Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την ίδρυση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς πραγματοποιείται στις αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου (μήκος ακτογραμμής πάνω από 20 χλμ.) επιστημονική καταγραφή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta, η οποία αποτελεί είδος προτεραιότητας βάσει εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
Το φετινό πρόγραμμα παρά την έλλειψη χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο του ΥΠΕΝ και με πολύ μεγάλη χρονοκαθυστέρηση ξεκίνησε χάρη στη συμβολή ιδιωτικών επιχειρήσεων αλλά και της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.), που στηρίζει το περιβαλλοντικό έργο της διαχείρισης και προστασίας του απειλούμενου ερπετού. Την επιστημονική εποπτεία, παρακολούθηση, καταγραφή, ενημέρωση, προβολή και προγραμματισμό του όλου εγχειρήματος την ανέλαβε ο υπογράφων, μέλος της ΟΙΚΙΠΑ, με τον Ηλία Τζώρα, ως υπεύθυνος παρακολούθησης (monitoring) εργασίας πεδίου.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται με επιτυχία στη θεσμοθετημένη προστατευόμενη με καθημερινή πεζή περιπολία-παρακολούθηση, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Τα φετινά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι οι αμμώδεις παραλίες του Εθνικού Πάρκου χαρακτηρίζονται ως παραλίες ωοτοκίας, λόγω της παρουσίας του είδους αλλά και της αυξητικής τάσης φωλεοποίησης, ενώ η αειφορική διαχείριση του άγριου είδους και του οικοτόπου του είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
Πέρσι καταγράφηκαν και προστατεύτηκαν 45 φωλιές, ενώ 2.800 περίπου χελωνάκια κατάφεραν να ξεκινήσουν το μεγάλο και δύσκολο ταξίδι τους προς τη θάλασσα. Ήδη για τη φετινή χρονιά έχουν καταγραφεί 53 φωλιές και έχουν ξεκινήσει οι ανοιχτές εκσκαφές χελωνοφωλιών σημειώνοντας το ποσοστό επιτυχίας εκκόλαψης των αυγών.
Παράλληλα καταγράφονται οι νεκρές εκθαλασσωμένες χελώνες, τοποθετήθηκαν ειδικές σημάνσεις απαγόρευσης οχημάτων εντός παραλιών, ενημερωτικές συζητήσεις με πολίτες-φορείς, καθαρισμοί παραλιών από σκουπίδια και πλαστικά με τη συμβολή των εθελοντών, ενώ δεκάδες τηλεφωνήματα έχουν απαντηθεί σε πολίτες που εντόπισαν φωλιές, ίχνη-χνάρια και χελώνες ανά την Ελλάδα.
Τα τελικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση, που θα διοργανώσει ο Φορέας Διαχείρισης στην Πάτρα, ενώ έχει προγραμματιστεί και περιβαλλοντική εκδήλωση, όπως και πέρσι στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ώρα 7,30 το απόγευμα. Όλα τα νέα του προγράμματος αναρτούνται στην σελίδα του facebook: Caretta Kotychi-Strofylia Conservation
Επιμέλεια: Διονύσης Μαμάσης
Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Επιστημονικός Υπεύθυνος προγράμματος καταγραφής Caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς caretta@mamasis.gr