Πέρα από την άποψη που καθένας μπορεί να έχει για την συγκεκριμένη απόφαση με στην οποία σχετίζονται και αμυντικά συμφέροντα της χώρας, είναι προφανής η νομολογιακή της σημασία και για το Έλος της Αγυιάς. Είναι γνωστό ότι ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες των οποίων στη δεκαετία του 70 ο ΕΟΤ απαλλοτρίωσε κτήματα προς τουριστική αξιοποίηση, έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια με αίτημα την άρση της απαλλοτρίωσης.
Γίνεται συνεπώς αντιληπτό ότι η πρόσφατα εγκριθείσα και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων προμελέτη για τα έργα που προγραμματίζονται στο έλος και το κάμπιγκ, στα πλαίσια της διαμόρφωσης εκεί οικολογικού πάρκου αναψυχής, οφείλει να προωθηθεί από την νέα δημοτική αρχή χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, πράγμα που επιπλέον επιβάλλεται και για να μη χαθούν τα προβλεπόμενα από το θεσμό της πολιτιστικής πρωτεύουσας κονδύλια. Αυτό τόνισαν και οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που παραβρέθηκαν στην (προτελευταία) συνεδρίαση του απερχομένου δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο και ελήφθη η παραπάνω εγκριτική πάοφαση.
Ακόμη, γίνεται περισσότερο προφανής η ανάγκη ολοκληρωμένης πολεοδομικής αντιμετώπισης του έλους-κάμπιγκ αλλά και της περί αυτό περιοχής με έλεγχο και αποσαφήνιση των ιδιοκτησιών (πράγμα που ο Σύνδεσμος Περιβαλλοντικών οργανώσεων της Πάτρας ζητεί να γίνει με πρωτοβουλία του Δήμου), καθώς και με χρήση του πολεοδομικού εργαλείου της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, ώστε να εναρμονίζονται οι χρήσεις γης, οι συντελεστές δόμησης κλπ με την πλησίον ύπαρξη ενός οικολογικού πάρκου αναψυχής.
Η οριστική διασφάλιση των προβλεπομένων στην προμελέτη έργων είναι η καλύτερη θωράκιση του Έλους ως κτήματος όλων των πατρινών έναντι κάθε ενδεχομένου, μαζί με ένα πολύπλευρο φορέα διαχείρισης στον οποίο, φυσικά, πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει ο δήμος.