Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι περιοχές NATURA 2000 ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για οικοσυστήματα μεγάλης οικολογικής σπουδαιότητας που χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης με τους απαραίτητους πόρους.
Σε πρόσφατη επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, επισημάνθηκε ότι το ποσό που απαιτείται για τη διαχείριση αυτών των περιοχών (υποδομές, μισθοί προσωπικού κλπ) ανέρχεται συνολικά σε 270 εκατ.ευρώ γεγονός που καθιστά απίθανη τη διάθεση του.
Τα προβλήματα στις περιοχές NATURA, όπως κωδικοποιήθηκαν στην εν λόγω ημερίδα αφορούν:
-Νομική μορφή των κειμένων χαρακτηρισμού των περιοχών.
-Αποσαφήνιση και ρύθμιση αρμοδιοτήτων.
-Αποσαφήνιση και ρύθμιση νομικών θεμάτων για την εύρυθμη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης (στελέχωση, οικονομικές δοσοληψίες, φύλαξη κτλ.).
-Έλλειψη ουσιαστικής επόπτευσης, συντονισμού και υποστήριξης των Φορέων Διαχείρισης.
-Έλλειψη επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπηρεσιών.
-Καθυστερήσεις στην προώθηση συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.
-Απουσία ενός θεσμοθετημένου σταθερού και μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης.
-Ελλιπής υποστήριξη των υπηρεσιών με αρμοδιότητα για τη φύση.
-Έλλειψη δεδομένων για την διαμόρφωση μέτρων διατήρησης και διαχείρισης ή ανεπίκαιρα στοιχεία τεκμηρίωσης.
-Τριβές με την τοπική κοινωνία.
Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, ένας ουσιαστικός τρόπος προστασίας και ανάδειξης, είναι η ανθρώπινη παρουσία στα πλαίσια οικοτουρισμού και αναψυχής, με έργα και δραστηριότητες που δεν θα υποβαθμίζουν τα οικοσυστήματα
Όμως, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κ.Κωνσταντίνος Μενουδάκος, οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ( ΜΠΕ) για παρεμβάσεις στις περιοχές NATURA, παρουσιάζουν μεγάλες αδυναμίες και στην πλειονότητα τους δεν είναι αξιόπιστες
ΟΙ ΝATURA στο μικροσκόπιο
Το Δίκτυο προστατεύει πάνω από 1.000 είδη και περίπου 230 πολύτιμους τύπους οικοτόπων (αμμοθίνες, υγροτόπους, δάση…) ευρωπαϊκής σημασίας.
Στο ελληνικό Δίκτυο περιλαμβάνονται 419 περιοχές Natura 2000 οι οποίες καταλαμβάνουν 43.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ( 36000 οι χερσαίες και 7000 οι θαλάσσιες).
Από το σύνολο των ελληνικών Natura το 14% είναι αγροτικές περιοχές, το 10% βοσκότοποι, το 23% δάση, το 24% θαμνότοποι, το 16% θαλάσσιες περιοχές, το 4% βάλτοι, το 3% εσωτερικά ύδατα και το 6% άλλες περιοχές.
Συνολικά στην Ευρώπη των 27, ο μέσος όρος για τις περιοχές Natura είναι το 17,5% της έκτασης της, το μέγιστο ποσοστό καταγράφεται στη Σλοβενία (35,5 %) το ποσοστό της Ελλάδος είναι στο 27,1% και το ελάχιστο στο Ηνωμένο Βασίλειο (7,2 %)