Το παράδοξο
Η επιτροπή κρίσεως νέων αυθαιρέτων του ν. Ηλείας δεν έχει καμία αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη περιοχή διότι τα Σαμαρέϊκα ανήκουν στο ν. Αχαΐας σύμφωνα με απόφαση του 1926 η οποία δεν αναιρέθηκε ούτε τροποποιήθηκε από τότε. Μόνο που από το 1926 τα περιγραφόμενα στην απόφαση όρια των δύο νομών δεν ΑΠΟΤΥΠΩΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ. Έχουμε λοιπόν το μοναδικό παράδοξο στον ελληνικό χώρο, τα Σαμαρέϊκα να αποτελούν «γκρίζα ζώνη» και κανείς να μην γνωρίζει που ανήκουν.
Η ΟΙΚΙΠΑ ,εδώ και ένα χρόνο σε συνεργασία με το σύλλογο «πολίτες εν δράσει» έχει προσφύγει στο διοικητικό εφετείο Πατρών κατά των αποφάσεων της επιτροπής και αναμένεται η εκδίκαση των υποθέσεων. Πως όμως να υπερασπιστούμε το δημόσιο αγαθό που λέγεται δάσος της Στροφυλιάς όταν οι υπηρεσίες των δύο νομών και η εποπτεύουσα Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΣΕ ΠΟΙΟ ΝΟΜΟ ΑΝΗΚΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ;
Οι εκκλήσεις μας
Εδώ και ένα χρόνο με ημερίδες, επιστολές, αιτήσεις, δελτία τύπου και ανακοινώσεις καλούμε τον ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ να συντονίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για να πράξουν το αυτονόητο. ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΛΟΥΚΙΑ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ!!! Να υλοποιήσουν επί του εδάφους τα όρια των νομών όπως περιγράφονται στην απόφαση του 1926.
Για το ίδιο θέμα και ο ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ της Στροφυλιάς (στον οποίο συμμετέχουμε με εκπρόσωπό μας) πραγματοποίησε σύσκεψη (Νοέμβριος 2006) με τις δασικές και τοπογραφικές υπηρεσίες των δυο νομών και ομόφωνα αποφασίστηκε η αποτύπωση των ορίων. Παρά τα έγγραφα που έστειλε και ο Φορέας (Ιανουάριος 2007) η αποτύπωση δεν έγινε ποτέ. Το Δ.Σ του φορέα μετέφερε και με προσωπική επαφή το αίτημα στον Περιφερειάρχη, χωρίς όμως και μετά απ’ αυτό να υπάρξει ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Οι απορίες μας
Είναι άραγε τόσο δύσκολο στη σημερινή ψηφιακή εποχή να μπουν στο έδαφος τα όρια δυο νομών; Είναι οι υπεύθυνοι ΑΝΙΚΑΝΟΙ Ή ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ;
Αν είναι αδιάφοροι πρέπει να παραιτηθούν. Αν δεν είναι ανίκανοι πρέπει να το αποδείξουν έμπρακτα.
Σε λίγο καιρό εκδικάζονται οι προσφυγές για τα αυθαίρετα. Μήπως η «διαρχία» βολεύει κάποιους; Μήπως το σχέδιο οικοπεδοποίησης απαιτεί αυτή την «ασάφεια» ώστε πιο εύκολα να προχωρήσουν τα «επενδυτικά» τους σχέδια οι αναπτυξιολάγνοι της περιοχής;
Αδυνατούμε να δεχτούμε ότι ο περιφερειάρχης που σε αγαστή συνεργασία με τον «καταληψία» Νομάρχη βρήκαν λύση εντός λίγων ημερών για το θέμα των λατομείων του Αράξου, δεν μπορούν να συντονιστούν για να αποτυπώσουν τα όρια δυο νομών στο έδαφος.
Το συμπέρασμα
Κάποιοι δεν επιθυμούν την προστασία της Στροφυλιάς και εργάζονται μεθοδικά, χρόνια τώρα, για την επίτευξη των στόχων τους. Οι υπεύθυνοι, παρά τα ωραία λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος, ουσιαστικά τους βοηθούν με τη στάση τους.
Εν ολίγοις οι υπεύθυνοι βλάπτουν σοβαρά τη Στροφυλιά. Υπάρχουν όμως και οι πολίτες Η άμεση προσφυγή μας στην Ελληνική και την Ευρωπαϊκή δικαιοσύνη θα είναι η δική μας απάντηση στην ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ των υπευθύνων.
