τα ως τώρα χρησιμοποιούμενα πλαστικά χρειάζονται, κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών, εκατοντάδες χρόνια για να διαλυθούν σε απλούστερες ενώσεις, ενώ ο μεγάλος αριθμός απ’ αυτές που καταλήγει στη θάλασσα είναι παγίδα θανάτου για ψάρια, χελώνες και άλλα είδη διότι τις περνούν για τροφή, τις καταπίνουν και πεθαίνουν. Είναι επίσης πληγή για το θαλάσσιο βυθό γιατί τον σκεπάζουν και τον στερούν έτσι από τα είδη που ζουν εκεί. Για το αισθητικό πρόβλημα που προκαλούν πεταμένες, ας μη μιλήσουμε καθόλου.
Στο ρεπορτάζ του ΑΠΕ, που ακολουθεί, αναφέρονται λεπτομέρειες για τη μεγάλη αυτή γαλλική τεχνολογική επιτυχία, η οποία ελπίζουμε να προωθηθεί και με νομοθετικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τις δυνάμεις τους ένωσαν 12 γαλλικές βιομηχανίες, προκειμένου να κατασκευάσουν μια πλαστική σακούλα "περιορισμένης διάρκειας ζωής", η οποία ονομάζεται Neosac, με σκοπό να απαντήσουν έτσι στις επικρίσεις για την εκτεταμένη ρύπανση του περιβάλλοντος, που προκαλούν οι πλαστικές σακούλες.
Η σύνθεση της Neosac συνδυάζει το πολυαιθυλένιο (PE) με μια πρόσθετη ύλη, που επιτρέπει τη μετατροπή του πολυαιθυλενίου σε υλικό, που διασπάται στη φύση. Η Neosac έχει τη δυνατότητα να διασπάται πλήρως, αν βρεθεί ελεύθερη στη φύση, καθώς το φως, το οξυγόνο και η ζέστη την υποβάλλουν σε μία φωτοχημική διαδικασία, που επιφέρει τη διάσπασή της. Όπως διαβεβαιώνει ο Ζακ Λεμέρ, ο οποίος διηύθυνε τις έρευνες του Εθνικού Κέντρου Αποτίμησης και Φωτοπροστασίας του Κλερμόν Φεράν "η διαδικασία διάλυσης δεν παράγει παρά νερό, CO2 και βιομάζα, άρα καμία ουσία, που να ρυπαίνει το έδαφος και να επηρεάζει την ανάπτυξη των φυτών και την πανίδα". Όταν φυλάσσεται μακριά από το φυσικό φως, χρειάζεται από ένα μέχρι τρία χρόνια για να αποσυντεθεί, σε βαθμό, που δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού.
Το νέο οικολογικό προϊόν κοστίζει 25%-30% περισσότερο από την κλασική πλαστική σακούλα και η κυκλοφορία του στη Γαλλία έχει ήδη αρχίσει από καταστήματα και μεγάλα εμπορικά κέντρα.