Με φόντο την πρόσφατη αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ αλλά και με δεδομένη την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκύπτει από την παραγωγή ηλεκτρισμού, ας θυμηθούμε κάποιες απλές πρακτικές για την εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα και με στοιχεία που συλλέξαμε από την ιστοσελίδα της GREENPEACE, προκύπτει ότι:
1. Πηγή φθηνής θέρμανσης παραμένει ο…ήλιος
Αφήνουμε ανοικτά παραθυρόφυλλα και κουρτίνες για να ζεστάνουμε το σπίτι μας την μέρα και τα κλείνουμε καλά το βράδυ για να περιορίσουμε τις διαρροές της θερμότητας.
Και μην ξεχνάμε τους ηλιακούς θερμοσίφωνες που προσφέρουν ουσιαστική εξοικονόμηση ενέργειας, με μέσο χρόνο απόσβεσης της αγοράς τους τα 4 χρόνια.
2. Ανεμιστήρες για ζέστη!
Οι πιο πολλοί ανεμιστήρες οροφής έχουν στη βάση τους ένα μικρό διακόπτη που αντιστρέφει την περιστροφή των πτερυγίων ώστε να «στέλνουν» τον αέρα προς τα πάνω, διαχέοντας τη θερμότητα που συσσωρεύεται στο ταβάνι, σε όλο το δωμάτιο. Χρησιμοποιώντας τους μαζί με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης, επιτυγχάνουμε εξοικονόμηση μέχρι 10%
3. Έξυπνη μαγειρική
Μαγειρεύουμε σε σιγανή φωτιά και χρησιμοποιούμε βραστήρα για το νερό που χρησιμοποιούμε για το μαγείρεμα. Χρησιμοποιούμε σκεύη που εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού. Όταν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη, σπαταλάμε ακόμα και 30% περισσότερη ενέργεια.
4. Οικονομικός φωτισμός
Είναι γνωστό πλέον ότι οι κλασικές λαμπτήρες πυρακτώσεως καταναλώνουν 4-5 φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Για μια λάμπα 100W που θα την αντικαταστήσουμε με μια «οικολογική» αντίστοιχης φωτεινότητας, επιτυγχάνουμε ετήσια ελάφρυνση 30-40€.
Ακόμα πιο οικονομικές και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι οι λάμπες LED που κυκλοφορούν τελευταία και στην ελληνική αγορά.
Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ξεκινά από γνωστές και απλές κινήσεις, όπως για παράδειγμα να κλείνουμε τα φώτα όταν δεν είμαστε στο δωμάτιο, η να μην αφήνουμε τις συσκευές σε κατάσταση stand by, ιδιαίτερα όταν λείπουμε για μεγάλο διάστημα από το σπίτι.