Φθινοπωρινή εξόρμηση στο Δάσος της Φολόης και στο κτήμα Φούγκα!

d4

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 και η ΟΙΚΟπαρέα μας, στα πλαίσια των ΟΙΚΟεξορμήσεων πραγματοποιεί την πρώτη φθινοπωρινή της εξόρμηση! Στην γνωστή αφετηρία στην πλατεία Γεωργίου στις 8 το πρωί επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο με προορισμό τον Νομό Ηλείας. Μετά από μια σύντομη στάση για καφέ φτάσαμε στο χωριό Κούμανη και στο πανέμορφο δάσος της Φολόης.  

 

Σημείο αναφοράς για το δασικό πλούτο της ορεινής Ηλείας και γενικότερα της Ελλάδας μιας και είναι το μοναδικό, όχι μόνο σε ομορφιά, αλλά και ιδιαιτερότητα δάσος και αποτελεί ένα από τα σπανιότερα δρυοδάση της Ευρώπης και το μοναδικό των Βαλκανίων! Το αυτοφυές αυτό δάσος, με τις θεόρατες πλατύφυλλες βελανιδιές του είναι ένα πλούσιο οικοσύστημα με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και ανέρχεται στα 42.000 στρέμματα. Βρίσκεται στο Οροπέδιο της Φολόης, στους νότιους πρόποδες της Οροσειράς του Ερύμανθου και αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ Ηλείας και Αρκαδίας, του ποταμού Λάδωνα νότιο δυτικά και του ποταμού Ερύμανθου ανατολικά. Είναι εντελώς επίπεδο, χάρη στο γεγονός πως βρίσκεται πάνω στο ομώνυμο οροπέδιο, το οποίο οι ντόπιοι αποκαλούν χαϊδευτικά «Το μπαλκόνι της Ηλείας». Το όνομά της η Φολόη το πήρε κατά την μυθολογία από τον Κένταυρο Φόλο, που κατοικούσε στο δάσος. Ο Φόλος ήταν φίλος του Ηρακλή, ο οποίος τελικά σκοτώθηκε, κατά λάθος, από τα βέλη του.

 

Στο τέλος της πεζοπορίας απολαύσαμε τοπικές γεύσης σε ταβέρνα της περιοχής με καλή διάθεση και πολύ κέφι!

 

Επόμενος προορισμός το κτήμα Φούγκα!  

  
Στις παρυφές του δάσους της Φολόης, μια ομάδα ανθρώπων, αφήνοντας πίσω τους το άγχος της πολύβουης Αθήνας, δημιούργησαν το όνειρό τους στην ύπαιθρο σε ένα όμορφο κτήμα, το κτήμα Φούγκα! . Η Καλλιόπη (σπουδές γραφιστικής) ο Δημήτρης (μηχανικός), η Ράνια (σπουδές νομικής) ο Λεωνίδας (σπουδές ηλεκτρονικών υπολογιστών), ο Τάσος (σπουδές ψυχολογίας και συγγραφέας), ο Χρήστος (σπουδές ψυχολογίας) και ο Γιάννης (σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και ψυχολογίας) εγκατέλειψαν τις καριέρες τους και ακολούθησαν το όνειρό τους το οποίο είχαν σχεδιάσει από το 1986 και ξεκίνησαν να πραγματώνουν το 1992 με την αγορά του Κτήματος. 

 

Το Κτήμα Φούγκα είναι ένας τόπος εναλλακτικού τρόπου ζωής που έχει σαν φυσικό επακόλουθο την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Εκεί μας ξενάγησαν με πολύ καλή διάθεση και αγάπη, δείχνοντάς μας το φυσικό τρόπο ζωής τους, που οι περισσότεροι, ως αστοί, έχουμε ξεχάσει ή δεν τον έχουμε γνωρίσει καθόλου! … μια πηγή με κρυστάλλινα νερά κάνει τη Φούγκα να έχει αυτάρκεια νερού, ενώ ένας υδραυλικός κριός (μηχάνημα που λειτουργεί μόνο με την κίνηση των νερών του ποταμού) βοηθάει στην παροχή νερού από το ποτάμι, για την κάλυψη των γεωργικών εργασιών. Η ρευματοδότηση του κτήματος γίνεται με ηλιακές κυψέλες και μόνο όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη (π.χ. μεγάλες περίοδοι χωρίς ηλιοφάνεια) μπορεί επικουρικά – αλλά όχι απαραίτητα – να χρησιμοποιηθεί ρεύμα από τη ΔΕΗ.

 

«Στο διάστημα πριν την εγκατάστασή μας ενημερωνόμασταν διαρκώς, μελετώντας και παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια (μελισσοκομικά, ελαιουργικά κ.λ.π.), ώστε με την εγκατάσταση ξεκινήσαμε αμέσως να εφαρμόζουμε τη θεωρία στην πράξη» μας λέει η Ράνια, «Ξεκινώντας, εφαρμόσαμε βιολογικές-φυσικές μεθόδους για λόγους συνείδησης και φιλοσοφίας για τη ζωή»…


           Μετά από περίπου δύο ώρες ξενάγησης και ζεστής φιλοξενίας αφήσαμε το κτήμα με τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και με έντονους προβληματισμούς…

 

Διασχίζοντας την αρχαία Ήλιδα φτάσαμε στην τεχνητή λίμνη και στο φράγμα του Πηνειού την ποιο κατάλληλη ώρα! Ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα συνόδεψε τις εικόνες της αρμονική συνύπαρξης φύσης – τεχνολογίας.. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα του Νομού και το νερό χρησιμοποιείται για την άρδευση των πεδινών εκτάσεων. Έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη με στόχο την αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της περιοχής που περιβάλλει τη λίμνη του φράγματος Πηνειού. Οι δράσεις που προτείνεται να αναπτυχθούν είναι η δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων και η δημιουργία εγκαταστάσεων ναυταθλητισμού με σεβασμό όμως και ενίσχυση της χλωρίδας (δενδροφύτευση) και της πανίδας (εμπλουτισμό της περιοχής με είδη πτηνών, απαγόρευση κυνηγίου κλπ), του βιοτόπου της περιοχής.

 

Η ώρα της επιστροφή έφτασε και γεμάτοι εικόνες και αξέχαστες εμπειρίες επιστρέψαμε στην πόλη μας..

 

Ευχαριστούμε την ΟΙΚΙΠΑ που μας έδωσε για ακόμα μια φορά την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα από τα ποιο όμορφα μέρη της χώρας μας και ιδιαίτερα τον κ. Τάσο Γεωργαντά και τα υπόλοιπα μέλη που συνέβαλαν στην άψογη διοργάνωση της εκδρομής και το κτήμα Φούγκα για την τόσο ζεστή φιλοξενίας τους.

 

Μπούνια Γεωργία.