Οι υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις και παραγωγές, που δεν στοχεύουν στην πρόσκαιρη κακοποίηση των προτιμήσεων του κοινού, μπορούν να δημιουργήσουν σιγά – σιγά εκπαιδευμένους αποδέκτες, αρχίζοντας από τις μικρές ηλικίες των μαθητών και των σπουδαστών.
Σε αναλόγου χαρακτήρα παραγωγές κατευθύνεται από το 1988 η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, η οποία με τις σημαντικές εκθέσεις που φιλοξενεί και την αντίστοιχη βιβλιογραφία που παράγει, προσφέρει στο Πατραϊκό κοινό σημαντικό πολιτιστικό προϊόν, το οποίο διακρίνεται για το αισθητικό και επιστημονικό του επίπεδο.
Η πρόσφατη έκθεση «Ευρωπαϊκή Ζωγραφική, από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης» που άνοιξε τις πύλες της στις 18 Μαρτίου, φιλοξενεί έργα σπουδαίων ευρωπαίων ζωγράφων μουσειακές αξίες, Γκρέκο, Τιέπολο, Γιόρντους, Ντελακρουά κ.ά., δίνοντας την ευκαιρία στους Πατρινούς να γνωρίσουν το έργο τους από κοντά.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης Έφη Αγαθονίκου.
Η ίδια σε κείμενό της που δημοσιεύεται σε ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στο κοινό, αλλά και στο πολύ καλό λεύκωμα που συνοδεύει την έκθεση, περιγράφει το πώς δημιουργήθηκε η συλλογή αυτή, από τα πρώτα χρόνια του Ελληνικού κράτους και την δημιουργία Σχολείου των Τεχνών, μέσω δωρεών κυρίως, όπως αυτές του Στέφανου Ξένου, Γεωργίου Αβέρωφ και Αλεξάνδρου Σούτσου αλλά και αγορών όπως πιο πρόσφατα του έργου «Άγιος Πέτρος» του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου.
Τα έργα που εκτίθενται στην Πάτρας αποτελούν τμήμα της μόνιμης Έκθεσης Πινακοθήκης που αφορά στην Δυτικο-Ευρωπαϊκή ζωγραφική της περιόδου του 15ου – 18ου αιώνα.
Η έκθεση λόγω και της σπουδαιότητά της θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα είναι διαθέσιμη στους επισκέπτες και τις Κυριακές.
Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της, με το αισθητικό, ιστορικό και εκπαιδευτικό του στοιχείο την καθιστά σημαντική εμπειρία για το Πατραϊκό κοινό και κυρίως για τα νέα παιδιά.
Ξ. Παπαευθυμίου