Πλούσιος ο απολογισμός σε μια ζεστή ατμόσφαιρα!
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας κόψαμε την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου, με εκατοντάδες φίλους να γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα της αγοράς Αργύρη. Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης έγινε μια συνοπτική αναφορά στα μείζονα περιβαλλοντικά ζητήματα, που απασχόλησαν τον πλανήτη, αλλά και τη χώρα μας, στη χρονιά που πέρασε. Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε η ενεργειακή στροφή προς τις ΑΠΕ, που επιχειρείται διεθνώς, σε αντίθεση με την εμμονή που υπάρχει στη χώρα μας για εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Σε ό,τι αφορά στην πόλη μας η διαπίστωση είναι ότι τα βασικά προβλήματα παραμένουν άλυτα, με κυρίαρχα την απώλεια κοινόχρηστων χώρων και τον ανεπαρκή σχεδιασμό στη διαχείριση των απορριμμάτων. Θετικές εξελίξεις χαρακτηρίστηκαν η συμφωνία για το θαλάσσιο μέτωπο και η αξιοποίηση του πάρκου της ακτής Δυμαίων προς όφελος χιλιάδων συμπολιτών.
Ο απολογισμός έκλεισε με τις πολυποίκιλες δράσεις της ΟΙΚΙΠΑ στο 2016 με κινητοποιήσεις, εκδηλώσεις αλλά και διατύπωση προτάσεων σε μείζονα τοπικά ζητήματα.
Ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στην παρουσίαση από τον περιβαλλοντολόγο και μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Διονύση Μαμάση του προγράμματος, που υλοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, για την παρακολούθηση-καταγραφή της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta , που η ΟΙΚΙΠΑ στήριξε την περιβαλλοντική προσπάθεια για το απειλούμενο προστατευόμενο είδος.
Μετά το διάλειμμα, κατά το οποίο οι φίλοι της κίνησης γεύτηκαν σπιτικές λιχουδιές, παρουσιάστηκε το οδοιπορικό το καλοκαιριού στην Καλαβρία-Σικελία, όπου 100 συνταξιδευτές βίωσαν μια ανεπανάληπτη εμπειρία, με τα απαραίτητα παραλειπόμενα, βεβαίως, που συνθέτουν την μοναδική ατμόσφαιρα της ΟΙΚΟΠΑΡΕΑΣ.
Ήταν μια όμορφη βραδιά συνάντησης πολλών φίλων και ανταλλαγής ευχών για μια καλύτερη χρονιά.
Να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και ευχήθηκαν στην ΟΙΚΙΠΑ ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Πατούχας και Θεόδωρος Ντρίνιας, ο πρόεδρος του ΟΛΠΑ Νίκος Κοντοές, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Βασίλης Αϊβαλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ανδρέας Λάζαρης, εκπρόσωποι του Συλλόγου προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος της περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας και της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ, η υπεύθυνη ΠΕ Ν. Αχαΐας Ιωάννα Παπαϊωάννου, η συντονίστρια του Φ.Δ. Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς Γεωργία Καραμπέρου, ο πρόεδρος του συλλόγου ΦΑΕΘΩΝ Κίμωνας Αποστολόπουλος και ο πρώην βουλευτής και επί πολλά χρόνια μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Νίκος Τσούκαλης.
Και του χρόνου!
Παρουσιάζουμε στη συνέχεια τον απολογισμό της δράσης μας για το 2016, τον οποίο παρουσίασαν τα μέλη μας Γιώργος Κανέλλης και Νίκη Τσάμη
Αγαπητές φίλες και φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ, καλησπέρα,
Για μια ακόμη φορά η κοπή της βασιλόπιτας είναι ευκαιρία, για να φανεί η δύναμη και το εύρος της επιρροής της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας σ’ ό,τι αφορά τους τομείς ενδιαφέροντός της στην Πάτρα και ευρύτερα την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας. Μέλη, φίλοι, υποστηρικτές, άνθρωποι που διαβάζουν και διακινούν την εφημερίδα μας, αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι συχνότερα κοντά μας, είναι σήμερα εδώ.
