Πέπλο σιωπής συνεχίζει να καλύπτει τον σχεδιασμό της Νομαρχίας για το ζήτημα και ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε προειλημμένες αποφάσεις σχετικά με την μέθοδο επεξεργασίας είναι υπαρκτός. Η απάντηση που δόθηκε από τον αντινομάρχη Περιβάλλοντος κ.Τριανταφυλλόπουλο σε σχετική ανακοίνωση της ΟΙΚΙΠΑ για διαβουλεύσεις που θα γίνουν μέσα στον Φεβρουάριο δεν ξεκαθαρίζει αν η συζήτηση θα γίνει για όλες τις μεθόδους ή πάνω σε μια συγκεκριμένη που μάλιστα θα περιλαμβάνει την καύση σαν μέρος της. Η ΟΙΚΙΠΑ και το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής έχουν ταχθεί καθαρά κατά της καύσης που ακυρώνει την ανακύκλωση και ρυπαίνει το περιβάλλον.
ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Το πρόβλημα της λειτουργίας του ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα δεν δημιουργήθηκε σήμερα. Είναι αποτέλεσμα μιας κακής διαχείρισης του και κυρίως μιας ανεπίτρεπτης ολιγωρίας σε ότι αφορά την διάδοχη κατάσταση που έπρεπε να είχε σχεδιαστεί εγκαίρως. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι μόλις τον Δεκέμβρη μήνα(!) αντελήφθησαν οι αρμόδιοι ότι έληγε η υφιστάμενη άδεια λειτουργίας και για την ανανέωση της έπρεπε να εκπονηθεί νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τελικά η μελέτη ανατέθηκε στο τέλος του χρόνου στην ΕΠΕΜ και μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να εκδοθεί η σχετική άδεια ο ΧΥΤΑ λειτουργεί παράνομα……….
Ο κορεσμός και η μεγάλη χρονική διάρκεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ έχει σαν αποτέλεσμα την παλαιότητα και υπολειτουργία των εγκαταστάσεων του. Έτσι η δυσκολία συλλογής και καύσης του παραγόμενου βιοαερίου με αποτέλεσμα την ρύπανση του αέρα και την υποβάθμιση της ζωής των περιοίκων. Το άλλο πρόβλημα είναι ότι τα στραγγίσματα διαφεύγουν από τις μεμβράνες και περνούν στα επιφανειακά νερά και υπόγεια νερά με αποτέλεσμα την μόλυνση τους.
Ο εκπολιτιστικός σύλλογος Άνω Συχαινών έδωσε στην δημοσιότητα πρόσφατες αναλύσεις που έγιναν από το Πανεπιστήμιο Πατρών στα νερά του Μείλιχου ποταμού που βρίσκεται δίπλα στον ΧΥΤΑ όπου διαπιστώνεται « ιδιαίτερα επιβαρημένη κατάσταση ως προς το οργανικό φορτίο και την συγκέντρωση αμμωνιακού αζώτου».
Πληθαίνουν επίσης οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής για ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ, «τρώγοντας» τα παρακείμενα πρανή χωρίς καμία υποδομή και σχεδιασμό, απαράδεκτο γεγονός που πρέπει άμεσα να διερευνηθεί.
Αποκαλυπτικό είναι επίσης και το παρακάτω Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΟΙΚΙΠΑ σχετικά με τους σχεδιασμούς της Νομαρχίας για την διάδοχη κατάσταση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Αδιαφανής ο σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων.
Έντονη αντίδραση της ΟΙΚΙΠΑ στην προοπτική της καύσης”.
Με αδιαφανείς διαδικασίες προχωρά η νομαρχία Αχαΐας στην επιλογή και χωροθέτηση της νέας μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων για τον νομό. Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας θεωρεί απαραίτητη την έγκαιρη και πλήρη ενημέρωση των τοπικών φορέων ενώ για μια ακόμα φορά ζητά να αποκλεισθεί η καύση σαν μέρος οποιασδήποτε μεθόδου.
Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις του αντινομάρχη Περιβάλλοντος, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχει μπει στην τελική ευθεία ο προγραμματισμός για τη νέα μονάδα, χωρίς να έχει προηγηθεί μια στοιχειώδης ενημέρωση και διάλογος με τους φορείς της πόλης σχετικά με την επιλεγείσα μέθοδο και χωροθέτηση. Πληθαίνουν επίσης οι πληροφορίες ότι στην ήδη επιλεγείσα μέθοδο, περιλαμβάνεται η καύση, μια διαδικασία που είναι εξαιρετικά ρυπογόνος και επικίνδυνη όπως έχει αποδειχθεί και από τη διεθνή της εφαρμογή.
Η ΟΙΚΙΠΑ με διάφορες παρεμβάσεις της στο παρελθόν (ημερίδες, δελτία τύπου κλπ) έχει αντιδράσει έντονα στην επιλογή της καύσης και προτείνει την επιλογή μεθόδου επεξεργασίας φιλικής προς το περιβάλλον. Η καύση του τελικού προϊόντος από την επεξεργασία των απορριμμάτων είναι αντιοικονομική και αντιοικολογική μέθοδος αφού:
1. Είναι σαφώς πιο ακριβή από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο επεξεργασίας
2. Περιορίζει δραστικά την ανακύκλωση υλικών ( χαρτιού, πλαστικού) που είναι απαραίτητα συστατικά για την μέθοδο αυτή
3.Η καύση απελευθερώνει επικίνδυνους ρύπους στο περιβάλλον, σε βάρος της υγείας των πολιτών και των έμβιων οργανισμών.
Με δεδομένο ότι το πρόβλημα είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη, πρέπει όλοι οι τοπικοί παράγοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους:
– Η Νομαρχία Αχαΐας να συγκαλέσει άμεση σύσκεψη φορέων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για ενημέρωση και κοινούς σχεδιασμούς
– Η νέα Δημοτική Αρχή να πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το θέμα που αφορά άμεσα την πόλη
– Οι δημοτικές και νομαρχιακές παρατάξεις να πάρουν θέση για το ζήτημα και να απαιτήσουν ενημέρωση και δημοκρατικό διάλογο για το θέμα.
Με δεδομένο τον κορεσμό και τα πολλά προβλήματα που έχει ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακας, πρέπει η νέα μονάδα επεξεργασίας να γίνει σύντομα και να είναι βιώσιμη.
Η προάσπιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των συμπολιτών είναι υπόθεση και ευθύνη όλων μας.