Συμμετοχή της ΟΙΚΙΠΑ στην ημερίδα του Σ.Π.Ο.Α.Κ. ‘Ο Αρίων’
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεχθήκαμε την πρόσκληση του Συνδέσμου Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου ‘Ο Αρίων’ για τη διημερίδα που πραγματοποίησε στις 7 – 8 /12/2012 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, με θέμα ‘Κλιματική αλλαγή & Κορινθιακός κόλπος’.
Η διημερίδα είχε περιεχόμενο εκπαιδευτικό, πολιτιστικό, επιστημονικό αλλά και πολιτικό. Η πρώτη ημέρα συμπεριελάμβανε προβολή ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα καλλιτεχνικά δρώμενα από μαθητές σχολείων της Πάτρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Κορινθιακού, καθώς και παρουσίαση της ‘Θαλασσινής ωδής’ του Φερνάντο Πεσσόα από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Την δεύτερη μέρα έγιναν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από εκπροσώπους της επιστήμης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η «μικρή Μεσόγειος» του Κορινθιακού, τα οποία οφείλονται στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες (μόλυνση – ρύπανση των υδάτων, διάβρωση ακτών κλπ.) αλλά και στην κλιματική αλλαγή (πχ. αύξηση της θαλάσσιας θερμοκρασίας με αποτέλεσμα τη μετανάστευση διαφόρων ειδών, αύξηση της στάθμης του νερού). Ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους Μ.Κ.Ο. (ΟΙΚΙΠΑ και Μπλε – Πράσινο), αλλά και από εκπροσώπους των δήμων – μελών του Σ.Π.Ο.Α.Κ. . Η εκδήλωση έκλεισε με ανοικτή συζήτηση σχετικά με το μέλλον του Κορινθιακού Κόλπου στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από κάθε ενότητα της εκδήλωσης (Πολιτική – Εκπαίδευση – Πολιτισμός – Επιστήμη).
Στην παρέμβαση της ΟΙΚΙΠΑ, το μέλος μας, Βασίλης Κανέλλης κατέθεσε τις προτάσεις μας σχετικά με τα οικολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κορινθιακός και παρουσίασε τις δράσεις που έχουμε πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κορινθιακός κόλπος (με σοβαρότερο όλων την απόθεση της «κόκκινης λάσπης» από το εργοστάσιο της ‘Αλουμίνιο της Ελλάδος ΑΕ’ στον κόλπο της Αντίκυρας. Αναφέρθηκε επίσης στις ανεξέλεγκτες αμμοληψίες στους ποταμούς περιμετρικά του κόλπου που οδηγούν στο φαινόμενο της διάβρωσης των παραλιών). Όπως τονίστηκε τα θέματα αυτά προβάλλονται συνεχώς μέσα από
τις σελίδες της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, ενώ παράλληλα συμμετέχουμε σε αντίστοιχες δράσεις για τη σωτηρία του κόλπου, με κορυφαία την «πορεία ενέργειας» στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου το 2008, μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις, φορείς και πολίτες από τις δύο πλευρές του Κορινθιακού.