Και ελπίζουμε αυτό είναι ένα μήνυμα προς στους φορές της εξουσίας σε όλα τα επίπεδα, ότι οι σοβαρές οργανώσεις που υπηρετούν τα θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής στηρίζοντας αξίες, όπως η υπεροχή του δημοσίου συμφέροντος, η διαφάνεια, ο διάλογος, η ορθολογική επιχειρηματολογία, αξίζει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη και έχει κόστος η αγνόησή τους. Αξίες και μέθοδοι που αποτελούν την μόνη οδό για την εξασφάλιση ενός σταθερού μέλλοντος είτε μιλάμε για την διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγεία είτε μιλάμε για την οικονομία.
Ας ξεκινήσουμε, όπως συνήθως, με τις διεθνείς εξελίξεις.
Η εκλογή του Τράμπ στην ισχυρότερη και πιο επιδραστική χώρα του κόσμου, τις ΗΠΑ, προκαλεί, πέραν των άλλων, ισχυρή αβεβαιότητα όσον αφορά στην εφαρμογή της διεθνούς Συμφωνίας του Παρισιού του 2015 για το Κλίμα, του ιστορικού αυτού επιτεύγματος, που αποτελεί τη βάση κάθε ελπίδας ότι δεν θα οδηγήσουμε τον κόσμο σε μια βαριά και αναντίστρεπτη υποβάθμιση, αποτρέποντας καταστροφικές εξελίξεις, όπως η επέκταση των ερήμων σε βάρος των καλλιεργησίμων εδαφών και των βοσκοτόπων, η ακροποίηση των καιρικών φαινομένων, η εξάπλωση ασθενειών, η ταχύτερη απώλεια ειδών, η ανεξέλεγκτη περιβαλλοντική μετανάστευση. Φαινομένων που, πρέπει να το τονίσουμε, θα είναι πολύ περισσότερο οδυνηρά στην εύκρατη ζώνη, όπου ανήκει η γεωγραφική περιοχή, στην οποία ανήκει η χώρα μας. Επιπλέον, ανάλογες πολιτικές τάσεις και στην Ευρώπη, με ενίσχυση απομονοτιστών και εθνικιστών δημαγωγών, αυξάνουν την ανησυχία σχετικά με την προσήλωση στους στόχους της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της στροφής σε μια οικονομία «κυκλική» και αειφορική.
Από την άλλη, έχουμε ενθαρρυντικές εξελίξεις στο πεδίο της ενεργειακής μετάβασης στην εποχή της καθαρής ενέργειας σε σειρά χωρών μεγάλης σημασίας.
Ο αποχωρών πρόεδρος Ομπάμα απέρριψε τα σχέδια εξορύξεων σε τεράστιες εκτάσεις στην Αρκτική ζώνη και τον Β. Ατλαντικό και έπαυσε τη λειτουργία ανθρακωρυχείων και θερμοηλεκτρικών εργοστασίων. Παράλληλα το κόστος των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικό, ενώ τεχνολογίες όπως η αντλησιοταμίευση δίνουν λύσεις στα προβλήματα της ασυνεχούς παροχής ενέργειας από αυτές. Να σημειώσουμε εδώ την πρόσφατη αδειοδότηση ενός ελπιδοφόρου τέτοιου σχεδίου στην κεντρική Αιτωλοακαρνανία.
Η χώρα μας, αντιθέτως, όχι μόνο επιμένει στο λιγνίτη με την προώθηση δύο νέων εργοστασίων (Πτολεμαϊδα 5 και Μελίτη 2), αλλά η κυβέρνηση εξετάζει την ανάθεση σε ιδιώτες των ανεκμετάλλευτων κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεγόρας, και της Βεύης (http://energypress.gr/news/diagonismoys-gia-drama-elassona-vegora-exetazei-ypen-anoigei-o-dromos-gia-kyrosi-tis-veyis), τα οποία όμως, αν θέλουμε να κοιτάμε στο μέλλον και όχι προς τα πίσω, όπως η γυναίκα του Λωτ, πρέπει να μείνουν στο έδαφος.
