Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΦΗΣ


Εκδήλωση της κοινότητας «ΠΕΛΙΤΙ» στο Αγρίνιο

tf1Η ενωμένη ρωμιοσύνη και ο Αχελώος TV διοργάνωσαν ανοιχτή εκδήλωση το Σάββατο 29 Οκτωβρίου με θέμα την αυτοδιαχείριση της τροφής στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου στην οποία συμμετείχαν η εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» και η Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης Σωτήρος Καβάλας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Χαρά Σάϊτη, μέλος του «Πελίτι», η οποία μίλησε για το πώς μέσα από την επιλογή του τι θα βάλουμε στο πιάτο μας παίρνουμε ένα μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί για τη σημερινή κατάσταση της ανθρωπότητας. Έθεσε το πλαίσιο της εκδήλωσης και επισήμανε τη σημαντικότητα του τι τρώμε, από πού προέρχεται η τροφή μας (από τη Βραζιλία ή από το διπλανό χωριό), πώς καλλιεργείται (με λιπάσματα και φυτοφάρμακα ή με φυσικό τρόπο), πού καλλιεργείται (σε θερμοκήπια ή στο ύπαιθρο),  κ.τ.λ.

Οι τρεις επόμενοι ομιλητές μας έδωσαν μέσα από το προσωπικό τους βίωμα έμπρακτα παραδείγματα αυτοδιαχείρισης της τροφής.

Εντυπωσιακό το παράδειγμα της γερόντισσας Ευδοκίας, όπου οι μοναχές ξεκινώντας από συμβατικές καλλιέργειες κατάφεραν όχι μόνο να καλλιεργούν με αποκλειστικά βιολογικό τρόπο, αλλά και να έχουν και σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεια (πληθώρα καλλιεργειών, εκτροφή ζώων, παραγωγή ζυμαρικών, τυροκομικών, κεραλοιφών κ.α.).

Ο Κώστας Τσίγκος, καλλιεργητής από τη Λευκάδα και ενεργό μέλος του Πελίτι, μοιράστηκε μαζί μας το πέρασμά του από τις εντατικές συμβατικές καλλιέργειες στην εναρμονισμένη με τη φύση καλλιέργεια. Σοκαριστικά τα στοιχεία που μας έδωσε για το πώς από το 1956 μέχρι το 1982 οι καλλιέργειες με τη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων έφτασαν να δίνουν το 1/10 της αρχικής παραγωγής και σε χημική ανάλυση στο χωράφι βρέθηκαν βαρέα μέταλλα στο νερό. Από την άλλη μεριά το καινούργιο ξεκίνημα που έκανε στη Λευκάδα με απέραντο σεβασμό απέναντι στη φύση του κτήματός του έχει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα με την παραγωγή και τη βιοποικιλότητα του κτήματος να αυξάνεται συνεχώς

Την εκδήλωση έκλεισε ο Γεώργιος Κηπουρός, 50 χρόνια καλλιεργητής ντόπιων ποικιλιών με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο χωρίς τη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και χωρίς τη χρήση κοπριάς. Ο κύριος Κηπουρός ενδιαφέρθηκε να μάθει από πού προέρχονται οι ασθένειες των φυτών, και όχι τι φάρμακα και τι λιπάσματα να χρησιμοποιεί. Έτσι κατάφερε να αντιμετωπίζει τις περισσότερες ασθένειες με σωστά ποτίσματα σε 30 είδη λαχανικών, στο καρπούζι και στο πεπόνι. Ο κύριος Κηπουρός έχει βγει στη σύνταξη αλλά παρέδωσε τις γνώσεις του και τους σπόρους του σ’ ένα νέο άνθρωπο για να συνεχίσει την καλλιέργεια των λαχανικών που αυτός κληρονόμησε από τον πατέρα του.

Η αυτοδιαχείριση της τροφής είναι μια  εναλλακτική στάση ζωής απέναντι στον άνθρωπο και στη φύση. Είναι μια άλλη πολιτική και η υλοποίηση ενός οράματος που θέλει τον άνθρωπο να αγαπάει και να σέβεται τον εαυτό του και το περιβάλλον του. Είναι μια απάντηση στη σημερινή κρίση. Μια υπέροχη εκδήλωση , η οποία δυστυχώς δεν είχε μεγάλη συμμετοχή πολιτών, δείχνοντας ξεκάθαρα την έλλειψη ενδιαφέροντος για την ανάληψη της ευθύνης που μας αναλογεί .    

Ζαχαρούλα Ξυπολιά.