Σκοπός του ενδοπανεπιστημιακού δικτύου του Πανεπιστημίου Πατρών με τίτλο «Ανάπτυξη και Αξιολόγηση Ροφητικών Υλικών για Περιβαλλοντικές Εφαρμογές» και ακρωνύμιο ΑΡΥς, είναι η διεπιστημονική συνέργεια για την ανάπτυξη νέων κι αποδοτικών ροφητικών υλικών και καταλυτών και την αξιολόγησή τους, με στόχο τη χρήση τους σε διάφορες περιβαλλοντικές εφαρμογές.
Την Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 το Δίκτυο ΑΡΥς πραγματοποίησε στην αίθουσα σεμιναρίων του ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/ Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής) ημερίδα με θέμα: «Ρύπανση Θαλάσσιου Περιβάλλοντος». Την ημερίδα παρακολούθησαν πλήθος πολιτών και εργαζομένων σε τομείς σχετικούς με τη θάλασσα, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, καθηγητών καθώς επίσης και αντιπρόσωποι του πολεμικού Ναυτικού.
Εκεί, ο καθηγητής του Παν/μίου Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκυο, κ. Hideshige Takada στην ομιλία του με τίτλο: «International Pellet Watch: Organic micropollutants carried by marine plastics and their transfer to marine organism», παρουσίασε τη διεθνή παρακολούθηση της μεταφοράς επιβλαβών οργανικών κυρίως χημικών ουσιών στη θάλασσα, μέσω της απορρόφησης τους από μικρά κομμάτια πλαστικού, (pellets), από περιοχή σε περιοχή του πλανήτη και την ενσωμάτωσή τους στην τροφική αλυσίδα, (ψάρια και πουλιά), με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο.
Για τη θαλάσσια ρύπανση στην Ελλάδα, αναπτύχθηκαν δύο μείζονα προβλήματα: Ο κ. Π. Παυλάκης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, (ΕΛΚΕΘΕ), στην εργασία του «Πτυχές της ρύπανσης του Αιγαίου από πετρελαϊκά και στερεά απόβλητα» διαπραγματεύτηκε την «ηθελημένη» απόρριψη υγρών και στερεών αποβλήτων στο Αιγαίο από διερχόμενα πλοία, καθώς και τη διαφοροποίηση στην εφαρμογή της σχετικής διεθνούς απαγορευτικής νομοθεσίας στις διάφορες χώρες και ιδιαίτερα στις εκτός Ε.Ε., η οποία καθιστά το αρχιπέλαγος ευάλωτο. Ενώ, η κυρία Ν. Ρουμελιώτη, Υπεύθυνη Παράκτιας Διαχείρισης, στο Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, παρουσίασε τα αποτελέσματα από την «Πανελλαδική Εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών ακτών, βυθού και φυσικών περιοχών «ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ» για τα τελευταία 17 χρόνια. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των καθαρισμών του 2011, έδειξαν πως περίπου τα μισά απορρίμματα στις ελληνικές ακτές ήταν πλαστικά (48% και κυρίως πλαστικά μπουκάλια, καπάκια και πλαστικές σακούλες), ενώ ακολουθούσαν σημαντικά ποσοστά χάρτινων, (20%), και μεταλλικών, (13%, κυρίως κουτάκια αναψυκτικών), απορριμμάτων. Επιπλέον, σε αυτήν την παρουσίαση, τονίστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούν τα απορρίμματα σε ζωικά είδη, οικοτόπους, αλλά και στον άνθρωπο.
Στη συνέχεια, ο κ. Μ. Λεοτσινίδης, Αναπλ. Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών, μιλώντας για την «Εκτίμηση της κατάστασης ρύπανσης του Πατραϊκού Κόλπου» κατέληξε ότι τα επίπεδα ρύπανσης, κυρίως από βαρέα και τοξικά μέταλλα σε δείγματα ιζημάτων, θαλασσινού νερού και ζώντων οργανισμών του κόλπου σήμερα είναι βελτιωμένα σε σχέση με προηγούμενες μελέτες. Η σαφής αυτή βελτίωση στο διάστημα της τελευταίας τριετίας αποδόθηκε στην παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης ανεπεξέργαστων βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων στον Πατραϊκό, μετά και την κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και υποθαλασσίων αγωγών της ΒΙΠΕ και της ΔΕΥΑ Πατρών. Τέλος, ο κ. Α. Βανταράκης, Επίκ. Καθηγητής, στο Εργαστήριο Υγιεινής του Τμήματος Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών, μίλησε για τη «Μόλυνση του θαλασσινού νερού από παθογόνους μικροοργανισμούς και επιπτώσεις για τη Δημόσια Υγεία» στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας.
Περισσότερες πληροφορίες για το δίκτυο καθώς και τις παρουσιάσεις των ομιλητών της ημερίδας μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο www.arys.upatras.gr
Μαρία Καμίτσου
Επιστήμονας των Υλικών
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Χημείας