Εσφαλμένη η εφαρμογή του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ στα οικοσυστήματα της χώρας!

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΣΕ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ακόμα μία παρέμβαση για την εσφαλμένη εφαρμογή του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ στα οικοσυστήματα της χώρας έκανε η ΟΙΚΙΠΑ, αποστέλλοντας επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΦΥΠΕΚΑ, ΥΠΕΝ ΚΛΠ), αλλά και στα πανεπιστημιακά τμήματα  δασολογίας και βιολογίας της χώρας.

Η επιστολή επισημαίνει την καταστροφική εφαρμογή του προγράμματος (ιδιαίτερα στην περιοχή του Καϊάφα) και ζητά τη συνεργασία όλων, προκειμένου να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις και  σε άλλες περιοχές της χώρας.

 

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εφάρμοσε σε μεγάλο αριθμό δασών σε όλη τη χώρα, ένα πρόγραμμα αφαίρεσης καύσιμης ύλης από δάση και δασικές εκτάσεις με στόχο την πρόληψη των πυρκαγιών με το όνομα ANTINERO.

Όμως, όπως έμπειρα στην παρακολούθηση της πανίδας μέλη της οργάνωσής μας διαπίστωσαν, ο τρόπος πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος στην Ηλεία (δάση Καϊάφα και Νότιας Στροφιλιάς) φέρει βαρύτατα ελαττώματα, αποδεικνύοντας τη σοφία του παλαιού ρητού «ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις».

Αν κρίνουμε από την πιλοτική εφαρμογή στην Ηλεία, η αντίληψη που φαίνεται να διέπει τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕΡΟ, πανελλαδικά, είναι η βαρύτατα εσφαλμένη αντίληψη του δάσους ως ΚΥΡΙΩΣ συνόλου από δέντρα, με αγνόηση της σημασίας του υπορόφου από θάμνους και πόες και ΚΑΜΙΑ αναφορά στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην πανίδα που διαβιεί και εξαρτάται απολύτως για εξασφάλιση θώκου και τροφής από τον υπόροφο αυτόν.

Η ΣΑΡΩΤΙΚΗ αφαίρεση του υπορόφου, η μέθοδος δηλαδή που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω περιοχή, αποτέλεσε βαρύ πλήγμα ιδίως για την άγρια μικροπανίδα (έντομα, μικρά θηλαστικά και πουλιά και αμφίβια/ερπετά), διασπώντας την τροφική αλυσίδα των ανωτέρων ιπταμένων κι εδαφόβιων θηρευτών τους, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην βιοποικοιλότητα του δασικού οικοσυστήματος περιοχής Καϊάφα και νότιας Στροφυλιάς.

Δηλαδή, το δάσος αντιμετωπίστηκε ως «άθροισμα δέντρων» που αξίζουν να προστατευτούν και όχι όπως το ορίζει η σύγχρονη περιβαλλοντική επιστήμη, δηλαδή ως αλληλεξαρτώμενο σύνολο χλωρίδας και πανίδας, ως βιοκοινότητα. Τα κριτήρια που ισχύουν, όπως προέκυψαν στη συνέντευξη τύπου του Υπουργού, μιλούν για «απόληψη βιομάζας», «αξία βιομάζας», «παραγωγική ικανότητα του δάσους» και συναφή, δικαιολογούν την ανησυχία ότι τα ίδια ίσχυσαν ή θα ισχύσουν και στις υπόλοιπες δασικές περιοχές (πρακτικά σε όλη τη χώρα) όπου θα εφαρμοστεί. Δεν γίνεται ΚΑΜΙΑ αναφορά στις εγκεκριμένες μελέτες για την άγρια πανίδα, και τις πιθανές, ως βέβαιες, επιπτώσεις σε αυτήν.