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Πάτρα 22/6/2007
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ
Η επίσκεψή σας στην πόλη μας στα πλαίσια των προσυνεδριακών διαδικασιών του κόμματος σας, μας δίνει την ευκαιρία να σας καλωσορίσουμε και να σας απευθύνουμε την παρούσα ανοιχτή επιστολή.
Πολλά θέματα και προβλήματα της περιοχής μας θα μπορούσαμε ως οικολογικές οργανώσεις να θίξουμε με αφορμή την επίσκεψή σας ζητώντας την παρέμβασή σας για την επίλυσή τους. Θα αναφερθούμε μόνο σε ένα που το θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό. Αφορά την προστασία του υγροβιότοπου διεθνούς σημασίας Κοτυχίου- Στροφυλιάς ο οποίος βρίσκεται στα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας.
Σύμφωνα με τα δικά σας λεγόμενα στην πρόσφατη ομιλία σας με αφορμή την επίσκεψη του κ. Αλ Γκορ στην Αθήνα η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή σας , πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για περιοχές όπως το Κοτύχι και το δάσος της Στροφυλιάς με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, για την προστασία των οποίων η χώρα μας έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες (RAMSAR)
Παρά λοιπόν τις εξαγγελίες σας και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπάρχει μόνιμο καθεστώς προστασίας μιας και δεν έχει υπογραφεί απ’ τα συναρμόδια υπουργεία η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ)
Η πρώτη Κ Υ Α που καθόριζε τα μέτρα προστασίας της περιοχής υπεγράφη το 1993 και ανανεώθηκε το 1996. Από το 1998 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σε ισχύ καμία απόφαση για τον προσδιορισμό των ζωνών και των μέτρων προστασίας της περιοχής. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να εντείνονται οι πιέσεις ατόμων και φορέων στην περιοχή με καταστροφικές συνέπειες στο ευαίσθητο οικοσύστημα του δάσους της Στροφυλιάς, χωρίς ο φορέας διαχείρισης του υγροβιότοπου νμοτικό Νοσ., Κάστρο, εκκλ. Παντοκράτορος, Λαϊκό Δημ. Θέατρο, πλ. Ομονοίας.
Προτείνεται η πεζοδρόμηση του άξονα Παναγούλη – Ράμμου, διότι συνδέει τέσσερις πλατείες με το Κάστρο: πλ. πρώην Δημοτικού Νοσ., πλ. εκκλ. Παντοκράτορος (διπλή), πλ. Ομονοίας. Παράλληλα είναι αναγκαία η αντιστροφή των οδών Β. Ρούφου, Σωτηριάδου-Νικήτα, Χαραλάμπη.
Επίσης μετά τη διάνοιξη της Παπαδιαμαντοπούλου προτείνεται η πεζοδρόμηση της Παντοκράτορος, η οποία σε συνδυασμό με τον προηγούμενο άξονα θα συνδέσει όλα τα ιστορικά σημεία στην Άνω Πόλη. Η διαπλάτυνση της Αγ. Γεωργίου αξιοποιείται για τη λωρίδα ποδηλάτου και ενδεχομένως για στάθμευση ποδηλάτων, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός εξασφαλίζει πρόσβαση στο πρανές μεταξύ Άνω και Κάτω πόλης, με βάση τις εγκάρσιες κλίμακες (Αγ. Νικολάου, Μηνιάτη), παρόδους (Εισοδίων, Αινιάνων) και πλατώματα που προσφέρουν εξαιρετική θέαση του δυτικού τοπίου και παραμένουν διαχρονικά οι βεράντες της Άνω Πόλης προς τη θάλασσα.
Γεροκωστοπούλου
(Πεζόδρομος)
(Η πεζοδρόμηση της Γεροκωστοπούλου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2004»)
Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Πλατεία Βασ. Γεωργίου και Ρωμαϊκό Στάδιο.
Τριών Ναυάρχων – Αθ. Διάκου – Μπεν. Ρούφου – Δημ. Υψηλάντη – Κουμανιώτη – Ασημ. Φωτήλα – Τεμπονέρα – Υψ. Αλώνια – Σισίνη – Πλ. 25ης Μαρτίου
(Ποδηλατόδρομοι και πεζόδρομοι)
Συνδέει την Κάτω Πόλη με την Άνω Πόλη και με 2ο, 19ο Γυμνάσια, Φάρο, Αγ. Ανδρέα, Υψηλά Αλώνια, Ρωμαϊκό Ωδείο.
Προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού Σισίνη, από Υψ. Αλώνια έως Ρωμαϊκό Ωδείο και των οδών Τεμπονέρα και Παναχαϊκού από Υψ. Αλώνια έως οδού Φωτήλα. Αυτή θα επιτρέψει και την πεζοδρόμηση της νότιας και βόρειας πλευράς της πλατείας Υψ. Αλωνίων έτσι ώστε να μειωθούν οι διαμπερείς κινήσεις γύρω από την πλατεία.
(Η πεζοδρόμηση της οδού Σισίνη προβλέπεται από την κυκλοφοριακή μελέτη.)
Σμύρνης – Μαιζώνος – Κοραή – Αγ. Ανδρέου
(Ποδηλατόδρομοι )
Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Αγ. Τριάδα.
Πρόσβαση σε 6ο, 19ο, 37ο, 38ο, 5ο, 12ο, 27ο Δημοτικά Σχ., 3ο, 7ο Γυμνάσια, Εσπερινό Λύκειο και σταθμό ΟΣΕ.
(Μετά τη διάνοιξη της Σμύρνης προς την Ακτή Δυμαίων θα προεκταθεί και ο ποδηλατόδρομος).
Ελ. Βενιζέλου
(Ποδηλατόδρομος)
Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Πράτσικα. Επίσης δίνει πρόσβαση σε Σταθμό ΟΣΕ, 29ο Δημοτικό Σχ., 3ο Λύκειο.
Ποδηλατόδρομοι παράλληλοι στον 1ο Άξονα
Υψηλά Αλώνια – Τεμπονέρα – Βύρωνος – Σμύρνης – Μεσολογγίου –Ψελλού – Ελ. Βενιζέλου
Σύνδεση Υψηλών Αλωνίων με Σχολεία Ασ. Φωτήλα, Άλσος Σκαγιοπουλείου και αρτηρία Ελ. Βενιζέλου.
Β΄ ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
2ος Άξονας
Εθνική Οδός Αθηνών-Πατρών (από Χαιρωνείας έως Διγενή Ακρίτα) – Σταυροπούλου (παράπλευρα προς την Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών) – Πετμεζά – Πανεπιστημίου – Ιπποκράτους – Πανεπιστήμιο – Νοσοκομείο Ρίου.
Σύνδεση 1ου Άξονα με Παν/μιο, Νοσ. Ρίου (μέσω Χαιρωνείας-Λευκωσίας) και Γυμναστήριο «Τόφαλος».
Ο εμπορικός άξονας της Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών συνδέει με 34ο Δημοτικό Σχ., Πειραματικό και 15ο Γυμνάσια, Πειραματικό και 1ο Λύκεια, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, Ρωμαϊκή Γέφυρα Μειλίχου και δίνει πρόσβαση στο Κοτρώνι όπου θα μεταφερθεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.
Ποδηλατόδρομοι κάθετοι στον 2ο Άξονα
Κανελλοπούλου
Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Κοτρώνι, καθώς επίσης με Κολυμβητήριο, σταθμό ΟΣΕ, 13ο, 16ο Γυμνάσια, 9ο Λύκειο, 4ο ΤΕΕ, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και μελλοντικά Σχολεία, (μετά τη διάνοιξη της Κανελλοπούλου προς την Κουμά και τη σύνδεση των οδών Κουμά – Μυρτιώτισσας – Ξενοφώντος).
Επίσης συνδέει την παραλιακή ζώνη με Παν/μιο και Νοσ. Ρίου δια μέσου του 2ου Άξονα.
Χαιρωνείας – Διέλευση μέσω Εργατικών Κατοικιών – Ζακύνθου – Λευκωσίας – Κων/πόλεως
(Μετά την διάνοιξη της Κων/πόλεως προς την Λευκωσίας)
Σύνδεση 2ου Άξονα με 1ο Άξονα, δηλ. σύνδεση Νοσ. Ρίου και Παν/μίου με το κέντρο της πόλης και το νέο Λιμάνι.
