χάρτες, εισάγοντας ως κατηγορίες εξαιρέσεων «πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αγροτικής νομοθεσίας» ή «με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας, όπως με σκοπό την εγκατάσταση βιομηχανικής ή τουριστικής μονάδας».

Με τη ρύθμιση του ν. 4685/2020 και την εφαρμοστική απόφαση Κωστή Χατζηδάκη δεν έχουμε απλώς εξαίρεση ορισμένων τμημάτων (επιπρόσθετες κατηγορίες, αποφάσεις παραχώρησης και οικιστικές πυκνώσεις) από τους δασικούς χάρτες, αλλά άρση της αποδεικτικής ισχύος όλων των δασικών χαρτών, κυρωμένων και μη, και μάλιστα αναδρομικά, είτε θίγονται από αντιρρήσεις είτε όχι.  

Εάν ο νόμος 4685/2020 δεν είχε προκαλέσει αυτή τη σημαντική οπισθοδρόμηση, η ανάρτηση των δασικών χαρτών θα είχε ευλόγως ολοκληρωθεί, καλύπτοντας το σύνολο της δασικής γης της χώρας με ένα ζωτικής περιβαλλοντικής σημασίας θεσμικό εργαλείο προστασίας, διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν το υπουργείο να καταργήσει το άρθρο 48 του ν. 4685/2020 και την υπουργική απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956, τα οποία θεωρούν αντισυνταγματικά, και να προωθήσει άμεσα και χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις το έργο της ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών και του δασολογίου. 45 χρόνια μετά τη θέσπιση της προστασίας του περιβάλλοντος ως συνταγματικής επιταγής, είναι καιρός να ολοκληρωθεί η «σύνταξη δασολογίου [που] συνιστά υποχρέωση του Κράτους».  Η πανδημία αναδεικνύει περίτρανα τη σύνδεση υγιούς φυσικού περιβάλλοντος με την ανθρώπινη υγεία, ενώ είναι πλέον επιστημονικά αναμφισβήτητο ότι τα ζωντανά φυσικά οικοσυστήματα αποτελούν μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις στην κλιματική αλλαγή.

Οι οργανώσεις καλούν την κυβέρνηση να θέσει επιτέλους την προστασία των οικοσυστημάτων στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, ως εθνικό συμφέρον και ζήτημα ανθρώπινης επιβίωσης.

 

 «Το Νερό είναι στα Χέρια μας»

Πιλοτική δράση στον Αη Στράτη

Το ακριτικό νησί του Αη Στράτη επελέγη για την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος εξοικονόμησης νερού από την εταιρεία FINISH και τον διακυβερνητικό οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med).

Με δεδομένο το πρόβλημα των περιορισμένων υδατικών πόρων, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, στα νησιά του Αιγαίου είναι πολύ σημαντικό κάτοικοι και επισκέπτες να εφαρμόζουν μεθόδους  εξοικονόμησης νερού με απλές συσκευές και πρακτικές.

Με αυτό το σκεπτικό οι διοργανωτές αυτού του προγράμματος επισκέφθηκαν το νησί με στόχο να εξοπλίσουν κάθε νοικοκυριό και κάθε τουριστικό κατάλυμα με συσκευές εξοικονόμησης νερού για τις βρύσες της κουζίνας και του μπάνιου, το ντους και το καζανάκι της τουαλέτας. Παράλληλα, ενημέρωσαν τους κατοίκους για τη σημασία της σωστής διαχείρισης του νερού, τον τρόπο χρήσης των συσκευών και βοήθησαν στη σωστή τοποθέτησή τους.

Όπως τόνισε η δήμαρχος του νησιού, οι κάτοικοι αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία και συμμετέχουν στο σύνολό τους στην κοινή προσπάθεια.

Η πρωτοβουλία με τίτλο «Το Νερό Είναι στα Χέρια Μας» ξεκίνησε από τον Άη Στράτη έχοντας ως στόχο να εξοικονομηθούν έως και 500.000 λίτρα νερού σε χρονικό διάστημα ενός έτους, σηματοδοτώντας την αρχή για μια μεγάλη εκστρατεία προστασίας του νερού στα ελληνικά νησιά και όχι μόνο.

Αξιέπαινη η δράση αυτή με πολλαπλά μηνύματα σε όλους μας για την ανάγκη σωστής διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι το πόσιμο νερό είναι πολύτιμο αγαθό, που κάποια δισεκατομμύρια πολιτών το στερούνται και κάποιοι από εμάς το σπαταλούν ασύστολα.

Με δεδομένες τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων στα διαθέσιμα υδατικά αποθέματα πρέπει σε όλους τους Δήμους να στηριχθούν παρόμοιες δράσεις για ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των καταναλωτών.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι υλοποιήθηκαν στο παρελθόν τέτοιες δράσεις από την ΑΔΕΠ με το Μουσείο Νερού στην περιοχή του Κάστρου, που είναι ανάγκη να επαναλαμβάνονται συνεχώς.