Σε ανοικτή διαβούλευση η διαχείριση των υδατικών πόρων της Βόρειας Πελοποννήσου

tf2


Ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου 2011 η δημόσια διαβούλευση για την διαχείριση των υδάτινων πόρων και την κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής της Βόρειας Πελοποννήσου (GR02), της Δυτικής αλλά και Ανατολικής Πελοποννήσου.

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος η διαβούλευση θα στηριχθεί στην ειδική μελέτη που ολοκληρώνεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και με τις προδιαγραφές της Κοινοτικής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ και κατ’ εφαρμογή του Ν. 3199/2003 και του ΠΔ 51/2007. Στη πορεία της διαβούλευσης με πολλαπλές-κεντρικές και αποκεντρωμένες δράσεις ενημέρωσης (ημερίδες, σεμινάρια, εκδόσεις, ερωτηματολόγια) και με πλήρη διαύγεια στο διαδίκτυο οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αλλά και οι ενεργοί πολίτες, θα κληθούν να συμμετάσχουν στη συζήτηση και να αποστείλουν τις απόψεις τους συμμετέχοντας ενεργά για θέματα του οριστικού σχεδίου διαχείρισης όπως:

  • Η ποιότητα και η ποσότητα ων υδάτινων πόρων (ποτάμια-λίμνες, υπόγεια και παράκτια ύδατα), σήμερα και στο μέλλον και οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτούς
  • Τα οικοσυστήματα και οι ανάγκες τους σε νερό
  • Η διαθεσιμότητα των υδατικών πόρων, η ξηρασία και η λειψυδρία στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής
  • Ο προγραμματισμός καταναλώσεων και χρήσεων νερού και τα προγράμματα μέτρων για την προστασία των υδατικών πόρων
  • Η υδάτινη πολιτική και η οικονομική ανάλυση της χρήσης ύδατος.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ καλεί τους ενδιαφερόμενους φορείς και το κοινό της Βόρειας Πελοποννήσου να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαβούλευσης για τη κατάρτιση Σχεδίων Διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών των περιοχών αυτών, υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις, προτάσεις και κρίσεις τους. Η έκθεση επισκόπησης των σημαντικότερων ζητημάτων διαχείρισης των υδατικών πόρων του Υδατικού διαμερίσματος θα αναρτηθεί λίαν καθώς επίσης και οι θεματικές ενότητες του προσχεδίου διαχείρισης. 

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος:

 http://wfd.ypeka.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=2&id=3&Itemid=12  

ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιγραφή του υδάτινου συστήματος της περιοχή μας. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία διαβούλευσης άρχισε με την κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης των Λεκανών Απορροής των Υδατικών Διαμερισμάτων Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Στο Μεσολόγγι μάλιστα  πραγματοποιήθηκε στις 01.12.2011 ημερίδα επί των ληπτέων μέτρων διαβούλευσης και επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης νερού.  

Το νερό αποτελούσε πάντα στοιχείο ζωής για τους ανθρώπους ως πολύτιμο κοινωνικό αγαθό. Τα δεδομένα για την επάρκεια νερού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά τη στιγμή που περισσότεροι από 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Η ξηρασία λόγω της κλιματικής αλλαγής απειλεί ακόμη και την Ελλάδα ενώ το 1/3 της χώρας μας αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Το νερό στερεύει, τεράστιες ποσότητες χάνονται από το απαρχαιωμένο αρδευτικό και υδρευτικό δίκτυο της χώρας μας και μολύνεται ποικιλόμορφα από τον ίδιο τον άνθρωπο. Η Οδηγία Πλαίσιο για τα νερά προτείνει αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος κρατών μελών εξασφαλίζοντας τη μείωση και τον έλεγχο της ρύπανσης από τη βιομηχανική δραστηριότητα, τη γεωργία καθώς εναρμονίστηκε με την εθνική νομοθεσία προστασίας και διαχείρισης των υδάτων Ν.3199/2003. Τώρα καλούμαστε να διαφυλάξουμε και να διαχειριστούμε αειφορικά το πολυτιμότερο πόρο ζωής που μας παρέχει η φύση, το νερό μέσω των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των Υδατικών Διαμερισμάτων. 

Το H2O είναι υπόθεση όλων μας και η διαχείριση του είναι στο χέρι μας.

Διονύσης Μαμάσης