Σημειώνουμε με λύπη ότι από την έρευνα πεδίου και τις καταμετρήσεις που επιχειρούν περιοδικά έμπειρα μέλη μας στους βιότοπους περιοχής Καϊάφα και νότιας Στροφιλιάς σχετικά με την άγρια πανίδα, για είδη όπως ο μοναδικός στην Ευρωπαϊκή ήπειρο Χαμαιλέοντας της Πελοποννήσου (Chameleoafricanus), ο Δεντροβάτραχος (Hylaarborea), τις υδρόβιες (Emysorbicularis και Mauremysrivulata) και τις χερσαίες χελώνες (Testudo  hermanni και Testudomarginata) και την μικροπανίδα γενικά, προέκυψαν απογοητευτικά αποτελέσματα για τη δυνατότητα διατήρησης των σχετικών ειδών στην περιοχή.

 

Προσθέτουμε ότι, σε ό,τι αφορά στην ειδική περίπτωση της πιλοτικής εφαρμογής του ΑΝΤΙΝΕΡΟ στην περιοχή Καϊάφα, Νότιας Στροφιλιάς, η Οικολογική Κίνηση Πάτρας προέβη σε αναφορές προς τις αρμόδιες Δασικές Αρχές της Ηλείας, οι οποίες, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία αυτή, δεν γνώριζαν, πριν την επέμβαση, την ύπαρξη του σπανίου είδους του αφρικανικού χαμαιλέοντα σε ικανό και υγιή πληθυσμό.

Είναι σαφές ότι δεν επιδιώκουμε τη ματαίωση της συνέχειας του προγράμματος ΑΝΤΙΝΕRΟ, διότι η πρόληψη των πυρκαγιών είναι στόχος απαραίτητος, αλλά την ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΟΡΘΗ εφαρμογή του.

Αυτό σημαίνει:

  • ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ τροποποιήσεις των μέτρων και τρόπων εφαρμογής, όπου το έργο είναι σε εξέλιξη ΤΩΡΑ.

 

  • Κανονικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πριν από την εφαρμογή προγραμμάτων τέτοιας ευρείας επέμβασης στον δασικό υπόροφο με ρητές έγγραφες απαιτήσεις από τους μελετητές που να δίνουν τη δέουσα προσοχή και στην πανίδα.

 

  • Ιδιαίτεροι χειρισμοί σε δάση ευαίσθητα, όπως αυτά με αμμοθινικό υπόστρωμα ή άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

 

  • Όχι σαρωτική αφαίρεση του υπορόφου των δασών, αλλά ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ, ώστε να διατηρούνται επαρκούς έκτασης οικολογικοί «θώκοι» και στοιχεία τροφοληψίας για την πανίδα.

 

  • Αποφυγή νέων επεμβάσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκε πλήγμα στην πανίδα, όπως στην περίπτωση της βορειοδυτικής Ηλείας. Στην περίπτωση αυτή και κάθε όμοια πρέπει να καταρτισθεί και να εκτελεστεί πρόγραμμα ενεργειών υποστήριξης της ανάκαμψης της πανίδας που επιβίωσε.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει πρακτικά τα δασικά οικοσυστήματα όλης της χώρας:

Καλούμε τον ΟΦΥΠΕΚΑ να ασκήσει την επιρροή του, να διαβουλευθεί με τα αρμόδια πανεπιστημιακά τμήματα προς διαμόρφωση ορθού επιστημονικά πλαισίου εκτέλεσης του προγράμματος, ώστε να αποτραπούν περαιτέρω πλήγματα σε βάρος της δασικής πανίδας, δικαιώνοντας τον τίτλο του ως Υπηρεσίας.

Καλούμε τα πανεπιστημιακά Τμήματα με αντικείμενο τη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος να συνεργαστούν με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, να μιλήσουν δημόσια, να ΠΙΕΣΟΥΝ για ορθές επιστημονικά μελέτες και επεμβάσεις.

Καλούμε το Υπουργείο Περιβάλλοντος να εκτελέσει το έργο πρόληψης των πυρκαγιών χωρίς να προκαλεί βαριά πλήγματα κατά της δασικής μας πανίδας, εξευτελίζοντας έτσι την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Ναι στην πρόληψη των πυρκαγιών, αλλά αυτό να μην πληρώνεται με υποβάθμιση της βιοποικιλότητας, ιδίως με εκατόμβες της πανίδας.