Στις σημαντικές εξελίξεις του 2016 στα περιβαλλοντικά, πρέπει να περιλάβουμε την έγκριση ενός φιλόδοξου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων, προσαρμοσμένου στον υπερφιλόδοξο Εθνικό Σχεδιασμό του 2015. Η ΟΙΚΙΠΑ υπογράμμισε την ανάγκη να γίνουν άμεσα και γρήγορα βήματα για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, έστω και αν, κατά τη γνώμη μας, αυτές δεν αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες. Αν μιλάμε όμως για φτηνές και ήπιες λύσεις, δεν μπορεί να είμαστε στη μέση της αυτοδιοικητικής περιόδου και να βασιζόμαστε στις υπάρχουσες υπερκορεσμένες υποδομές (Ξερόλακκα) ή την χρήση του ΧΥΤΥ Φλόκα ως ΧΥΤΑ. Ευαισθητοποίηση, χωριστή διαχείριση κλαδεμάτων, ογκωδών, ηλεκτρονικών είναι τομείς, όπου υπάρχει στασιμότητα και αυτό μόνο σοβαρή ανησυχία μπορεί να προκαλεί.
Η εκπόνηση νέων νομοσχεδίων για την αναβάθμιση της ανακύκλωσης και τη δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας, καθώς και για την προσθήκη νέων περιοχών Natura, κυρίως θαλάσσιων, ανάμεσα στις οποίες ο Κορινθιακός και ο Αμβρακικός, δεν προχώρησε ως τώρα και ένας βασικός μας στόχος για το 17 είναι η βελτίωση – ιδίως του πρώτου – και η ψήφισή τους.
Επίσης η συνέχιση των θετικών βημάτων, που έγιναν όσον αφορά στην ανάρτηση δασικών χαρτών σε όλη την επικράτεια.
Σημειώνουμε την καταδίκη μας στο Ευρωδικαστήριο για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο (για προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί το 2011), παράλληλα όμως η έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος, πολύ θετική εξέλιξη, δημιουργεί την ελπίδα όχι μόνο για διαφύλαξη της ομορφιάς και των φυσικών του χαρακτηριστικών, αλλά και την αποτροπή τελικά της καταβολής προστίμων.
Οι πυρκαγιές το 2016 δεν προκάλεσαν καταστροφές τεράστιων διαστάσεων, όπως αυτές του 2007, αλλά η συνολική έκταση εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων καμένης γης δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Η πρόληψη για το καλοκαίρι πρέπει να αρχίσει τώρα.
Σε ό,τι αφορά στην Πάτρα, την πόλη μας, τα βασικά πεδία προβλημάτων παραμένουν τα ίδια:
Η απώλεια κοινοχρήστων χώρων, η αγωνία για την επόμενη ημέρα σε ό,τι αφορά στα απορρίμματα, η τύχη του όλου θαλασσίου μετώπου. Η συμφωνία με την κυβέρνηση για το θαλάσσιο μέτωπο της παλαιάς λιμενικής ζώνης έχει χαρακτηριστικά ρεαλισμού και δημιουργεί την ελπίδα ότι ο στόχος για ένα κεντρικό θαλάσσιο μέτωπο με κύρια χρήση την αναψυχή και μια καλύτερη εικόνα της πόλης θα υλοποιηθεί.
Σημαντική εξέλιξη είναι η βελτίωση του νότιου πάρκου και η παράδοση στην πόλη του άλσους στην Παραλία Προαστίου, για το οποίο ζητήσαμε προσεκτικές παρεμβάσεις σύμφωνες με το φυσικό του χαρακτήρα. Να σημειώσουμε ότι βλέπουμε με καλό μάτι τη συζήτηση που, σε ανεπίσημη αρχικά βάση, έγινε μεταξύ δημάρχου Πελετίδη και Περιφερειάρχη Κατσιφάρα για την ανάπλαση της περιοχής Λαδόπουλου (δημοτικής περιουσίας) με την ανέγερση εκεί διοικητηρίου για την περιφέρεια. Ένας συνολικός σχεδιασμός θα μπορούσε να αποδώσει μια σημαντική αναβάθμιση της νότιας Πάτρας αλλά και ευκαιρίες για ορθολογική και ήπια πολεοδόμηση, που μπορεί να βοηθήσει και στην διάσωση κοινοχρήστων χώρων μέσα από πρακτικές «τράπεζας γης».
