Υπάρχουν τώρα “περισσότερη σαφήνεια και λιγότερες αβεβαιότητες” όσον αφορά την επίδραση της κλιματικής αλλαγής, αναφέρεται στην έκθεση, και “σε πολλές περιπτώσεις, οι κίνδυνοι είναι πιο σοβαροί απ’ ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί”.
Το κείμενο βασίστηκε σε δεδομένα που είχαν παρουσιαστεί πέρυσι σε συνέδριο του Βρετανικού Γραφείου Μετεωρολογίας. Στόχος ήταν να προσδιοριστούν τα ανώτατα ασφαλή επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, καθώς και το τι μπορεί να κάνει η διεθνής κοινότητα για να αποφύγει την κλιματική αλλαγή.
Οι ειδικοί καταλήγουν ότι η πιθανότητα να παραμείνει σε ασφαλή επίπεδα το διοξείδιο του άνθρακα είναι μηδαμινή.
Προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ, η συγκέντρωση του διοξειδίου πρέπει να μείνει κάτω από τα 450 μέρη ανά εκατομμύριο, από τα περίπου 380 σήμερα. Πριν από τη βιομηχανική επανάσταση η συγκέντρωση περιοριζόταν στα 280 ppm.
Σύμφωνα όμως με την έκθεση, ακόμα και μια αύξηση θερμοκρασίας της τάξης των δύο βαθμών Κελσίου θα ήταν αρκετή για να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και να λιώσει πλήρως την παγοκρηπίδα
της Γροιλανδίας σε διάστημα 1.000 ετών. Η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά επτά μέτρα.
Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που δημοσιεύτηκε το 2001, προέβλεπε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,8 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100, ενώ σήμερα πολλοί επιστήμονες θεωρούν την εκτίμηση αυτή αισιόδοξη.
Η παγκόσμια θέρμανση θα προκαλέσει άνοδο της στάθμης των ωκεανών έως και κατά 34 εκατοστά μέχρι το τέλος του αιώνα και το νερό θα κατακλύσει παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο, προειδοποιούν Αυστραλοί ερευνητές.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το Πρωτόκολλο του Κιότο κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι ανεπαρκές για να προλάβει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Αλλά ακόμα και αν τα ανεπτυγμένα κράτη περιορίσουν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η παγκόσμια θέρμανση θα συνεχιστεί για δεκαετίες ή και αιώνες, κυρίως λόγω της επίδρασης των ωκεανών.
Ν. Ντρέκης