Το πριγκιπάτο της Ηλείας και το δάσος της Στροφυλιάς

SamareikaΤο γνωστό και μοναδικό στην Ελλάδα παραλιακό δάσος της Στροφυλιάς είκοσι χιλιάδων και πλέον στρεμμάτων που αποτελείται από κωνοφόρα (πεύκη κουκουναριά και πεύκη χαλέπιος), εκτείνεται στους νομούς Αχαΐας και Ηλείας. Ιδιοκτησιακά ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο αλλά διακατέχεται από τις Ι. Μονές Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων το μέρος που βρίσκεται στο νομό Αχαΐας, και Ι. Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας το μέρος που βρίσκεται στο νομό Ηλείας.

 Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής Ορίων του έτους 1926, που προσδιόρισε τα όρια των τότε κοινοτήτων Μετοχίου Αχαΐας και Μανολάδος Ηλείας,αυτά συμπίπτουν με τα όρια των δασών των Ι. Μονών, όπου αυτά εφάπτονται. Αυτά τα όρια αποτυπώθηκαν από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού (Γ.Υ.Σ.) στους χάρτες της και από την Τοπογραφική Υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας στα Διαγράμματα που συντάχθηκαν για τις ανάγκες διανομής των απαλλοτριωθεισών εκτάσεων του κτήματος Μανολάδος προς αποκατάσταση ακτημόνων (προσφύγων και γηγενών).

Η απαλλοτρίωση έγινε το έτος 1923. Το δάσος της Στροφυλιάς εξαιρέθηκε της απαλλοτριώσεως και δεν ανήκει στην αρμοδιότητα (διαχείρισης) των εποικιστικών Αρχών (Δ/νσεις Γεωργίας των νομών Αχαίας και Ηλείας).  Η ακριβής οριογραμμή της απαλλοτριωθείσης εκτάσεως από την μη απαλλοτριωθείσα (δάσους) προσδιορίστηκε με ακρίβεια οριστικά από τις αρμόδιες εποικιστικές επιτροπές Πατρών για την Αχαία για το δάσος Ι. Μ. Μεγάλου Σπηλαίου με την αριθ. 1/1986 απόφαση της, και Αμαλιάδος Ηλείας για το Δάσος Ι.Μ. Ταξιαρχών με την αριθ. 1/1984 απόφασή της. Τα όρια αυτά αποτυπώθηκαν με απόλυτη ακρίβεια στα Τοπογραφικά Διαγράμματα της Τοπογραφικής Υπηρεσίας Υπουργείου Γεωργίας.

Σύμφωνα με τα όρια της επιτροπής ορίων του έτους  1926 η θέση «Σαμαραίικα» ευρίσκεται εντός των ορίων του Δάσους Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου και στη περιοχή της τότε Κοινότητας Μετοχίου Αχαίας. Από τα τοπογραφικά διαγράμματα των Εποικιστικών Επιτροπών Πατρών και Αμαλιάδας, προκύπτει ότι η θέση «Σαμαραίικα» ευρίσκεται εντός των ορίων του μη απαλλοτριωθέντος δάσους της Στροφυλιάς Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου, της περιφέρειας της τότε κοινότητας Μετοχίου Αχαΐας.

Η θέση “Σαμαραίικα”, εμβαδού 750 στρεμμάτων, έχει προέλθει από την εκχέρσωση του δάσους της Στροφυλιάς  και έχει καταληφθεί από τους Σαμαραίους κ.λ.π. Ισχύουν πλέον των εξήντα (60) Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής που έχει εκδώσει το Δασαρχείο Πατρών και είναι τελεσίδικα. Το σύνολο των εκτάσεων αυτών έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες και προστατεύονται από το Σύνταγμα, τους Νόμους του κράτους και τις Δικαστικές αποφάσεις που ισχύουν, που όμως κάποιοι όχι μόνο δεν τις σέβονται αλλά με ποικίλους τρόπους προσπαθούν να τις υπαγάγουν στο Νομό Ηλείας, όπου έχουν ετοιμάσει διαδικασίες και νομικό πλαίσιο για την οικοπέδοποιησή τους.

  Η Κοινότητα Μανολάδος, το έτος 1982 αμφισβήτησε την οριογραμμή του έτους 1926 και προσέβαλε την απόφαση της επιτροπής σε νέα επιτροπή, διεκδικώντας την θέση «Σαμαραίικα» ως περιοχή της και το πέτυχε προσδιορίζοντας νέα όρια με την αριθ. 2/1982 απόφαση της επιτροπής αυτής, όπου η θέση “Σαμαραίικα” περιλήφθηκε στα όριά της. Κατά της αποφάσεως 2/1982, η κοινότητα Μετοχίου προσέφυγε στο Διοικητικό Δικαστήριο ορίων Πύργου, το οποίο με την αριθ. 1/1984 απόφασή του, ακύρωσε την 2/1982 ως άνω απόφαση και τα όρια επανήλθαν πάλι στη προηγούμενη θέση τους και τα «Σαμαραίικα» στην περιοχή Μετοχίου Αχαΐας.

