Μια συναυλία με το Χρήστο Λεοντή, που οργάνωσε ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, ήταν η αφορμή να γνωρίσουμε από κοντά τη σπουδαιότερη Μυκηναϊκή Ακρόπολη της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και να απολαύσουμε από εκεί, τη μοναδική θέα στον υγρότοπο της λιμνοθάλασσας του Προκόπου και του παρακείμενου δάσους της Στροφυλιάς. Πρόκειται για το τείχος Δυμαίων που βρίσκεται κοντά στον Άραξο και εδώ και λίγο καιρό έχει γίνει επισκέψιμο για το κοινό.
Το Τείχος Δυμαίων ή Κάστρο της Καλόγριας είναι προϊστορική μυκηναϊκή ακρόπολη στην Αχαΐα. Παρ’ όλα αυτά είναι ελάχιστα γνωστό στο ευρύ κοινό αν και είναι από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της Ελλάδας. Πρόκειται για έναν «θησαυρό» για την Αχαΐα που παραμένει αναξιοποίητος. «Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί, ότι το μνημείο έχει αναπλαστεί και είναι επισκέψιμο. Αυτό όμως, είναι ένα γενικότερο πρόβλημα με τα μνημεία στη χώρα μας. Η πολιτεία δεν φροντίζει να τα αναδεικνύει», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο επίτιμος γενικός διευθυντής Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ και επικεφαλής των εργασιών ανάδειξης του σημαντικού μνημείου Λάζαρος Κολώνας.
Με αφορμή τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στους χώρους υποδοχής του μνημείου στο πλαίσιο των ΔΥΜΑΙΩΝ 2011, ο κ. Κολώνας καταθέτοντας την άποψη του, εκτιμά ότι τα μνημεία που αποτελούν ενδιάμεσους σταθμούς, θα μπορούσαν να εντάσσονται στα τουριστικά πακέτα με τα οποία πλέον ταξιδεύει η πλειοψηφία των ξένων τουριστών. «Θα πρέπει όμως να ληφθούν και πρωτοβουλίες από τους τοπικούς φορείς, να αναδειχθεί σε ιστοσελίδες, να διανεμηθούν φυλλάδια και άλλες ενέργειες που θα βοηθήσουν στην προβολή», συμπληρώνει ο κ. Κολώνας.
Κατά τη μυθολογία το «Τείχος Δυμαίων» έχτισε ο ημίθεος Ηρακλής για την προστασία της «Δυμαίας Χώρας» (Ωλενός, Τευθέα, Λάρισα, Θέλπουσα, Φαιστός και άλλοι οικισμοί) από τις ληστρικές επιθέσεις των Ηλείων. Χτίστηκε στην τελική νεολιθική περίοδο και έμεινε σε χρήση μέχρι την ενετοκρατία. Χρησιμοποιήθηκε ξανά το 1943 από τις ιταλικές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής που γκρέμισαν μέρος των τειχών για να ανοίξουν είσοδο για αυτοκίνητα και κατασκευάζοντας πολυβολεία. Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από την Πάτρα στο ακρωτήριο του Αράξου, στα Μαύρα βουνά.
Ονομάζεται τείχος Δυμαίων γιατί βρισκόταν στην Δυμαία χώρα και κάστρο της καλόγριας (σύγχρονη ονομασία) από την ομώνυμη παραλία που βρίσκεται κοντά του. Τα τείχη του κάστρου ήταν κυκλώπεια, είχαν μήκος 200 μέτρα, 10 μέτρα ύψος και 5 μέτρα πάχος. Το τείχος ήταν μια οχυρή θέση που προστάτευε την κατοικία του ηγεμόνα της περιοχής και αποτελούσε το διοικητικό της κέντρο. Το τείχος χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο των Δυμαίων κατά των Ηλείων, και μάλιστα περίπου το 220 π.χ. καταλήφθηκε από τους Ηλείους και τον στρατηγό Ευριπίδα για να το ξαναπάρουν πίσω οι Δυμαίοι με τη βοήθεια του Φιλίππου Ε΄.
Το μνημείο είναι ανοιχτό για το κοινό τις καθημερινές από τις 8:30 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. και τα Σαββατοκύριακα, με δυσκολία λόγω έλλειψης προσωπικού, το οποίο τελευταία ενισχύθηκε από τις μετατάξεις του ΟΣΕ χωρίς όμως να καλύπτει ακόμα όλες τις ανάγκες. Πέρα από την ιστορικότητα του χώρου, αξίζει μία βόλτα στην περιοχή και για τη μοναδική θέα στον υγρότοπο του Προκόπου. Αν μάλιστα βρεθείτε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα το θέαμα είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ.
Θωμάς Κουτρούμπας