Οι θέσεις τους συνδυασμού: "ΠΑΤΡΑ πρωτεύουσα πόλη"
του υποψήφιου Δημάρχου Ανδρέα Φούρα
1. ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΙ ΧΩΡΟΙ
-Πρόκειται ίσως για το σημαντικότερο πρόβλημα της Πάτρας τόσο της τωρινής όσο και της μελλοντικής. Σωστά επισημαίνεται τη ραγδαία απώλεια κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων και στο ζήτημα αυτό νομίζω ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από μια συστηματική και επίμονη διεκδίκηση πόρων από την πλευρά της κεντρικής εξουσίας, πόρων που άλλωστε οφείλονται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ταυτόχρονα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι τα ζητήματα αυτά σχετίζονται με ένα ολόκληρο πλέγμα θεμάτων που έχουν να κάνουν με τι συντελεστή δόμησης και τη μεταφορά του, με πιθανές πολεοδομήσεις δημοτικών εκτάσεων, με τις πολιτικές εισφορών σε γη και χρήμα και σε ένα ευρύτερο πλαίσιο με τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης, το Γενικό Πολεοδομικό, ακόμα και με το Ρυθμιστικό Σχέδιο.
Θεωρώ ότι με την πρακτική των αποσπασματικών παρεμβάσεων θα διαιωνίσουμε το πρόβλημα, ένα πρόβλημα που απαιτεί συνολικές προσεγγίσεις.
2. ΧΥΤΑ – ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
-’Όντως ο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας βαίνει προς εξάντληση των ορίων του και ως εκ τούτου είναι επείγουσα η επόμενη λύση. Στο ζήτημα αυτό εμπλέκονται κοινοτικές, εθνικές, περιφερειακές, νομαρχιακές και δημοτικές υπηρεσίες. Εμείς από την πλευρά μας θέτουμε πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων την προσπάθεια για μια επίλυση του προβλήματος που θα είναι συμβατή με τις ανάγκες της πόλης και θα περιέχει τις άριστες προδιαγραφές. Είναι ευτύχημα το ότι στο ζήτημα αυτό υπάρχει συσσωρευμένη μια σημαντική διεθνής επιστημονική εμπειρία στην οποία ασφαλώς και θα προσφύγουμε.
Σε ότι αφορά τη γειτνίαση του ΧΥΤΑ με τον αρχαιολογικό χώρο της Βούντενης, δεν υπάρχει αμφιβολία. Πρόκειται για μια αταίριαστη γειτνίαση και αυτός ο αταίριαστο ς χαρακτήρας, προφανώς, δεν μπορεί να αρθεί με τη μετακόμιση του αρχαιολογικού χώρου.
3. ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
-Η κυριαρχία του ιδιωτικού Ι.Χ. αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα ολόκληρου του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Ακόμα και σήμερα που μιλάμε προωθούνται οι αυτοκινητόδρομοι και όχι το σιδηροδρομικό δίκτυο. Απέναντι σε μια τέτοια παγιωμένη κατάσταση θα ήταν ουτοπία να επαγγελλόμεθα μια ριζική λύση σε μια μόνο πόλη, την Πάτρα. Ωστόσο ο Δήμος οφείλει να αναπτύξει ένα σύνολο μέτρων που θα περιλαμβάνει ενίσχυση και ριζική ανανέωση των μέσων μαζικής μεταφοράς, αποθάρρυνση της, συχνά αλόγιστης, χρήσης του Ι.Χ., αντιμετώπιση του προβλήματος της νόμιμης στάθμευσης, ολοκλήρωση της μικρής περιμετρικής, διάνοιξη της Κανακάρη. ‘Όλα αυτά είναι μερικά, ενδεικτικού χαρακτήρα, από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα δράσης μας με βάση το οποίο θα επιχειρηθεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε αυτό που αποκαλούμε κυκλοφοριακό πρόβλημα της Πάτρας.
4. ΕΛΟΣ ΑΓΥΙΑΣ
-Για την περιοχή αυτή υπάρχει ήδη εκπονημένο από την απερχόμενη δημοτική αρχή ένα πλήρες σχέδιο αναβάθμισης με ήπιες παρεμβάσεις και ελεύθερες χρήσεις. Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει τεθεί υπ’ όψιν της τοπικής κοινωνίας αλλά και οικολογικών οργανώσεων έχοντας αποσπάσει τη συγκατάθεσή τους, και με βάση αυτό θα προχωρήσουμε. Σε ότι αφορά ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις επί του Έλους, η θέση μας είναι ρητή και προβλέπει την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του.
5. ΔΑΣΥΛΛΙΟ
-Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής σε καταπατήσεις δημοτικών και δημόσιων εκτάσεων. Τίθεται όμως ένα ζήτημα συστηματικής και πλήρους καταγραφής όλης της δημοτικής γης, αφού η συστηματική καταγραφή είναι πάντα ένα απαραίτητο βήμα για την προστασία της. Σε ότι αφορά το περιαστικό αλλά και το αστικό πράσινο χρειαζόμαστε, ως πόλη, ένα πλήρες σχέδιο σε βάθος χρόνου που θα μεγαλώσει τα ποσοστά πράσινου στην πόλη και έξω από αυτήν.