ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑ ΠΡΟΚΟΠΟΣ, ΛΑΠΠΑ ΑΧΑΪΑΣ
Από το 1993 και κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διοργανώνεται στην Ευρώπη και στην Κεντρική Ασία, η Γιορτή των Πουλιών (EuroBirdwatch), με πρωτοβουλία της MKO Birdlife International, που αφιερώνει τη δράση της στα πουλιά και το περιβάλλον. Είναι μια εκδήλωση που έχει ως στόχο να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σε θέματα σχετικά με τη μετανάστευση των πουλιών και την ανάγκη προστασίας τους στις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης, καθώς και κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών στη Μεσόγειο και την Αφρική.
Η εκδήλωση εστιάζει στη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών και πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 30 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τοπικές περιβαλλοντικές οργανώσεις, Δήμους και άλλους φορείς, οι οποίοι προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψουν την ομορφιά των πουλιών και να ζήσουν τη μαγεία της μετανάστευσής τους.
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς συμμετείχε στη Γιορτή των Πουλιών 2014, διοργανώνοντας παρουσίαση για τα μεταναστευτικά πουλιά και την ορνιθολογική αξία του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φ.Δ. στο Λάππα, Παρατήρηση πουλιών στη λιμνοθάλασσα Πρόκοπος και εθελοντικό καθαρισμό στην παραλία Καλόγρια, στη θέση Μπούκα.
Η γιορτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 12 Οκτωβρίου, 10:00-14:00. Με την παρουσία τους μας τίμησαν 20 άτομα από τη Λέσχη Αεροσφαίρισης Πελοποννήσου, που παρακολούθησαν την παρουσίαση για την ορνιθοπανίδα στο Κ.Π. και έκαναν ορνιθοπαρατήρηση στο πεδίο με τηλεσκόπια και κιάλια. Στη συνέχεια μαζί με το προσωπικό του ΦΔΥΚΣ πραγματοποίησαν με ενθουσιασμό τον καθαρισμό της παραλίας συλλέγοντας περίπου 30 μεγάλες σακούλες πλαστικά και άλλα σκουπίδια από την παραλία της Καλόγριας.
Σχετικά με τα πουλιά που παρατηρηθήκαν στη λ/θ Πρόκοπος, οι φαλαρίδες και οι γλάροι ήταν σε αφθονία. Είδαμε επίσης κορμοράνους και νανοβουτηχτάρια, έναν καλαμόκιρκο, και αρκετούς ερωδιούς, συγκεκριμένα λευκοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες και σταχτοτσικνιάδες.
Ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς ευχαριστεί θερμά τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και ελπίζει στη διοργάνωση περισσότερων παρόμοιων δραστηριοτήτων στο μέλλον, με στόχο όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γνωρίσουν το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου – Στροφυλιάς.