Ενώ τα πράγματα φαίνεται να βαίνουν καλώς «αόρατες σκοτεινές δυνάμεις» μεριμνούν και εκδίδεται η αριθ. οικ.82420/20924/224-11-2008 απόφαση του Γ. Γ. περιφέρεια δυτικής Ελλάδος κυρίου Σπύρου Σπυρίδωνος με την οποία συγκροτήθηκε προσωρινή επιτροπή (ενδεκαμελής) με συντονιστή τον κύριο Διονύση Παναγιωτόπουλο, υπάλληλο της ΔΕΣΕ Π.Δ.Ε. «Έργο της Επιτροπής είναι η αποτύπωση των ορίων των Δήμων Βουπρασίας και Λαρισσού σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής ορίων έτους 1926 και υποβολή σχετικού πορίσματος». Την απόφαση αυτή φέρεται να έχει εισηγηθεί η Δ/νση Αυτ/σης και Αποκέντρωσης στην οποία ανήκει ο αριθμός Πρωτοκόλλου της απόφασης. Όμως ούτε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης αυτής, ούτε ο αναπληρωτής του γνώριζαν την απόφαση αυτή. Στο πρωτόκολλο της Υπηρεσίας αυτής ο αριθμός είναι κενός. Φαίνεται ότι τηλεφωνικά ζήτησαν από το γραφείο του Γ. Γραμματέα τον αριθμό και εξέδωσαν την απόφαση. Η επιτροπή συνεδρίασε μερικές φορές, χωρίς να κρατηθούν πρακτικά και ο συντονιστής εξέδωσε πόρισμα που αποδέχεται τις εισηγήσεις  του Δήμου Βουπρασίας και της προϊσταμένης της τοπογραφικής υπηρεσίας Ηλείας, κυρίας Π. Πυκέα και προσδιορίζει νέα όρια όπου η θέση «Σαμαραίικα» περιλαμβάνεται εντός της περιοχής Μανολάδος Δήμου Βουπρασίας, όπως όριζε η αριθ. 2/1982 απόφαση της νέας επιτροπής ορίων, μη λαμβάνοντας υπόψη την αριθ. 1/1984 απόφαση του Δ. Δικαστηρίου ορίων Πύργου.

Έκτοτε, παρότι το πόρισμα αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το Δήμο Λαρισσού (Αχαΐας), εξακολουθούν οι ενδιαφερόμενοι καταπατητές και ο Δήμος Βουπρασίας να το επικαλούνται στα Δικαστήρια  και στις Υπηρεσίας του νομού Αχαΐας, ως ισχυρό. Οι “αόρατες» όμως δυνάμεις δεν σταματούν και πείθουν ή αναγκάζουν τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελ/νήσου Δ. Ελλάδος και Ιονίου  κύριο Αναστάσιο Αποστολόπουλο να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για να επαναφέρει σε ισχύ το πόρισμα της προηγούμενης επιτροπής Σπυρίδωνα.

Πρώτα ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών, με έγγραφό του να πληροφορηθεί εάν υπάρχει δυνατότητα σύγχρονης τεχνικής αποτύπωσης ήδη καθορισμένων ορίων Δήμων… Το υπουργείο με το αρίθ. 7131/22-3-12 έγγραφό του απαντά ότι  «είναι δυνατή η αποτύπωση διοικητικών ορίων ΟΤΑ σε διαγράμματα, χάρτες ή υπόβαθρα………. Ωστόσο αυτές οι αποτυπώσεις δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο επιβοηθητικά ή συμπληρωματικά προς τον υφιστάμενο καθορισμό. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τον καθορισμό διοικητικών ορίων ΟΤΑ (άρθρα 11-13 νόμου 3463/2006) νομική δέσμευση παράγεται αποκλειστικά από τις σχετικές εκθέσεις επιτροπών καθορισμού ορίων ΟΤΑ ή αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις». 

Έπειτα από την απάντηση αυτή, ο  ως άνω Γ.Γ. εκδίδει την αρίθ. 51488/3779/12-06-2012 απόφαση και συγκροτεί πενταμελή επιτροπή με πρόεδρο τον κ. Διονύση Παναγιωτόπουλο, Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής,  που ήταν και στην προηγούμενη επιτροπή συντονιστής. Έργο της επιτροπής είναι η επικαιροποίηση του από 30-01-2009 πορίσματος της προηγούμενης επιτροπής, χωρίς να συνιστά στην επιτροπή να λάβει υπόψη της τις δικαστικές αποφάσεις 2/1982 της νέας επιτροπής ορίων και της 1/1984του Διοικητικού Δικαστηρίου ορίων Πύργου.

Εμείς (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ.) προσφύγαμε με την αριθ. 40/12-07-2012 αίτηση θεραπείας στον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που εξέδωσε την ανωτέρω αριθ. 51488/3779/12-06-2012 απόφαση και ζητήσαμε την ανάκλησή της ως μη νόμιμη, αφού από τους επικαλούμενους στο σκεπτικό νόμους, δεν προβλέπεται σύσταση επιτροπής με τέτοιο έργο. Απάντηση επί του αιτήματός μας, δόθηκε με το αριθ. 121040/7851/27-12-2012 έγγραφο του γραφείου του Γενικού Γραμματέα με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Σε απάντηση των ανωτέρω σχετικών, σας ενημερώνουμε ότι η ανωτέρω αίτηση θεραπείας απερρίφθη σιωπηρώς λόγο παρέλευσης του προβλεπομένου χρόνου εξέτασής της» και υπογράφεται: Για το γραφείο του Γενικού Γραμματέα – Όλγα Κουνέλη

Το γραφείο του Γ.Γ. όμως, δεν είναι Αρχή και δεν μπορεί να εξετάζει αιτήματα και να δίνει απαντήσεις. Αισιοδοξούμε ότι ο νέος Γ .Γραμματέας κύριος Μανώλης  Αγγελάκας, θα λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε τα αιτήματα των πολιτών, να εξετάζονται από τους αρμοδίους υπαλλήλους,  με υπευθυνότητα και χωρίς σκοπιμότητες, αναγράφοντας στα έγγραφα και το όνομά τους για πληροφορίες.

ΗΛΙΑΣ ΝΤΡΕΣ

ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