Το φετινό φθινόπωρο είναι από τα πιο περίεργα, που έχουμε δει: βροχές, καταιγίδες, πτώσεις της θερμοκρασίας και μετά πάλι λιακάδες, γαλάζιος ουρανός και καλοκαιρινός καιρός!!! Παρόλα αυτά σε λίγο τελειώνει και ο Οκτώβρης, η ώρα θα αλλάξει και η μέρα θα μας φαίνεται ακόμα …πιο μικρή απ’ ό,τι είναι στην πραγματικότητα, καθώς θα πλησιάζουμε προς το χειμώνα!
Εντούτοις, στο Νότιο ημισφαίριο, και συγκεκριμένα στην Αυστραλία, όπου τώρα έχουν Άνοιξη και βαδίζουν προς το καλοκαίρι, άρχισαν να φυτεύονται οι πρώτες …180.000 ντοματιές! Και, μάλιστα, αυτό συμβαίνει στην αφιλόξενη …έρημο της ηπείρου-χώρας σε ένα γιγάντιο φουτουριστικό πρότυπο θερμοκήπιο έκτασης 200 στρεμμάτων, το οποίο εγκατέστησε εκεί η εταιρεία Sundrop, υπολογίζοντας ότι θα παράγει 17.000 τόνους ντομάτας το χρόνο!
Εκεί, λοιπόν, τα φυτά αναπτύσσονται μέσα σε ένα «οικολογικό» υπόστρωμα από αλεσμένα κελύφη κοκοφοίνικα, αντί για το συμβατικό υπόστρωμα από τύρφη, που ενοχοποιείται για βλάβες στο περιβάλλον. Επίσης, το πότισμα γίνεται με νερό, που παράγεται επιτόπου από μονάδα αφαλάτωσης, η οποία «ρουφά» θαλασσινό νερό από τον Κόλπο Σπένσερ της Νότιας Αυστραλίας μέσω ενός αγωγού δύο χιλιομέτρων.
Και αν και οι καλοκαιρινοί καύσωνες καθιστούν την περιοχή ακατάλληλη για συμβατικά συστήματα καλλιέργειας, ωστόσο στο φουτουριστικό αυτό θερμοκήπιο τα ζαρζαβατικά μπορούν να …δροσίζονται, καθώς μια εσωτερική επένδυση από χαρτόνι διαβρέχεται με θαλασσινό νερό! Αντίθετα, για τη θέρμανση του θερμοκηπίου το χειμώνα η εγκατάσταση χρησιμοποιεί σύστημα ηλιοθερμικής ηλεκτρικής ενέργειας, που χρησιμεύει ταυτόχρονα και για τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης!
Βέβαια, για τη δημιουργία της πρωτοποριακής αυτής φάρμας, χρειάστηκαν έξι χρόνια μελετών και πειραματισμών, όμως τώρα η Sundrop είναι πλέον αρκετά ικανοποιημένη, ώστε να σχεδιάζει παρόμοια θερμοκήπια στην Πορτογαλία, τις ΗΠΑ και σε μια ακόμα περιοχή της Αυστραλίας. Εξάλλου, θερμοκήπια, που υδροδοτούνται από μονάδες αφαλάτωσης, δοκιμάζονται επίσης και σε χώρες όπως το Ομάν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αν και το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζονται προέρχεται στις περισσότερες περιπτώσεις από το δίκτυο.