Η πρωτοβουλία έγινε δεκτή και από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, μετά από παρέμβαση του Συνδέσμου στην (δεύτερη) συζήτηση για την τύχη του πρώην Λούνα Πάρκ στον Αγιο Αλέξη, ενώ ευνοϊκά ήταν και τα σχετικά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.
Ελπίζουμε ότι συγκεκριμένες κοινές ενέργειες και προπαντός κοινές παραστάσεις βουλευτών και εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνουν, έγγραφα και ερωτήσεις των βουλευτών θα ακολουθήσουν.
Είναι φανερό ότι, εκεί που έφτασαν τα πράγματα με 147 υπαρκτές και βραχυπρόθεσμα αναμενόμενες υποθέσεις επιστροφής κοινοχρήστων χώρων σε πρώην ιδιοκτήτες κάθε παράλειψη συμμετοχής στην κοινή προσπάθεια να βγει το θέμα από τα σύνορα του νομού θα συνιστά μικρόψυχο λάθος. Ασφαλώς οι ευθύνες για το ότι φτάσαμε στο σημείο αυτό υπάρχουν όμως οι διαφορετικές εκτιμήσεις γι’ αυτές δεν πρέπει να εμποδίσουν την κοινή δράση. Εξάλλου η προεκλογική περίοδος είναι κοντά και όχι μόνο μπορούμε αλλά επιβάλλεται να συζητήσουμε ανοιχτά τι και ποιοι φταίνε για το γεγονός ότι οι νέες συνοικίες της πόλης μας αντί υποδειγματικές, κινδυνεύουν να είναι άχαρες τσιμεντουπόλεις.
Δημοσιεύουμε παρακάτω το έγγραφο που απευθύναμε στους βουλευτές και κοινοποιήσαμε στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και τον Δήμαρχο:
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ
Η ΠΑΤΡΑ ΧΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ!
Π Ρ Ο Σ
- Τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη
- τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά
- τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γ.Βουλγαράκη
Κύριοι Υπουργοί,
Η Πάτρα, τρίτο σε πληθυσμό πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας και το κυριότερο κέντρο βιομηχανίας, μεταφορών και εκπαίδευσης του δυτικού ημίσεως της χώρας αντιμετωπίζει άμεσα, ένα ζοφερό πολεοδομικό μέλλον.
Ήδη έχει απωλέσει μέρος των προβλεπομένων στο σχέδιο πόλεως κοινοχρήστων χώρων (δρόμων και πλατειών) και συνεχίζει να δέχεται αφόρητη πίεση από δικαστικές αποφάσεις επιστροφής χαρακτηρισμένων ως κοινοχρήστων χώρων στους πρώην ιδιοκτήτες τους.
Ο υφιστάμενος προϋπολογισμός του Δήμου μόνο κατά μικρό ποσοστό μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις οικονομικές απαιτήσεις των αποζημιώσεων, ενώ ο ρυθμός έκδοσης τέτοιων αποφάσεων έχει λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Με δεδομένο ότι έχουν μειωθεί δραματικά τα χρονικά περιθώρια για τις αποζημιώσεις, η εικόνα του απέραντου τσιμέντου για την Πάτρα δεν είναι πλέον απειλή αλλά ορατή πραγματικότητα.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οι πολίτες της Πάτρας και οι αιρετοί τους εκπρόσωποι, πιστεύουμε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλωθούμε σε συζητήσεις για καταμερισμούς ευθυνών σε παρατάξεις ή κόμματα. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η Κεντρική εξουσία να λάβει άμεσα, αποτελεσματικά μέτρα, θεσμικά ή ταμιακά, συμβάλλοντας στη διαφύλαξη των χώρων των οποίων επίκειται η απώλεια, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο, ένα σημαντικό παράγοντα της ποιότητας ζωής εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών
Οι πληροφορίες μας λένε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Πάτρα, στην οποία έχει βέβαια ιδιαίτερη οξύτητα, αλλά και πολλούς άλλους δήμους της χώρας
Κύριοι υπουργοί,
κατόπιν των ανωτέρω
Σας απευθύνουμε έκκληση ν’ αναλάβετε δράση για την επίλυση του ζωτικού αυτού προβλήματος με όποιους τρόπους θεωρείτε πρόσφορους.
Ενδεικτικά προτείνουμε:
Α. Ο Υπουργός Πολιτισμού να δρομολογήσει τον αναπροσανατολισμό σημαντικού μέρους των κονδυλίων της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2006» προς την αποζημίωση πλατειών, στις οποίες μπορεί να γίνουν σχετικές εκδηλώσεις.
Β. Οι κ.κ. υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ να προωθήσουν άμεσα, διατάξεις που να παρέχουν στους δήμους της χώρας ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΟΝΟ και ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΠΟΡΟ ουσιαστικού μεγέθους για την επίλυση του ζωτικού αυτού για την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας θέματος.