Πυρόπληκτοι 2007: λιμνάζουν τα κονδύλια, εκκρεμεί η ανασυγκρότηση!

Οι πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα μας αυτό το καλοκαίρι ήταν, σε αριθμό εστιών, μάλλον πάνω από το συνηθισμένο και συγκεντρώθηκαν χρονικά κυρίως στο τελευταίο  δεκαήμερο του Αυγούστου, μετά από ένα σχετικά ήπιο Ιούλιο. Η γενική εικόνα είναι σχετικά καλύτερη από το παρελθόν, μια και φαίνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει βελτιώσει την επίδοσή της στον τομέα της γρήγορης επέμβασης και του καλύτερου συντονισμού.  Όμως η μεγάλη έκταση και σοβαρή ζημιά που έγινε στα δάση του νομού Έβρου (πάνω από 50.000 στρέμματα), της Αιτωλοακαρνανίας (περιοχής με τις περισσότερες εστίες, αποδεδειγμένες περιπτώσεις εμπρησμού και 90.000 στρέμματα καμένα) και της Ζακύνθου (με τις φωτιές να επανέρχονται επίμονα σε πολλαπλά μέτωπα) δείχνουν –ιδίως η περίπτωση του Έβρου- ότι είναι ανάγκη η Πυροσβεστική να αξιοποιήσει την προηγούμενη πείρα στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και να εκπαιδευτεί στην αποτελεσματική χρήση μεθόδων όπως το αντίπυρ.
  Με την ευχή ο Σεπτέμβριος να μην μας επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις, η σκέψη μας στρέφεται και πάλι στο τραγικό καλοκαίρι της Πελοποννήσου, ιδίως της Ηλείας, του 2007 με τους δεκάδες νεκρούς από τις πυρκαγιές και 1,3 εκατομμύρια στρέμματα καμένα σ΄όλη την Πελοπόννησο.
Πολλά από αυτά που έπρεπε να έχουν γίνει συνεχίζουν να εκκρεμούν, παρότι ένα σημαντικό κεφάλαιο της τάξης των 200 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ συγκεντρώθηκε.
Η ανοικοδόμηση ή επισκευή των κατοικιών και άλλων κτισμάτων που καταστράφηκαν από την φωτιά έχει προχωρήσει  αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί.

Υπήρξε όμως μια σημαντική μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την συνολική ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών η οποία δεν υλοποιείται, ούτε Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την οικολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης περιοχής αλλά και ευρύτερα της Ηλείας υπάρχει.
Το Ειδικό Ταμείο Έκτακτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ), που συγκέντρωσε 198.123.335,51 ευρώ από εισφορές πολιτών, διαθέτει ακόμη δεσμευμένα και λιμνάζοντα 118 εκατομμύρια ευρώ. Μετά από μια περίοδο που είχε μείνει χωρίς διοίκηση, εντάχθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να επιτραπεί το παραμικρό ενδεχόμενο είτε διοχέτευσης αλλού μέρους των χρημάτων που απομένουν (κάπου 118 εκατ. ευρώ) είτε και παραμονής τους σε λιμνάζουσα κατάσταση.
Είναι, επείγουσα ανάγκη και καθήκον έναντι κατεστραμμένων περιοχ΄ων της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Ηλείας:
•    να επιταχυνθούν οι ρυθμοί για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης των κτισμάτων που υπέστησαν ολική ή μερική ζημιά
•    να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών όλα τα στοιχεία για τυχόν εκταμιεύσεις χρημάτων του Ταμείου, από την απορρόφησή του και μετά, καθώς και τα πλήρη σχέδια για την αξιοποίηση των χρημάτων αυτών.  
•    να αξιοποιηθεί η μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ειδικού σχεδίου οικολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της Ηλείας, με έμφαση στην εκπαίδευση και στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων
•    να κινηθούν διαδικασίες για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Πυρόπληκτων για τους παραπάνω σκοπούς, τα οποία δεν επιτρέπεται ούτε να λιμνάζουν ούτε να διατεθούν ποτέ για άλλους σκοπούς.
Επιτέλους η προώθηση μιας  βιώσιμης από πλευράς οικολογικού και παραγωγικού μέλλοντος ανασυγκρότησης  των πυρόπληκτων περιοχών δεν μπορούν να καθυστερούν άλλο. Αυτό ζήτησαν εξάλλου πολιτικοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, μετά από σύσκεψη στο Διοικητήριο του Πύργου στις 26 Αυγούστου αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοίνωσή τους.
Αν μη τι άλλο σε μια εποχή σκληρής οικονομικής ύφεσης δεν επιτρέπεται να λιμνάζουν κονδύλια 118 εκατομμυρίων ευρώ.
                            Γ. Κανέλλης