H οριστική μελέτη του έργου «Ανάπλαση – αξιοποίηση περιοχής Camping – έλους Αγυιάς», προϋπολογισμού 3.145.000,00 €, καθώς η υποβολή της πρότασης αυτής του Δήμου Πατρέων για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα», άξονας προτεραιότητας 2 «Προστασία του Περιβάλλοντος – Μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον», είναι, καταρχήν, μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη.
Επιβάλλεται όμως τα επιμέρους προτεινόμενα μέτρα να αξιολογηθούν επιστημονικά έτσι, ώστε η αναβάθμιση των χρήσεων, που έχουν επίκεντρο την ανθρώπινη αναψυχή, να μην συγκρούετται με την ανάγκη διαφύλαξης των αξιοσημείωτων χαρακτηριστικών φυσικού βιοτόπου, που διατηρεί ο χώρος των 300 και πλέον στρεμμάτων, ιδίως για την ερπετοπανίδα και τα αμφίβια.
Μια βασική αρχή είναι η ανάπτυξη των ανθρωποκεντρικών χρήσεων να γίνει στα εκτεταμένα μπαζωμένα τμήματα και στον οργανωμένο χώρο (πρώην του ΕΟΤ) παράλληλα με την διατήρηση συμπαγών άθικτων, ήσυχων και μη προσβάσιμων από ανθρώπους τμημάτων έκτασης ικανού αριθμού στρεμμάτων. Μεγάλη σημασία έχει ο φωτισμός να είναι χαμηλός και να μην στρέφεται προς την κατεύθυνση του καλαμιώνα.
Πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένας δραστικός περιορισμός της εξάπλωσης του ευκάλυπτου (στεγνώνει το έδαφος, γιγαντώνεται και δεν συνάδει ως ξενικό δέντρο με το τοπικό οικοσύστημα). Χρειάζεται ακόμη ο περιορισμός του ευτροφικού καλαμιώνα, σύμφωνα με τις προτάσεις παλαιότερης μελέτης του βιολόγου Φ. Περγαντή, που έχει υποβληθεί στο Δήμο, ώστε να αναδειχτεί το υγρό στοιχείο του και να προσελκυσθούν πληθυσμοί πουλιών. Εξυπακούεται ότι οι όποιες φυτεύσεις θα γίνουν μετά από επιστημονική επιλογή των ειδών δέντρων. Αυτονόητο είναι ότι θα τεθεί τέρμα σε αυθαιρεσίες τύπου κτισμάτων μέσα στον καλαμιώνα, απορρίψεων ορυκτελαίων ή εκχερσώσεων και επιχωματώσεων σε βάρος του Έλους.
Επιφυλασσόμαστε για αναλυτικότερες τοποθετήσεις και προτάσεις στην πορεία της συζήτησης για τη μελέτη Ανάπλασης, τη Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεών της (που μέσα από βαθύτερες παρατηρήσεις μπορεί να οδηγήσει σε απόρριψη κάποιων μέτρων και πρόταση εναλλακτικών λύσεων) και την υλοποίησή της.
Όπως έγινε γνωστό από το Δήμο, προβλέπονται:
- Δημιουργία ξύλινων διαδρόμων περιπάτου (πεζογέφυρες) ύψους ενός μέτρου πάνω από την επιφάνεια του νερού μέσα στην «καρδιά» του έλους, ώστε ο χώρος να γίνει επισκέψιμος.
- Δύο διαδρομές με πατημένο χώμα για μαζική άθληση και περίπατο.
- Ποδηλατόδρομος από την Κανελλοπούλου (στο ύψος του παλιού κολυμβητηρίου) μέχρι την Πλαζ. Ο συγκεκριμένος ποδηλατόδρομος θα συνδέεται με τον ποδηλατόδρομο, που προβλέπεται να γίνει κατά μήκος της παραλιακής και θα φτάνει μέχρι τον Γλαύκο.
- Χώρος στάθμευσης οχημάτων.
- Επίσης, στο έλος και τον περιβάλλοντα χώρο θα εγκατασταθούν κιόσκια, τραπεζόπαγκοι, φωτισμός, ενώ θα εκπονηθεί και μελέτη για την πυροπροστασία του.
- Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού (καθιστικά, τραπεζόπαγκοι, απορριμματοδέκτες, επιδαπέδια φωτιστικά, βρύσες, βάσεις στήριξης ποδηλάτων).
- Φύτευση με κατάλληλους θάμνους και δέντρα.
Προβλέπεται επίσης η κατασκευή των ακολούθων:
– Κιόσκια με θέσεις θέας του έλους, κιόσκια πληροφόρησης, παρατηρητήρια της άγριας ζωής, Hide (παρατηρητήριο μέσα στο έλος), κέντρο οικολογικής ευαισθητοποίησης με στέγαστρο από φωτοβολταϊκά πάνελς (100,00μ2) καθώς και Control room και w.c. (38,50μ2).
Η διαμόρφωση του έλους συνίσταται σε ένα δίκτυο διαδρομών, μέσου πλάτος 3,5μ., που δημιουργεί έναν περίπατο οικολογικής ευαισθητοποίησης περιμετρικά στο έλος, μια αθλητική διαδρομή, που διασχίζει την περιοχή. Κατά μήκος των διαδρομών αυτών θα υπάρχουν κιόσκια με καθιστικά και με υλικό πληροφόρησης για το έλος, παρατηρητήρια της πανίδας, οργανωμένες θέσεις για πικ-νικ κλπ.