Η ΣΥΝΤΗΞΗ ΚΙ ΕΜΕΙΣ…

Δεν γκρινιάζουμε αγαπητοί και υπομονετικοί μας αναγνώστες χρονιάρες μέρες, αλλά πώς να το κάνουμε; Όταν στην 12η διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που έγινε στα μέσα του Νοέμβρη στο Ναϊρόμπι, αυτά που διαπιστώθηκαν για άλλη μια φορά είναι η ευθύνη καθενός από μας, καθώς και η αδράνεια των κυβερνήσεων για την καταστροφή της φύσης και την αλλαγή του κλίματος, αισθανόμαστε …κατιτίς να μας τσιμπάει, όταν βλέπουμε τόοοοσες χριστουγεννιάτικες φωταψίες από τόοοσο νωρίς πια! Υπερβολή!
Και από την άλλη μεριά μας κακοφάνηκε λίαν, όταν διαβάσαμε με πηχιαίους τίτλους στα τέλη του Νοέμβρη ότι θα επενδυθούν συνολικά 10 δισεκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του ITER (Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας), σύμφωνα με την ιστορική συμφωνία μεταξύ Γαλλίας, ΗΠΑ, Ε.Ε., Ρωσίας, Κίνας, Ν. Κορέας, Ινδίας και Ιαπωνίας. Αλλά τι να γίνει; Αφού οι απαιτήσεις όλων μας σε ενέργεια διαρκώς αυξάνονται και οι παγκόσμια υπάρχοντες συμβατικοί αντιδραστήρες σχάσης έχουν ήδη γεράσει σε σημείο που σε δέκα χρόνια πρέπει να κλείσουν τουλάχιστον οι μισοί, κάτι πρέπει να γίνει!
 Η διεθνής αυτή συνεργασία λοιπόν, έχει σαν απώτερο στόχο το σχεδιασμό αντιδραστήρων που θα επιτρέψουν την παραγωγή ενέργειας με τον ίδιο τρόπο που παράγει ενέργεια ο ήλιος, δηλαδή με θερμοπυρηνική σύντηξη (συν+τήξη) δυο ισοτόπων του υδρογόνου, του δευτερίου (που μπορούμε να το πάρουμε από το νερό) και του τριτίου. H πυρηνική σύντηξη απελευθερώνει την ενέργεια που κρατάει ενωμένα τα πρωτόνια και τα νετρόνια μέσα στον πυρήνα των ατόμων. Επειδή όμως στη γη δεν επικρατούν οι συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και πίεσης που υπάρχουν στον ήλιο, πρέπει να επινοηθεί μια τελείως νέα τεχνολογία σε υλικά και εξαρτήματα, που θα μας επιτρέπει να παίρνουμε με ασφάλεια άφθονη ενέργεια και λογικά περισσότερη από όση θα χαλάμε για να την παράγουμε! Αλλιώς προς τί η όλη φασαρία;
 Όπως καταλαβαίνουμε δηλαδή, το εγχείρημα της κατασκευής του ΙΤΕR θα κοστίσει πάρα πολύ και σε χρόνο και σε χρήμα, γιαυτό και η επένδυση του παραπάνω υπέρογκου ποσού. Τελικά βέβαια, θεωρείται ότι αν όλα πάνε καλά, θα εξασφαλισθεί φθηνή και καθαρή ενέργεια, θα καταπολεμηθούν οι κλιματικές αλλαγές και θα δοθεί τέλος στις συγκρούσεις που γίνονται για τον έλεγχο των περιορισμένων κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων (βλ. πετρέλαιο κ.άλ.). Αλλά….