Αμερικής – Πανεπιστημίου – Σχ. Ανθούπολης
(Μετά την διάνοιξη της Αμερικής έως την Ηρώων Πολ/χνείου)
Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Ανθούπολη.
Μειλίχου
(Μετά την κάλυψη του Μειλίχου ποταμού έως την Ηρ. Πολ/χνείου)
Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Αμπελόκηπους, καθώς επίσης με πάρκιν Ηρώων Πολυτεχνείου, με 48ο, 64ο Δημοτικά Σχ., Ρωμαϊκή Γέφυρα, Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης δίνει πρόσβαση σε σταθμό ΟΣΕ (Αγυιάς), δια μέσου της Αθηνών.
Μαν. Ανδρόνικου – Περιμετρική διαδρομή Έλους Αγυιάς
(Μετά την διάνοιξη της Μαν. Ανδρόνικου)
Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Προάστειο.
Ποδηλατόδρομοι παράλληλοι στον 2ο Άξονα
Ηρώων Πολ/χνείου
Ένα τμήμα της Ηρώων Πολ/χνείου, από την Πλάζ έως την Μαρίνα Γλυφάδας, μπορεί να λειτουργήσει ως ποδηλατόδρομος και κατά την Β΄ Φάση αν και αποτελεί μέρος του 3ου Άξονα, (Γ΄ Φάση).
Γ΄ ΦΑΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
3ος Άξονας
(Μετά την λειτουργία του νέου Λιμανιού)
Ακτή Δυμαίων – Οθωνος Αμαλίας – Ηρώων Πολυτεχνείου – Πλαζ – Ποσειδώνος (Προάστειο).
Συνδέει τα εμπορικά κέντρα και τους χώρους αναψυχής και άθλησης όλης της παραλιακής ζώνης.
Επέκταση προς ανατολάς του 1ου Άξονα
Ελ. Βενιζέλου – Σεφέρη (Ρίτσου) – Θεοτοκοπούλου – ΤΕΙ (Πανσελήνου)
Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Λάγγουρα και Κουκούλι, (μετά την προέκταση της Ελ. Βενιζέλου προς το Εθνικό Στάδιο). Επίσης δίνει πρόσβαση σε Σταθμό ΟΣΕ, 53ο, 54ο, 55ο Δημοτικά Σχ., 8ο Γυμνάσιο, 1ο, 3ο, 7ο, 8ο, 9ο ΤΕΕ, Αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο, Κολυμβητήριο, Εθνικό Στάδιο και ΤΕΙ.
Ελ. Βενιζέλου – Καλαβρύτων – Μαραγκοπούλου – Δαιδάλου – Γερμανού – Παπαδιαμαντοπούλου – Παντοκράτορος
(Μετά την προέκταση της οδού Καλαβρύτων προς ΤΕΙ – π. Γλαύκο και της οδού Παπαδιαμαντοπούλου προς πλ. Φιλικών).
Σύνδεση 1ου Άξονα με ΤΕΙ, Νοσ. «Αγ. Ανδρέα» και Κάστρο.
Συνδέει την Ελ. Βενιζέλου με 11ο Γυμνάσιο, 8ο, 12ο Λύκεια, ΤΕΙ, Νοσ. «Αγ. Ανδρέα», 8ο, 9ο, 15ο, 17ο, 25ο Δημοτικά Σχ., Πειραματικό, 2ο Εσπερινό, 4ο, 5ο Γυμνάσια, Πειραματικό, 2ο, 4ο, 5ο Λύκεια, εκκλ. Παντοκράτορος, πρώην Δημ. Νοσοκομείο, Κάστρο.
Προτείνεται η πεζοδρόμηση της Γερμανού από πλ. Φιλικών έως Παν. Αλεξιωτίσσης, έτσι ώστε να αποφεύγονται διαμπερείς κινήσεις από οδό Μαραγκοπούλου έως πλ. Φιλικών, ιδιαίτερα μετά την διάνοιξη της Παπαδιαμαντοπούλου προς πλ. Φιλικών.
Μαραγκοπούλου – Μενούνου – Παπάγου – Πλαστήρα – 46ο Δημοτικό – Δαμασκηνού – Γηροκομείου
(Μετά την διάνοιξη της Παπάγου και της Πλαστήρα)
Ο ποδηλατόδρομος της Πλαστήρα θα εκτείνεται από την Εγλυκάδα έως τον π. Γλαύκο.
