Να επανεξεταστεί ο αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης των «Μαύρων Βουνών»

    e2Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων κ. Τάσο Αποστολόπουλο, είχε την Τρίτη 9-8-2011 αντιπροσωπεία μελών της ΟΙΚΙΠΑ, προκειμένου να τον ενημερώσουν για παράνομες ενέργειες ιδιώτη σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, στην προστατευόμενη περιοχή του δάσους Στροφυλιάς και συγκεκριμένα στην παραλία της Καλογριάς και να ζητήσουν την παρέμβασή του στις δασικές και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
    Τα μέλη της κίνησης Θωμάς Κουτρούμπας και Τάσος Γεωργαντάς και ο κάτοικος της περιοχής Καλογριάς κ. Λεωνίδας Στρούμπος, αφού ενημέρωσαν τον κ. Αποστολόπουλο για το χρονικό των παράνομων ενεργειών, ζήτησαν τη συνδρομή του προκειμένου ο ιδιώτης να αποξηλώσει το σύνολο της παράνομης περίφραξης σύμφωνα με την απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Αχαΐας, να αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο το τμήμα του Αιγιαλού και να μεριμνήσει  άμεσα για την μερική άρση της εξόφθαλμα προκλητικής  απόφασης 11920/20-12-2004 Δασαρχείου Πατρών όσον αφορά τα Μαύρα Βουνά, το τμήμα των οποίων πρέπει να  χαρακτηριστεί δασικό.

Ο κ. Αποστολόπουλος ανέφερε πως, για τα δύο πρώτα αιτήματα, αρμόδιες είναι υπηρεσίες της αιρετής περιφέρειας, ενώ για το θέμα του χαρακτηρισμού ως ΜΗ ΔΑΣΙΚΗΣ έκτασης των  «Μαύρων Βουνών», έδωσε εντολή στο Δ/ντη Δασών κ. Αντώνη Καταρτζόπουλο να πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή και σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αναζητηθεί λύση για την επανεξέταση του θέματος.

Τα μέλη της Κίνησης επέδωσαν στον κ. Αποστολόπουλο φάκελο με όλα τα στοιχεία για το παραπάνω θέμα μαζί με το ακόλουθο υπόμνημα:

Προς

Το Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων

κ. Τάσο Αποστολόπουλο

Αξιότιμε κ. Γενικέ

    Με την ακόλουθη επιστολή μας, επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε για παράνομες ενέργειες σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, στην προστατευόμενη περιοχή του δάσους Στροφυλιάς και συγκεκριμένα στην παραλία της Καλογριάς και να ζητήσουμε την παρέμβασή σας στις δασικές και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες για την αποκατάσταση της νομιμότητας.
    Στην εν λόγω περιοχή της Καλογριάς ο ιδιοκτήτης οικοπεδικής έκτασης 160 στρεμμάτων, απέναντι απ’ το ξενοδοχείο Kalogria club lookea, έχει πραγματοποιήσει αυθαίρετη περίφραξη που φτάνει μέχρι τον αιγιαλό, ενώ περιλαμβάνει και τμήμα των Μαύρων Βουνών. Ο συγκεκριμένος ιδιώτης αγόρασε την εν λόγω έκταση το 2004 και με απόφαση του Δασαρχείου Πατρών (πράξη χαρακτηρισμού 11920/20-12-2004) η έκταση αυτή, χαρακτηρίστηκε ως μη δασική παρά το γεγονός ότι τμήματά της έχουν πυκνή βλάστηση ενώ ο χαρακτηρισμός δεν εξαιρεί ούτε το τμήμα του αιγιαλού και της παραλίας, των αμμοθινών  αλλά και τμήμα των Μαύρων Βουνών.
    Ο  ιδιοκτήτης προέβη το Νοέμβριο 2010 σε περίφραξη με συρματόπλεγμα ολόκληρης της παραπάνω έκτασης και προς το δημόσιο δρόμο που οδηγεί στην παραλία απέναντι από την είσοδο του Kalogria club lookea, χωρίς να αφήσει το παραμικρό πεζοδρόμιο με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος ο δρόμος για κάθε πεζό.  Περιέφραξε ακόμα και αμμοθίνες στηριζόμενος σε τοπογραφικό του 1990 με βάση το οποίο φέρεται (σύμφωνα με επίσημη καταγγελία ιδιώτη) να έχει μεταφέρει την οριογραμμή του παλαιού αιγιαλού σε απόσταση 100 και πλέον μέτρων προς τη θάλασσα καθορίζοντας  από μόνος του και την «οριογραμμή παραλίας» χωρίς να υπάρχει καμία σχετική απόφαση από καμία Υπηρεσία σε αυτήν την περιοχή !!! Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση την οριοθέτηση το οικόπεδό του φθάνει μέχρι τα βράχια της θάλασσας.
    Μετά από δικές μας καταγγελίες προς το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς  αλλά και αναφορές ιδιωτών στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες έγινε αυτοψία από την Τοπογραφική Υπηρεσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία βεβαιώνει ότι μέρος της οικοπεδικής έκτασης (η οποία έχει περιφραχτεί) επιφάνειας 18,5 στρεμμάτων «…δεν περιλαμβάνεται στην αποτύπωση πεδιάδας Αχαΐας έτους 1952-1955 Υπουργείου Γεωργίας, αλλά εμπίπτει σε τμήμα του ορεινού όγκου Πάππας» (Μαύρα Βουνά). Η εν λόγω υπηρεσία διευκρινίζει ότι η συγκεκριμένη έκταση εμπίπτει στη ζώνη πλάτους 100 μέτρων από την ακτογραμμή (Ν. 3147 άρθρο 11 παρ 2)
    Επίσης αυτοψία στην περιοχή μετά από καταγγελία ιδιώτη αλλά και του Φορέα Διαχείρισης έκανε και η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου η οποία στην έκθεσή της αποφαίνεται ότι «εντός του καταγεγραμμένου Δημοσίου Κτήματος με αριθμό καταγραφής ΒΚ 32 συνολικού εμβαδού 55,30 στρέμματα, το οποίο έχει προκύψει από τον καθορισμό των οριογραμμών του αιγιαλού, της παραλίας και του παλαιού αιγιαλού, σύμφωνα με την υπ’ αρίθμ. 763/30-03-1993 Απόφαση Νομάρχη Αχαΐας (ΦΕΚ 400/23-04-1993), έχει τοποθετηθεί περίφραξη η οποία αποτελείται από δομικό πλέγμα και σιδηροπασσάλους πακτωμένους στο έδαφος ύψους 1,70μ και συνολικού μήκους 130,70μ. Η περίφραξη αυτή είναι συνεχόμενη, έχει δε κατασκευαστεί με τα ίδια υλικά με την περίφραξη της όμορης φερόμενης ιδιοκτησίας Κ. Μ»
    Είναι προφανές ότι ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης αυθαιρετώντας αλλά και εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες, προσπαθεί να οικειοποιηθεί παράνομα εκτάσεις που δεν του ανήκουν, σε βάρος των συνθηκών της περιοχής και του μοναδικού βιοτόπου προς ίδιον όφελος.
    Μετά από τις δημόσιες παρεμβάσεις μας, πετύχαμε την επιβολή προστίμων για παράνομη περίφραξη και μεγάλη περιβαλλοντική επίπτωση από την Πολεοδομία του Δήμου Δυτικής  Αχαΐας και τέλος την εντολή κατεδάφισης της περίφραξης αυτής ως παράνομης. Ο ιδιώτης όμως από τα 130 μέτρα αποξήλωσε τα 110 ενώ παραμένει η περίφραξη προς τα «Μαύρα Βουνά».

Θα παρακαλούσαμε λοιπόν:

Α. Να ενεργήσετε προκειμένου να αποξηλωθεί το σύνολο της περίφραξης σύμφωνα με την απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Αχαΐας.

Β. Να αποδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο το τμήμα του Αιγιαλού, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση αποχαρακτηρισμού του Δασαρχείου (ως μη δασική).

Γ. Να μεριμνήσετε  άμεσα για την μερική άρση της εξόφθαλμα προκλητικής  απόφασης 11920/20-12-2004 Δασαρχείου Πατρών όσον αφορά τα παραπάνω περιγραφόμενα μέρη του αιγιαλού και των Μαύρων Βουνών, το τμήμα των οποίων πρέπει να  χαρακτηριστεί δασικό.