Στις πρώτες θέσεις η Ελλάδα για περιβαλλοντικές παραβιάσεις

ParabiaseisΣτην κορυφή της λίστας των χωρών που παραβιάζουν συστηματικά την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία βρίσκεται η χώρα μας. Την πρώτη θέση έχει η γειτονική μας Ιταλία με 44 υποθέσεις στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) με την Ελλάδα και Ισπανία να ακολουθούν με 28 υποθέσεις. 

 Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται στην  τελευταία  έκδοση «ΕΝΩΠΙΟΝ»  του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης σε σχετικό άρθρο που υπογράφει η Δρ. Αγγελική Καλλία,  εμπειρογνώμων στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο Περιβάλλοντος.

  Σε αντίθεση με τις μεσογειακές  χώρες, οι βόρειες χώρες έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις στην προστασία του περιβάλλοντος  με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ολλανδία που έχει μόνο 2 υποθέσεις στο ΔΕΕ και η Εσθονία, 3. 

Το ζήτημα καθίσταται  ιδιαίτερο σοβαρό αν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις που υπάρχουν στα ευαίσθητα φυσικά οικοσυστήματα που διαθέτει η χώρα μας αλλά και στην υγεία των πολιτών. Για να μην αναφέρουμε τις αρνητικές επιδράσεις στον τουρισμό που αποτελεί τον πρώτο μοχλό για την οικονομικής μας ανάπτυξης.

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα στο site: http://www.dsth.gr/FILESYSTEM/DSTH/ENOPION/OctomberDecember2012/#/8/

Οι 28 υποθέσεις για τις οποίες η Ελλάδα κατηγορείται ότι παραβιάζει το δίκαιο περιβάλλοντος,  με άμεσο κίνδυνο να καταδικαστεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υποχρεωθεί να πληρώνει πρόστιμα κάθε ημέρα μέχρι την συμμόρφωσή της, αφορούν:

–  την προστασία της βιοποικιλότητας και ιδιαίτερα του δικτύου προστατευόμενων περιοχών natura 2000 (6 υποθέσεις), 

– τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων (5 υποθέσεις),

–  τη διαχείριση των λυμάτων (3 υποθέσεις),

–  τη διαχείριση των υδατικών πόρων και τη νιτρική ρύπανση των υδάτων (4 υποθέσεις),

–  την ατμοσφαιρική ρύπανση (2 υποθέσεις),

–  τη βιομηχανική ρύπανση από βαριά ρυπαίνουσες εγκαταστάσεις (4 υποθέσεις),

–  χημικές ουσίες-μη ενσωμάτωση (4 υποθέσεις)