Η πρόοδος των εργασιών σε Κανακάρη και Μικρή Περιμετρική, με την ολοκλήρωση να αναμένεται μέσα στο ’17, μας επιτρέπει να θέσουμε έντονα το θέμα της διεύρυνσης των πεζοδρόμων και προπαντός της εφαρμογής της μελέτης Βλαστού για ένα συνεκτικό Δίκτυο Ποδηλατοδρόμων, όχι μόνο για αναψυχή, αλλά κυρίως για καθημερινή μετακίνηση στην Πάτρα. Γίνεται, είναι ρεαλιστικό και θα το κυνηγήσουμε σθεναρά, όσο και αν μας στεναχωρούν οι βανδαλισμοί στο σύστημα των κοινοχρήστων ποδηλάτων, μιας θετικής πρωτοβουλίας, που δέχεται παράλογα πλήγματα από ασυνείδητους.
Τα νέα από τα Εθνικά μας Πάρκα είναι καλά για τον Χελμό, που πιστοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής χάρτας βιώσιμου τουρισμού, αλλά μία από τα ίδια για την Στροφιλιά Κοτύχι, που γνώρισε έξαρση της λαθροθηρίας τον Δεκέμβριο, σοβαρό κίνδυνο να σπάσει η λουρονησίδα του Κοτυχίου, ενώ οι προσπάθειες κάποιων για οικοπεδοποίηση των Μαύρων Βουνών συνεχίζονται (όπως και η αντιμετώπισή τους από την ΟΙΚΙΠΑ), ενώ ο μακρός αγώνας για την αναδάσωση των 800 στρεμμάτων των Σαμαραίικων συνεχίζεται.
Ώρα πλέον να πάμε, λοιπόν, αναλυτικότερα στον απολογισμό της δράσης μας.
Ξεκινήσαμε, λοιπόν, τον Ιανουάριο του ’16 με αναφορά μας προς την τότε ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Σκουρλέτη και Τσιρώνη για τις απειλές κατά της ακεραιότητας του Εθνικού πάρκου Στροφιλιάς: Σαμαρέικα, Λατομεία, σχέδια οκοπεδοποίησης των Μαύρων Βουνών, ενώ παρεμβήκαμε με στοιχεία και φωτογραφίες, για να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο αποκοπής του Βόρειου με το νότιο τμήμα της Λίμνης Αμβρακίας από τη γεφύρωση εκεί για την Ιονία Οδό.
Επιδιώξαμε να συμβάλουμε στο διάλογο για τη μορφή διέλευσης του τραίνου από την Πάτρα (υπόγεια ή επιφανειακή) διοργανώνοντας συζήτηση στα γραφεία μας.
Συμμετείχαμε στην κινητοποίηση στη ΒΙΠΕ για τις οσμές των πυρηνελαιουργείων, ένα μόνιμο πρόβλημα.
Παρεμβήκαμε στο θέμα της φροντίδας για τα αδέσποτα, που επιδεινώθηκε μετά τις κακόπιστες καταγγελίες κατά του Συλλόγου Μέριμνας του πανεπιστημίου Πατρών και, όπως γνωρίζουμε, παραμένει άλυτο με τις προκηρύξεις του Δήμου να μένουν χωρίς ανταπόκριση.
Τοποθετηθήκαμε δημόσια κατά της προοπτικής εξόρυξης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές της Δυτ. Ελλάδας τονίζοντας όχι μόνο τους κινδύνους, αλλά και το μη συμβατό τέτοιων επενδύσεων με την ενεργειακή βιωσιμότητα.
Η συμμετοχή μας στην πρωτοβουλία καθαρισμού δημοσίων χώρων “Let‘s do it, Greece” υπήρξε ιδιαίτερα πετυχημένη και βελτίωσε αισθητά την εικόνα του παραλιακού μετώπου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου.
Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Περιβάλλοντος στο χώρο του Έλους της Αγυιάς.
Παρεμβήκαμε επανειλημμένα και με επιτυχία, ως τώρα, για την αποτροπή της κοπής της εμβληματικής κουκουναριάς της Αρόης, υποδεικνύοντας την εφαρμογή εναλλακτικών τεχνικών λύσεων.
Υποστηρίξαμε με κάθε τρόπο και οικονομικά το καλοκαιρινό πρόγραμμα παρακολούθησης της ωοτοκίας της Caretta caretta στις παραλίες της Στροφιλιάς (που υλοποιούν μέλη μας).
