Ο πολιτισμός είναι ένα από τα πρώτα θύματα μιας κρίση, αλλά αποτελεί και ένα από τα πρώτα καταφύγια, όντας μέσον έκφρασης και αντίδρασης, αλλά και μέσον κατευνασμού και απάλυνσης για τις ψυχές μας.
Έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και με απλά, λιτά μέσα μπορεί να παραχθεί τέχνη ακόμη και μέσα σε μία μεγάλη καταστροφή όπως είναι ο πόλεμος, μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα, βοηθώντας μας να ανακαλύψουμε τον χώρο που βιώνουμε, τους γύρω μας και τον ίδιο μας τον εαυτό.
Την ανάγκη να γνωρίσουμε και να αγκαλιάσουμε την ίδια μας την πόλη, με τρόπο μάλιστα που δεν έχει και κόστος, διαπιστώσαμε κατά την διάρκεια των ξεναγήσεων, για παιδιά και ενήλικες, που έγιναν στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας με την συμβολή των Patrinistas, στα πλαίσια της Ecomobility Week, 17-23 Σεπτεμβρίου, μια πόλη την οποία έχουμε εγκαταλείψει στις διαθέσεις όποιων χρησιμοποιούν τον δημόσιο χώρο για να ξεσπάνε την βαρβαρότητά τους και να εξυπηρετούν τις επιχειρηματικές, συντεχνιακές και ιδεολογικομματικές τους ανάγκες.
Όπλο στην όποια βαρβαρότητα ή αδράνεια των καιρών μας μπορεί να αποτελέσει η τέχνη και στην πόλη μας παράγεται αρκετή και από μία πλειάδα ατόμων ή ομάδων, τους οποίους πρέπει να στηρίζουμε με την παρουσία και τη συμμετοχή μας.
Οι θεατρικές σκηνές της Πάτρας τα τελευταία χρόνια έχουν μία αξιοσημείωτη παρουσία και για τον φετινό χειμώνα έχουν προγραμματίσει πολλά και ενδιαφέροντα.
Το ΔΗΠΕΘΕ κάνει μία νέα αρχή με τον νέο του καλλιτεχνικό διευθυντή να ανοίγεται στην πόλη και τους δημιουργούς της και με την ελπίδα μίας καλύτερης αντιμετώπισης από την κεντρική εξουσία αναμένουμε κάποια καλά δείγματα, ενώ τα προγράμματά τους παρουσίασαν οι θεατρική χώροι του ΛΙΘΟΓΡΑΦΙΟΥ και του ACT.
Στον χώρο των εικαστικών η Γκαλερί Cube συνεχίζει το εκθεσιακό της πρόγραμμα με μία ομαδική έκθεση έργων παλαιών συνεργατών της, που δια διαρκέσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Στον ανανεωμένο του ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ η χειμερινή περίοδος ξεκινάει με την έκθεση φωτογραφίας της εικαστικού Βιργινίας Φιλιππούση με τον τίτλο “Wandering”. Η έκθεση αποτελείται από μία ενότητα έργων με αφορμή ένα σχέδιο του Λε Κορμπυζιέ του 1911, όπου απεικονίζονται τα βουνά που βρίσκονται απέναντι από την Πάτρα, αλλά και τις περιηγήσεις της φωτογράφου στη Στροφιλιά και την γύρω περιοχή. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 24 Οκτωβρίου.
Για τους φίλους του κινηματογράφου η Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας ξεκινάει τις προβολές της κάθε Δευτέρα στις 8.30 μ.μ. με πολλές και σημαντικές ταινίες.
8.10.2012 “Ο Άνθρωπος που γνώριζε πολλά”, του Άλφρεντ Χίτσκοκ (1956)
15.10.2012 “Μεσοτοιχίες”, του Γκουστάβο Ταρέτο (2011)
22.10.2012 “Όλα για την Εύα”, του Τζότζεφ Μανκίεβιτς (1950)
29.10.2012 “Post Mortem”, του Πάμπλο Λαρέν (2010)
5.11.2012 “Ο Υπουργός”, Πιέρ Σελέρ (2011)