Σύνδεση Νοσ. «Αγ. Ανδρέα» με Εγλυκάδα, Γηροκομείο, Κουκούλι, Μπεγουλάκι.
Πρόσβαση σε νέα Δικαστήρια, Δασύλλιο Γηροκομείου, 21ο, 41ο, 42ο, 45ο, 46ο Δημοτικά Σχ., 17ο Γυμνάσιο, Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο.
Παρασκευοπούλου – Δαμίρη – Τύμφης – Βισαλτίας – Πλ. Γ. Παπανδρέου
Φιλίππου και Ολυμπιάδος
(Κάθετος στην προέκταση Καλαβρύτων)
Συνδέει τα Ζαρουχλέϊκα με ΤΕΙ, Εθνικό Στάδιο και Νοσ. «Αγ. Ανδρέα».
Πρόσβαση σε 61ο Δημοτικό Σχ., 10ο Γυμνάσιο, Γήπεδο Ολυμπιάδος.
Επέκταση προς βορρά του 1ου Άξονα
Λευκωσίας – Δοϊράνης – Θεοδότου – Μιλτιάδου
(Η Μιλτιάδου μπορεί να συνδεθεί με την Θεοδότου, μετά την κάλυψη του Μειλίχου ποταμού έως την Ηρ. Πολ/χνείου).
Σύνδεση 1ου Άξονα με Στάδιο Παναχαϊκής, 35ο Δημοτικό Σχ., 21ο Γυμνάσιο και Έξω Αγυιά.
Καζαντζάκη
Σύνδεση με 16ο Δημοτικό Σχολείο.
Επέκταση προς νότο του 1ου Άξονα
Ρετηνιώτη – Θεαιτήτου – Πηλέως
(Μετά την διάνοιξη Θεαιτήτου και Πηλέως)
Σύνδεση 1ου Άξονα με τον πολυχώρο «Πειραϊκής Πατραϊκής» και 52ο Δημοτικό Σχολείο.
Ποδηλατόδρομοι κάθετοι στην επέκταση προς Νότο
Πλούτωνος – Πειραϊκή Πατραϊκή – Ακτή Δυμαίων
Σύνδεση παραλιακής ζώνης με Νεάπολη, 18ο , 47ο Δημοτικά Σχολεία.
Παρατήρηση
Όπως προαναφέραμε ως βασική αρχή τίθεται η αξιοποίηση των νέων αρτηριών που προβλέπονται από το ρυμοτομικό σχέδιο και η κατασκευή λωρίδων ποδηλάτων, εκεί όπου αναπτύσσονται νέες συνοικίες. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
Η λεωφόρος Ζαβλανίου – Μποζαϊτίκων θα συνδέσει τη μικρή Περιμετρική με το Πράστειο.
Η αρτηρία ΖΤ από πλ. Γ. Παπανδρέου έως π. Γλαύκο (1069 – Κ.Χ. 2518α) σε συνδυασμό με το ζεύγος Ετεοκλέους – Μπεγλή θα συνδέσουν το Ψαροφάϊ με Ταραμπούρα, Πόρτες και Νεάπολη.
Η Μεγάλου Αλεξάνδρου, από την αρτηρία ΖΤ έως τον Πολυχώρο «Λαδόπουλου», θα προσφέρει διεξόδους στην Κυψέλη, ανατολικά και δυτικά.
Το ζεύγος Γοργοποτάμου – Αντύπα θα συνδέσει την λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου με την Κυψέλη και Νεάπολη.
Η διαδρομή Λαοκόωντος – Προμηθέως – ανωνύμου οδού (Κ.Χ.2520 – Κ.Χ.2598) θα συνδέσει 4 πλατείες μεταξύ των συνοικιών Κρύα Ιτεών, Νεάπολη, Πόρτες και Μακρυγιάννη.
Περιπτώσεις όπως οι ανωτέρω δημιουργούν τοπικά δίκτυα ποδηλατοδρόμων τα οποία, ιδιαίτερα σε περιοχές υποβαθμισμένες ρυμοτομικά, όπως είναι τα Ζαρουχλέϊκα, θα έχουν πολύπλευρη συνεισφορά τόσο στις μετακινήσεις όσο και στο περιβάλλον.
Ανδρέας Β. Γαλάνη,ς Επιχειρησιακός Ερευνητής, Καθηγητής Πληροφορικής