MNHΜΕΣ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ «ΞΥΠΝΟΥΝ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

E2Η ανίχνευση ραδιενεργού καισίου στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης, συνδέεται ασφαλώς με την καύση ξύλων που «εμποτίστηκαν» από το ραδιενεργό νέφος του Τσέρνομπιλ 38 χρόνια πριν!

 

Τα εντυπωσιακό αλλά και ανησυχητικό αυτό εύρημα που καταγράφηκε από ερευνητές του ΑΠΘ, παρά το γεγονός ότι δεν εμπνέει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία,  αφού η ανίχνευση που έγινε στην περιοχή γύρω από το πανεπιστήμιο αφορούσε ίχνη από το ραδιενεργό αυτό υλικό. 

Όμως κανείς δεν αποκλείει οι συγκεντρώσεις  να είναι πολύ μεγαλύτερες σε άλλες περιοχές, όπου η καύση ξύλων για θέρμανση από τζάκια και ξυλόσομπες είναι αυξημένη…

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φυσικής του ΑΠΘ, Μεταξία Μανωλοπούλου (μέλος της ερευνητικής ομάδας της σχετικής μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Environmental Radioactivity), τα δέντρα μετά το ατύχημα του Τσερνόμπιλ  (1986)  έχουν απορροφήσει κάποια ποσότητα Καισίου, η οποία έπεσε στο έδαφος από το ραδιενεργό νέφος.

 Όταν τα δένδρα αυτά καούν ως ξυλεία, το μεγαλύτερο μέρος του καίσιου παραμένει  στη στάχτη, ενώ μια μικρή ποσότητα απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η η ανίχνευση ιχνών ραδιενεργού καισίου δεν έγινε σε ξυλεία εισαγόμενη από χώρες κοντά στο Τσέρνομπιλ αλλά σε ελληνική ξυλεία προερχόμενη από περιοχές της βόρειας Ελλάδας. 

Το γεγονός αυτό έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην ατμόσφαιρα, όταν το ραδιενεργό νέφος περνούσε από κάθε περιοχή, την περίοδο του πυρηνικού ατυχήματος ( βροχές κλπ).

Σε ό,τι αφορά κάποιες πρακτικές προφύλαξης η ερευνητική ομάδα τόνισε ότι κατά τη διαδικασία καθαρισμού των τζακιών δεν πρέπει να σηκώνουμε σκόνη, ενώ δεν υπάρχει πρόβλημα όταν η στάχτη αυτή αναμειχθεί με το έδαφος.

Είναι προφανές ότι οι μετρήσεις πρέπει να συνεχιστούν και σε άλλες «ύποπτες» περιοχές και να ενημερωθούν σχετικά οι πολίτες. Βεβαίως στη σημερινή κρίση, η αντιμετώπιση του φαινομένου μπορεί να γίνει μόνο με την παροχή φθηνών πηγών θέρμανσης, ώστε οι πολίτες να μπορούν πραγματικά να μειώσουν τη χρήση των καυσόξυλων. Από την άλλη μεριά το γεγονός που κατέγραψαν οι επιστήμονες στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί έναν εφιάλτη που υποθηκεύει  το μέλλον πολλών επερχόμενων γενεών…