Το 2021 αναμένεται να είναι έτος καμπής για μια ουσιαστική στροφή προς την κατάργηση των πλαστικών αντικειμένων καθημερινής χρήσης. Νέες ρυθμίσεις, που ενσωματώνουν τη σχετική κοινοτική οδηγία (2019/902/ΕΕ) περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος έως τις 18 Σεπτεμβρίου. Με το σχέδιο νόμου η Ελλάδα θα εναρμονιστεί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε κοινοτικό επίπεδο για το θέμα, εξειδικεύοντας και κάποια σημεία, στα οποία η Ε.Ε. δίνει ελευθερία λήψης μέτρων σε κάθε κράτος.
Ειδικότερα προβλέπεται:
- Από τις 3 Ιουλίου 2021 θα απαγορεύεται η διάθεση μιας σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, μαχαίρια, κουτάλια, ξυλάκια φαγητού), πιάτα, καλαμάκια, περιέκτες τροφίμων και ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο, αναδευτήρες ποτών, μπατονέτες και πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών. Οι επιχειρήσεις θα έχουν δυνατότητα να τα πωλούν έως και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, προκειμένου να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους. Για το ελληνικό Δημόσιο θα ισχύσει απαγόρευση προμήθειας των συγκεκριμένων προϊόντων έξι μήνες νωρίτερα, από τις αρχές του 2021.
- Από τις 3 Ιουλίου 2021 θα απαγορεύεται και η διάθεση οξοδιασπώμενων σακουλών, οι οποίες δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
- Από την 1η Ιουλίου 2021 οι δήμοι θα πρέπει να εξοπλίσουν όλες τις παιδικές χαρές και τους δημοτικούς χώρους άθλησης με βρύσες πόσιμου νερού.
- Από την 1η Ιανουαρίου 2022 θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος (όπως έγινε με την πλαστική σακούλα) στα πλαστικά ποτήρια και στα καπάκια, καθώς και στους περιέκτες (τάπερ) τροφίμων μιας χρήσης. Το τέλος έχει ύψος 0,05 ευρώ και θα επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι ή τον περιέκτη και το καπάκι του υπέρ του Πράσινου Ταμείου, για δράσεις προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Από την ίδια ημερομηνία, τα καταστήματα φαγητού ή καφέ θα πρέπει υποχρεωτικά να δέχονται να εξυπηρετούν τον πελάτη στα επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη που ο ίδιος θα φέρει, αφαιρώντας την ανάλογη χρέωση, καθώς και να πωλούν επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα.
- Έως τις 5 Ιανουαρίου 2023 οι εταιρείες που πωλούν νερό ή αναψυκτικά σε φιάλες έως 3 λίτρων θα πρέπει να δημιουργήσουν σύστημα επιστροφής αυτών (έναντι κάποιας έκπτωσης, λ.χ. στην αγορά του επόμενου προϊόντος ή επιστροφής χρημάτων) στα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται ακόμη κι άλλα θετικά μέτρα, όπως η υποχρέωση το 50% των αλιευτικών εργαλείων (δίχτυα κλπ.) να καταλήγει στην ανακύκλωση, με ευθύνη των παραγωγών – αλιέων, η μη απόσπαση των καπακιών και καλυμμάτων των πλαστικών συσκευασιών και η χρήση ανακυκλώσιμων πλαστικών και για αυτά ακόμη και υποχρεώσεις συλλογής και ανακύκλωσης των συσκευασιών προϊόντων καπνού με ευθύνη των εταιριών.
Γ.Κ.