Λάθη στην ανακύκλωση

anakyklosiΣτην φωτογραφία μας, τραβηγμένη σε μεγάλο δρόμο της Πάτρας, διακρίνονται καθαρά σπασμένα τζάμια μέσα σε μπλέ  κάδο ανακύκλωσης. Πρόκειται για μια  πρακτική όχι μόνο λαθεμένη (τα σπασμένα γυαλιά ως υλικό είναι θεωρητικά ανακυκλώσιμα αλλά στην πράξη πάνε στο υπόλειμμα) αλλά και επικίνδυνη για τους εργαζομένους στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. 

 Η διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών που ανάμικτα βάζουμε στους μπλε κάδους γίνεται με το χέρι από εργαζόμενους που στέκονται μπροστά από κινούμενη ταινία. Καταλαβαίνουμε ότι ο κίνδυνος τραυματισμού τους  είναι ορατός αλλά και η δυσχέρεια που προκύπτει συνολικά όταν περνούν από μπροστά τους μεγάλα ή μικρά κομμάτια σπασμένων γυαλιών. 

 

Αυτό που πρέπει να γίνει σχετικά με την προκειμένη περίπτωση είναι η ενημέρωση όλων των καταστημάτων τζαμιών της πόλης για την ορθή διαχείριση των άχρηστων σπασμένων γυαλιών. Αυτά σίγουρα πρέπει να μην μπαίνουν στους μπλε κάδους,  ούτε όμως οι πράσινοι είναι η καλύτερη λύση. Η ορθή λύση είναι η συγκέντρωση μιας ποσότητας και η ειδική αποκομιδή σε συνεννόηση με την Υπηρεσία καθαριότητας.

Με την ευκαιρία παραθέτουμε οδηγίες για τη σωστή ανακύκλωση.

Τι δεν πρέπει να βάζουμε στους μπλε κάδους:

  • Τα υλικά που ανήκουν σε άλλα συστήματα ανακύκλωσης: μπαταρίες, κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ελαστικά, μέταλλα, ρούχα, παπούτσια, πλαστικά δοχεία από λάδια αυτοκινήτων ή από φυτοφάρμακα, οικοδομικά υλικά, στρώματα, παλιά έπιπλα, την παλιά δερμάτινη τσάντα, τα οργανικά υπολείμματα των τροφών, τα κλαδιά από τα δέντρα.
  • τις βιοδιασπώμενες σακούλες. Αυτές θεωρούνται συμβατικά σκουπίδια και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην ανακύκλωση. Είναι καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε στα κοινά σκουπίδια. 
  • τα μικρά χαρτάκια, εισιτήρια και σκισμένες σελίδες (όχι γιατί είναι αδύνατη η ανακύκλωσή τους αλλά γιατί υπάρχει πρακτική δυσκολία στην διαλογή τους).
  • Αποτσίγαρα από έτοιμα ή από στριφτά τσιγάρα.
  • Χρησιμοποιημένες χαρτοπετσέτες και χαρτομάντιλα.

Τι να βάζουμε στους μπλε κάδους.

  • Χαρτιά: κουτιά από τσιγάρα, λογαριασμούς, εφημερίδες, βιβλία, χαρτοκιβώτια όλων των ειδών, όλα τα περιοδικά, ακόμα και αυτά με τις γυαλιστερές σελίδες, όλους τους φακέλους αλληλογραφίας.
  • Αλουμινένιες και λευκοσιδηρές συσκευασίες: κουτάκια από αναψυκτικά και μπίρες, κονσέρβες κάθε είδους, σακουλάκια μέσα στα οποία αγοράζουμε τον καφέ, αλουμινένια μπολ μιας χρήσης, τα μεταλλικά ταψάκια μιας χρήσης, το κομμάτι από το αλουμινόχαρτο που χρησιμοποιήσαμε χθες αλλά δεν χρειαζόμαστε πια, μεταλλικά αντικείμενα γραφείου, τα κλειδιά που δεν χρειαζόμαστε κ.λπ.
  • Όλες τις γυάλινες συσκευασίες: βαζάκια από τρόφιμα, μπουκάλια από ποτά, από αρώματα, από χυμούς, από φάρμακα κ.λπ.
  • Όλες τις πλαστικές συσκευασίες από: αναψυκτικά,, αποσμητικά, απορρυπαντικά, σακουλάκια από καπνό. Επίσης, τα νάιλον από το πακέτο των τσιγάρων, το φιλμ περιτυλίγματος από τα τρόφιμα ή τα έντυπα, τα πλαστικά από τα είδη διατροφής (αλλαντικά, τυριά κ.λπ.) που πωλούνται συσκευασμένα στο σούπερ μάρκετ, το κεσεδάκι από το γιαούρτι (πλυμένο), το σακουλάκι από το ρύζι ή τα μακαρόνια, τη σακούλα από το απορρυπαντικό πλυντηρίου που τελείωσε, τα παλιά γάντια κουζίνας που τρύπησαν και άλλα καθαρά πλαστικά αντικείμενα.
  • Συσκευασίες τετραπάκ

Αναλυτικότερα τα υλικά που ανακυκλώνονται και όχι, εδώ: http://www.herrco.gr/UserFiles/File/175345_GREEK_tirixnoumestousmplekadous.pdf 

Γ. Κανέλλης