Tο δρυοδάσος της Φολόης-των Κενταύρων όπως το έλεγαν οι αρχαίοι- με έκταση κάπου 40.000 στρέμματα είναι ένα δάσος υψηλής αισθητικής και βιολογικής αξίας. Το συναντάμε δίπλα στην οδό Πατρών Τριπόλεως, τη λεγόμενη 111, μετά το χωριό της Αγίας Τριάδας, το πρώτο χωριό της Ηλείας που συναντάμε παίρνοντας τον ανήφορο μετά τα σύνορα με την Αχαΐα.
Το κυρίαρχο δέντρο είναι η βελανιδιά, του είδους Quercus frainetto (πλατύφυλλη δρυς). Προς το Αντρώνι υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές με Quercus ilex (αριά). Υπάρχει ακόμη Quercus pubescens (χνοώδης δρυς), κυρίως κατά μήκος των κράσπεδων του δάσους. Η πανίδα του δάσους περιλαμβάνει λαγούς, κουνάβια, αλεπούδες, τσακάλια, νυφίτσες, σκαντζόχοιρους και χελώνες. Από ορνιθοπανίδα συναντάμε πέρδικες, μπεκάτσες, φάσεις, κίσσες, κούκους, τρυγόνια, τσαλαπετεινούς, κορυδαλλούς, δρυοκολάπτες, αετούς, οξιές, αετομάχους, ξεφτέρια και κουκουβάγιες. Αναφέρεται η ύπαρξη και φιδαετών, χρυσαετών, αλκυόνης.
Το οικοσύστημα του δάσους της Φολόης είναι ενταγμένο στο δίκτυο περιοχών Natura 2000. Για την καλύτερη ενημέρωση των επισκεπτών και την προβολή του δάσους έχει ιδρυθεί, κοντά στο χωριό Κούμανι το Κέντρο Ενημέρωσης Φολόης (φωτογραφία). Το διαχειρίζεται ο Δήμος Ολυμπίας και δέχεται, μετά από συνεννόηση, επισκέψεις και από σχολεία. Το βρίσκουμε, προχωρώντας επί της 111, αρκετά μετά το Πανόπουλο και στρίβοντας δεξιά (όπως πάμε από Πάτρα) προς Ολυμπία.