Κινήματα αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό μεγαλώνουν και αντιτίθενται στη δύναμη των πολυεθνικών, του G8 και οργανισμών όπως ο ΠΟΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, καθώς και στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Σημαντικές πολιτικές αλλαγές υλοποιήθηκαν στην Λατινική Αμερική οι οποίες ταρακούνησαν τη νεοφιλελεύθερη επίθεση και σε μερικές περιπτώσεις οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατόρθωσαν να σταματήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις.
Η παρούσα κατάσταση προσφέρει πολλές ευκαιρίες αλλά κρύβει και πολλούς κινδύνους. Η αντίθεση και αντίσταση στον πόλεμο και την κατοχή στο Ιράκ αποκάλυψαν την αποτυχία της Βρετανικής και Αμερικανικής στρατηγικής. Ο κόσμος αντιμετωπίζει τον εφιάλτη ενός νέου πολέμου στο Ιράν. Η αυθαίρετη απόφαση της ΕΕ να διακόψει τη χρηματοδότηση στην Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή είναι απαράδεκτη και επιδεινώνει την όλη κατάσταση. Η καταπίεση του κουρδικού λαού δεν έχει τερματιστεί ακόμη.
Συντηρητικές δυνάμεις σε Βορρά και Νότο ενθαρρύνουν τον «πόλεμο των πολιτισμών» που στοχεύει στη διαίρεση των καταπιεσμένων λαών, που με τη σειρά της προκαλεί απαράδεκτη βία, βαρβαρότητα και επιπλέον επιθέσεις στα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των μεταναστών και των μειονοτήτων.
Παρόλο που η ΕΕ είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές του κόσμου, δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων ζουν σε φτώχεια, είτε λόγω της μαζικής ανεργίας είτε λόγω της γενικότερης απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Οι πολιτικές της ΕΕ που βασίζονται στην ατέρμονη εξάπλωση του ανταγωνισμού μέσα κι έξω από την Ευρώπη συνιστούν επίθεση στην εργασία, τους εργαζόμενους και τα κοινωνικά δικαιώματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, την εκπαίδευση, το σύστημα υγείας κλπ. Η ΕΕ στοχεύει στη μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, στην περικοπή εργασιακών κατακτήσεων καθώς και στη γενίκευση της επισφαλούς εργασίας.
Εμείς απορρίπτουμε αυτή τη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη και κάθε προσπάθεια επαναφοράς της απορριφθείσας Συνταγματικής Συνθήκης. Αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη φεμινιστική, οικολογική, μια Ευρώπη ανοιχτή, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της επάρκειας σε τρόφιμα, της αλληλεγγύης, με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων και της αυτοδιάθεσης των Λαών.
Καταδικάζουμε το κυνήγι μαγισσών και την ποινικοποίηση του κινήματος της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης (alterglobal) και των άλλων προοδευτικών κινημάτων στην Ανατολική και Δυτική Ευρώπη.
Βγαίνουμε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ της Αθήνας έχοντας κάνει ένα βήμα μπροστά στον καλύτερο συντονισμό Ανατολικών και Δυτικών κινημάτων, με κοινή αποφασιστικότητα να αγωνιστούμε για ειρήνη, εργασία και για τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Θα προωθήσουμε το πρόγραμμά μας Ευρωπαϊκών εκστρατειών και κινητοποιήσεων για τα βασικά ζητήματα της κοινής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στα δίκτυα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.
Είναι ανάγκη να συντονίσουμε τη δουλειά μας, να καθορίσουμε μια αποτελεσματική στρατηγική για την επόμενη περίοδο και να δυναμώσουμε και να επεκτείνουμε το κίνημά μας.
Καλούμε όλα τα Ευρωπαϊκά κινήματα να ανοίξουν ένα μεγάλο διάλογο για να αποφασίσουμε όλοι μαζί νέα κοινά βήματα κατά τους επόμενους μήνες στα πλαίσια της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ.
Μερικές πολύ σημαντικές δράσεις βρίσκονται ήδη στην ατζέντα μας:
• Θα κινητοποιηθούμε για την καθολική απόσυρση των στρατευμάτων από Ιράκ και Αφγανιστάν, ενάντια στην απειλή ενός νέου πολέμου στο Ιράν, ενάντια στην κατοχή στην Παλαιστίνη, για τον πυρηνικό αφοπλισμό, για το κλείσιμο των στρατιωτικών βάσεων στην Ευρώπη και καλούμε για μια βδομάδα δράσεων από την 23η ως την 30η Σεπτεμβρίου 2006.
• Καλούμε για μια διεθνή μέρα δράσης και κινητοποίησης την 7η Οκτωβρίου 2006 σε Ευρώπη και Αφρική, για μια άνευ όρων νομιμοποίηση και ίσα δικαιώματα για όλους τους μετανάστες στην Ευρώπη. Για το κλείσιμο όλων των κέντρων κράτησης στην Ευρώπη, για τον τερματισμό των απελάσεων, ενάντια στην ανασφάλεια, για μια κοινή άδεια παραμονής και εργασίας, για την Ευρωπαϊκή υπηκοότητα με βάση τη μόνιμη κατοικία
• Θα κινητοποιηθούμε ενάντια στην αποδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, για κοινωνικά δικαιώματα, συντονίζοντας τους αγώνες μας σε όλη την Ευρώπη στους επόμενους μήνες.
Τον Ιανουάριο του 2007 το Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ θα συναντηθεί στο Ναϊρόμπι. Η ανάπτυξη των Αφρικανικών κοινωνικών κινημάτων είναι καθοριστική για όλον τον κόσμο. Η οικοδόμηση του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ θα είναι μια ευκαιρία για αγώνα ενάντια στην Ευρωπαϊκή εκμετάλλευση και νεο-αποικιοκρατία.
Τον Ιούλιο (2006) θα γίνει συνάντηση των G8 στην Αγία Πετρούπολη. Τον Ιούνιο του 2007 Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και G8 θα συναντηθούν στο Ροστόκ της Γερμανίας. Θα εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία τέτοιων συναντήσεων για γενικότερη σύγκλιση των αγώνων μας.
Το Γραφείο Τύπου
της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής
του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