Πρώτη συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος Foodprint.eu

tf3

Στα πλαίσια του προγράμματος για το Ευρωπαϊκό διατροφικό αποτύπωμα (Foodprint.eu) πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα  στη βελγική πόλη EUPEN πολύ κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, η πρώτη συνάντηση των εταίρων. Συμμετείχαμε 17 εκπρόσωποι από 9 χώρες με οικοδεσπότες τους εκπροσώπους της βέλγικης οργάνωσης  Die Raupe VoG (ασχολείται με την εκπαίδευση ενηλίκων σε αειφόρες πρακτικές στη γεωργία και στην ενέργεια). 

Την πρώτη μέρα  το πρωί, συζητήσαμε θέματα που είχαν τεθεί στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος.

 

 – Αποφασίσαμε για το σλόγκαν του προγράμματος (Foodprint.eu connecting cultures) όπως επίσης για τον λογότυπο και το πόστερ (θα τα δημοσιοποιήσουμε στο επόμενο φύλο). 

– Δρομολογήσαμε τη συλλογή ιστοριών, παροιμιών, τραγουδιών που να συνδέονται με την τροφή,  μαζί με συνταγές παραδοσιακών φαγητών   από κάθε χώρα. 

– Οργανώσαμε τη διαμόρφωση ενός πολύγλωσσου λεξικού και τη δημιουργία μιας  ηλεκτρονικής φωτογραφικής έκθεσης με σχετικές εικόνες από κάθε χώρα και  από τις συναντήσεις μας( προβλέπονται 7 συνολικά στα δύο χρόνια του προγράμματος.

– Τέλος συμφωνήσαμε για την κατασκευή ενός ντοκυμαντέρ με πλάνα από τις συναντήσεις μας και όχι μόνο, όπως επίσης και τη δημιουργία ενός blog όπου θα αναρτάται όλο το υλικό και οι δράσεις μας.

Την ίδια μέρα το απόγευμα είχαμε συνάντηση με την βελγίδα υπεύθυνη των προγραμμάτων GRUNDTVIG, όπου τέθηκαν διάφορα ερωτήματα και δόθηκαν απαντήσεις σχετικά με διαδικαστικά και οργανωτικά ζητήματα.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη στο θέμα της πρώτης συνάντησης που ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία αφού είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε μια μονάδα παραγωγής βιοαερίου και ένα πάρκο ανεμογεννητριών ( λεπτομέρειες στα ειδικά ένθετα). 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας επισκεφθήκαμε το  Άαχεν και ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο και τον περίφημο καθεδρικό ναό της πόλης.

Την Τρίτη μέρα το πρωί πήγαμε σε παρακείμενο μάρκετ για να γνωρίσουμε και να αγοράσουμε τοπικά προϊόντα τα οποία και καταναλώσαμε το μεσημέρι με τη συνοδεία φυσικά εξαιρετικής βέλγικης μπύρας! Το απόγεμα της ίδιας μέρας συζητήσαμε για οικονομικά και οργανωτικά θέματα που αφορούσαν τις επόμενες συναντήσεις μας.

 

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι όλοι οι συμμετέχοντες βιώσαμε μια καταπληκτική εμπειρία ενός «ανομοιογενούς μίγματος» που σύντομα έγινε μια μεγάλη παρέα με καλή διάθεση και όρεξη για συνεργασία.

 

Πάρκο ανεμογεννητριών στην περιοχή του Άαχεν

 

Πρόκειται για 20 περίπου ανεμογεννήτριες που βρίσκονται σε αγροτεμάχια δίπλα από χωριά και την πόλη του Άαχεν σε γερμανικό έδαφος, πολύ κοντά στα σύνορα με Ολλανδία και Βέλγιο  . Ήμασταν τυχεροί γιατί μπορέσαμε να ανέβουμε στην κορφή μιας ανεμογεννήτριας που είχε εσωτερική σκάλα και να θαυμάσουμε από ύψος 64 μέτρων την γύρω φύση. Οι οικοδεσπότες μας έδειξαν  από ψηλά τα σύνορα των  άλλων χωρών που βεβαίως ήταν κάποιος δρόμος ή λόφος. Σε ερώτηση μας αν για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών υπήρξαν κοινωνικές αντιδράσεις, η απάντηση  ήταν αρνητική, εκτός από μια αρχική καχυποψία των αγροτών που διέθεταν τη γη τους για το έργο.  

Εργοστάσιο Biogaz du HAUT-GEER

 

Είναι  μια πρότυπη μονάδα παραγωγής βιοαερίου που βρίσκεται σε αγροτική περιοχή νοτιοανατολικά των Βρυξελλών. Η μονάδα επεξεργάζεται ετησίως  45000 τόνους  πρώτης ύλης η οποία προέρχεται κατά το 1/3 από φλούδες λαχανικών που δίνει παρακείμενο εργοστάσιο κατεψυγμένων λαχανικών και από λάσπη που προέρχεται από μονάδες βιολογικών καθαρισμών της περιοχής. Το υπόλοιπο προέρχεται από κοπριά και άλλα φυτικά υπολείμματα  που φέρνουν  συνεργαζόμενοι αγρότες και 12%  από καλαμπόκι ( είναι απαραίτητο γιατί έχει μεγάλη ενεργειακή απόδοση). 

 

Η μονάδα μελετά εναλλακτικές πηγές ώστε να μηδενίσει το ποσοστό που προέρχεται από το καλαμπόκι και  να λειτουργεί μόνο με υπολείμματα. Έπειτα από αναερόβια επεξεργασία παράγεται βιοαέριο, που ένα μέρος του καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας που απαιτείται για τη λειτουργία της μονάδος. Το υπόλοιπο διοχετεύεται ως καύσιμο, στο διπλανό εργοστάσιο λαχανικών και στις φάρμες της περιοχής. Μετά την επεξεργασία, παράγεται άριστης ποιότητας κομπόστ που δίνεται στους αγρότες ως λίπασμα. 

 

Παράλληλα οι αγρότες και ο Δήμος φέρνουν κλαδέματα τα οποία θρυμματίζονται, αποξηραίνονται και συμπιέζονται για να μετατραπούν σε  «τουβλάκια» (pellets).

Το σημαντικό είναι ότι αυτή η μονάδα είναι βιώσιμη οικονομικά, αυτόνομη ενεργειακά και λειτουργεί συνεργατικά με την τοπική κοινωνία αφού απορροφά άχρηστη γι αυτούς πρώτη ύλη και τους τροφοδοτεί με καύσιμα και λίπασμα.  

 

Να ελπίσουμε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει κάποτε και στην περιοχή μας;