Γνωριμία με τον φτερωτό κόσμο

pelek2

 

 

Αργυροπελεκάνος

Σπάνιο και παγκόσμιο απειλούμενο είδος είναι πλέον ο αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus). Ο συνολικός πληθυσμός εκτιμάται στα 10.400-13.900 ζευγάρια. Από τα μεγαλύτερα υδρόβια πτηνά, με άνοιγμα φτερούγων να αγγίζει τα 3.20 μ. και το βάρος τους να φθάνει ακόμα και τα 11 κιλά κατά την διάρκεια του μεταναστευτικού του ταξιδιού. Το τεράστιο ράμφος και ο ελαστικός δερμάτινος σάκος εξυπηρετεί για να συλλέγει τα ψάρια.

Αναπαράγεται σε ασφαλείς υγροτόπους με άφθονα ψάρια. Η φωλιά του είναι κατασκευασμένη από σωρό φυτικών υλικών, συνήθως πάνω σε νησίδες και καλά απομονωμένες. 

Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Πρέσπα έχει την τύχη να φιλοξενεί την μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο ενώ η χώρα μας σχηματίζει σημαντικές αναπαραγωγικές αποικίες στη λίμνη Κερκίνη και στον Αμβρακικό κόλπο που δυστυχώς δεν φυλάσσονται επαρκώς. Φέτος στο Κοτύχι είχαμε την ευκαιρία να τους παρατηρήσουμε κολυμπώντας ήσυχα στα νερά του υγροτοπικού συστήματος. 

Αν και ήσυχο είδος η μοναδική στιγμή που προκαλούν φασαρία είναι όταν απογειώνονται από το νερό.

 

TF13 1

Κορμοράνος

Ένα από τα πιο γνωστά κοινά υδρόβια πτηνά και χαρακτηριστικά των υγροτόπων είναι ο κορμοράνος (Phalacrocorax carbo). Θα τον παρατηρήσουμε να λιάζεται με ανοιχτές τις φτερούγες πάνω σε πασσάλους, στις όχθες των υγροτόπων καθώς και σε λιμάνια και στη θάλασσα όπου συνυπάρχουν με τους θαλασσοκόρακες. 

Διακρίνεται για το μαύρο φτέρωμα του, το λευκό χρωματισμό στο πηγούνι του με τις κιτρινωπές αποχρώσεις στο δυνατό αγκιστρωτό στην άκρη ράμφος του.

Τρέφεται με ψάρια όπου πιάνει κατά τη διάρκεια των επιβλητικών του καταδύσεων ενώ πολλές φορές συνεργάζεται για τη διατροφή του με τους πελεκάνους.

Φωλιάζει κυρίως σε δέντρα και καλαμιώνες που είναι ορατές από απόσταση. Γεννούν 3-4 αυγά. 

Παρόλο την παρουσία του είδους στην προστατευόμενη περιοχή της λ/θ Καλογριάς, έλη Λάμιας όπου παρακολουθούμε δεν έχει καταγραφεί επίσημα κάποια αποικία. Ενεργές φωλιές κορμοράνων στην Ελλάδα υπάρχουν στο Δέλτα Έβρου, στη λίμνη Βόλβη, στη λίμνη Κερκίνη, στο Δέλτα Αξιού, στη λίμνη Καστοριάς, στη Μικρή Πρέσπα και στο Ρίμνιο Κοζάνης.

 

 

Επιμέλεια: Διονύσης Μαμάσης M.Sc.

 

Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος info@mamasis.gr