ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Σημαντική εξέλιξη στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, συνιστά η έγκριση της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας αστικών στερεών απορριμμάτων στο νομό Αχαΐας, που έγινε από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στη συνεδρίασή της Πέμπτης 9 Αυγούστου υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Κατόπιν αυτού αναμένεται ο Δήμος Πατρέων σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ να προχωρήσει, εντός του Σεπτεμβρίου 2012, στην έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας.
Στην ίδια συνεδρίαση καταγράφηκε και η πορεία των ανάλογων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στους νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Στους νομούς αυτούς βρισκόμαστε στο στάδιο ολοκλήρωσης της διαδικασίας προεπιλογής των υποψηφίων για το έργο εταιριών και εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία του λεγόμενου ανταγωνιστικού διαλόγου.
Σημειώνουμε ακόμη, ότι στην συνεδρίασή του της 28ης Αυγούστου το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδος άνοιξε το δρόμο για τη ν κατασκευή του ΧΥΤΑ Δυτικής Αιγιαλείας στην (ακατάλληλη βέβαια) θέση Παπανικολού δίπλα στην κοίτη του Φοίνικα, εγκρίνοντας της τροποποίηση της σχετικής σύμβασής . Αξιοσημείωτο είναι όμως ότι στην Αιγιάλεια γίνονται κινήσεις για την συγκρότηση λαϊκής πρωτοβουλίας με σκοπό την προώθηση της πλήρους διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων, στα πρότυπα ανάλογης κίνησης πολιτών που προχωρεί θετικά στη Λακωνία.
Τα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, έχοντας πάντοτε ενεργά τοποθετηθεί και παρέμβει στις εξελίξεις με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, θεωρούμε αναγκαίο να υπογραμμίσουμε τα παρακάτω:
- Τόσο στην Αχαΐα όσο και στους άλλους δύο νομούς καίριας σημασίας είναι η μέθοδος διαχείρισης που θα επιλεγεί να είναι βιώσιμη οικολογικά και ανεκτή οικονομικά. Και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συγκεντρώνει μόνο η κομποστοποίηση με διαλογή του οργανικού μέρους στην πηγή και παράλληλη επιμελή ανακύκλωση των μη οργανικών.
- Μεγάλη σημασία έχει η κατανόηση τόσο από τα δημοτικές αρχές ότι ακόμη και ο καλύτερα λειτουργών ΧΥΤΑ δεν αποτελεί λύση. Αν δεν αναλάβουν οι αρχές την ευθύνη τους για επιμελή λειτουργία των χώρων διαχείρισης ως ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής ταφής Υπολειμμάτων) αφενός και του συστήματος αποκομιδής αφετέρου οι χώροι διαχείρισης θα οδηγηθούν γρήγορα σε κορεσμό και οι Μονάδες σε δυσλειτουργία.
- Οι πολίτες επίσης και οι επιχειρήσεις, ιδίως του τομέα της εστίασης, πρέπει και έχουν συμφέρον οικονομικό και ποιότητας ζωής να αναλάβουν την καθημερινή ευθύνη της επιμελούς διαλογής του οργανικού μέρους στο νοικοκυριό, στην επιχείρηση και εξίσου επιμελούς ανακύκλωσης όλων των υπολοίπων και όχι μόνο του χαρτιού και των συσκευασιών. Προς τούτο απαιτείται συστηματική και μόνιμη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που μπορεί να στηριχθεί τόσο στα έσοδα από την ανακύκλωση όσο και σε κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
- Οι λαϊκές πρωτοβουλίες για την βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ότι πιο ελπιδοφόρο στο δύσκολο αυτό θέμα και οι Δήμοι έχουν καθήκον και συμφέρον να βρουν τους τρόπους συνεργασίας μαζί τους.
- Τέλος να μην ξεχνάμε την ανάγκη για συστηματική και σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας λειτουργία των λοιπών ρευμάτων αποβλήτων (συσκευές, ορυκτέλαια, λάστιχα κλπ) καθώς και την ανάγκη εφαρμογής της νομοθεσίας για την ανακύκλωση των αποβλήτων εκσκαφής και κατεδάφισης.
Ας βάλουμε καλά στο μυαλό μας τούτο:
Αν η διαχείριση των απορριμμάτων μας δεν χαρακτηρίζεται από βιωσιμότητα και υπευθυνότητα, τόσο εκ μέρους των αρχών όσο και εκ μέρους του πολίτη, θα παραμείνει βρώμικη και αδιέξοδη υπόθεση που θα κοστίζει όλο και πιο δυσβάστακτα ποσά.