Παρεμβήκαμε στο θέμα των παραβιάσεων των περιβαλλοντικών όρων από το αναψυκτήριο στην Καλόγρια.
Τοποθετηθήκαμε δημόσια στο θέμα του σχεδιασμού για τα απορρίμματα επισημαίνοντας τις ανεπάρκειές του σε υποδομές, ενημέρωση του κοινού, κινήσεις που μπορούν σήμερα να αποδώσουν έστω και μερικά αποτελέσματα.
Διατυπώσαμε προτάσεις για το αστικό πλατανόδασος της παραλίας Προαστίου ζητώντας προσεκτική του διαμόρφωση σε επισκέψιμο πάρκο.
Πήγαμε στον υγροβιότοπο της Αλυκής Αιγίου, για να παρατηρήσουμε τα πουλιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγροβιοτόπων και κάναμε καθαρισμό της περιοχής.
Διοργανώσαμε μαζί με την ΚΟΙΝΣΕΠ – «Ανακυκλώνω στην πηγή» ημέρα ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών με μεγάλη επιτυχία – γεμίσαμε δύο φορτηγά!
Πήραμε μέρος στη δενδροφύτευση του Πανεπιστημίου Πατρών.
Τοποθετήσαμε ενημερωτική πινακίδα στην παραλία του Κάστρου του Ρίου για τα απορρίμματα με την ευγενική χορηγία φίλης της Κίνησης.
Όπως πάντα, τα μέλη μας, που μετέχουν στα ΔΣ των Εθνικών Πάρκων Χελμού – Βουραϊκού και Στροφυλιάς Κοτυχίου ήταν συνεπή και παραγωγικά.
Από τον πλούσιο απολογισμό εκδηλώσεών μας ξεχωρίζουμε τις εκδηλώσεις μας για τα 30χρονα της ΟΙΚΙΠΑ (που συνέπεσαν και με την 25ετία έκδοσης της «εν αιθρία»):
Την έκδοση του Λευκώματος για την δράση μας αυτά τα χρόνια και την εξαιρετική βραδιά της παρουσίασης του στο βιβλιοπωλείο Πολύεδρο,
Τη συμμετοχή μας στις εκδηλώσεις «Active women» και forum Ανάπτυξης,
Την πολύ πετυχημένη – για μια ακόμη, 5η φορά – διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας στα Ψηλαλώνια με θέμα «Η φύση στην πόλη»,
Την έκθεση στο χώρο μας με ζωγραφική σε νεροκολοκύθες του Παν. Χαλούλου,
Το χριστουγεννιάτικο εργαστήριο ανακύκλωσης για τα παιδιά,
Την προβολή ταινιών όπως «Έριν Μπρόκοβιτς» , «Η λεμονιά», «Derzu Uzala”,
και φυσικά
Το αποκριάτικο πάρτυ μας.
Οι εκδρομικές εξορμήσεις της οικοπαρέας μας ήταν, όπως πάντα, αξέχαστες για τους συμμετέχοντες. Πήγαμε Καλαβρία – Σικελία, Κυνουρία, Β. Λακωνία, Φολόη, Βουραϊκό. Εύηνο.
Αν μπορούμε να υποσχεθούμε κάτι, είναι ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις βιώσιμες πολιτικές, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, με συνέπεια και οργάνωση, όπως μέχρι τώρα.
Παρά τις δυσκολίες, αισιοδοξούμε ότι μπορούμε, αν είμαστε λίγο περισσότερο υπεύθυνοι και ενεργοί, η χώρα μας και το μοναδικό περιβάλλον της να γνωρίσουν καλύτερες μέρες το νέο έτος.
Ευχόμαστε δημιουργικότητα και υγεία σε όλους! Σας ζητούμε να στηρίζετε τις δραστηριότητες της ΟΙΚΙΠΑ, έστω με ένα email, μια συμμετοχή σε μια ανοικτή εκδήλωση, δίνοντας και σε άλλους την εφημερίδα μας. Ευπρόσδεκτοι είναι και όσοι θέλουν μια πιο συχνή δραστηριοποίηση μαζί μας.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ σε όλους!