Διάβρωση ακτών: να κινηθούμε γρήγορα!

E3Η διάβρωση των ακτών της Δυτικής Ελλάδας και της Β. Πελοποννήσου είναι ένα φαινόμενο με σοβαρές οικολογικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, μια και επηρεάζει τον τουρισμό και τους παραθαλάσσιους οικισμούς.

Η περιφερειακή παράταξη «Οικολογική Δυτική Ελλάδα» έθεσε με επερώτησή της το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των ενεργειών για την ολοκλήρωση των μελετών που είναι εν εξελίξει, την ανάγκη επικαιροποίησής τους με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις για ήπιες και όχι «σκληρές» επεμβάσεις στην ακτή, για την αναχαίτιση του διαβρωτικού φαινομένου και την αντιμετώπιση του προβλήματος και σε άλλες ακτές, όπου δεν υπάρχει καν μελέτη.

Από την απάντηση του αντιπεριφερειάρχη Έργων κ. Λύτρα προέκυψε ότι:

-Η μελέτη, που από το 2007 έχει ανατεθεί στα γραφεία «Ρογκάν και συνεργάτες» και «Πατρινέλης», ύψους 697.000 ευρώ, δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η γεωτεχνική μελέτη, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησής της έλαβε παράταση ως το τέλος του έτους.

-Για την Αιγιαλεία δεν υπάρχει υπό εκπόνηση μελέτη.

-Το ύψος δαπάνης των έργων σε μια ακτογραμμή συνολικά 13,6 χιλιομέτρων (Μονοδέντρι, Βραχνέικα, Καλαμάκι, Αλισσός) εκτιμάται στην τάξη των 20 εκατομμυρίων.

Παράλληλα τον Ιούλιο έθεσαν το θέμα με ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Σπαρτινός και Ανδρέας Ριζούλης. Όπως αναφέρουν οι δύο βουλευτές, σε ανακοίνωσή τους, το υπουργείο Υποδομών τούς γνώρισε ότι έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έργο με προϋπολογισμό 5.500.000,00 ευρώ για τη μελέτη των φαινομένων διάβρωσης στη γενικότερη ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου.

Σύμφωνα με τους Κώστα Σπαρτινό και Ανδρέα Ριζούλη, τα τεχνικά δελτία της προκήρυξης είναι έτοιμα και η δημοσίευση του διαγωνισμού για τον φορέα υλοποίησης του μελετητικού έργου, αναμένεται να γίνει εντός του καλοκαιριού. Σχετικά με το έργο της μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης, οι δύο βουλευτές λένε ότι θα είναι ενιαίο από την Κόρινθο μέχρι και την Πάτρα, δηλαδή και για τα 120 χιλιόμετρα της παραλιακής περιοχής του Κορινθιακού κόλπου.

Η γνωστοποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρέπει όμως να επισημανθεί, με δεδομένη και την εμπειρία της μελέτης, που από το 2007 έχει ανατεθεί στους «Ρογκάν και συνεργάτες» και δεν έχει ακόμη τελειώσει, ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν κατά τρόπο ουσιαστικό, γιατί η διάβρωση είναι ορατή και προχωρεί. Δεν πρέπει να μείνουμε στις μελέτες μόνο (απαραίτητες βέβαια), αλλά να προχωρήσουμε σε έργα.

Επιπλέον: 

-Επιβάλλεται η αναγνώριση του προβλήματος, που υφίσταται σε όλο το μήκος των ακτών και των τριών περιφερειακών ενοτήτων.

-Επιβάλλεται, πριν η μελέτη για τις ακτές της Δυτικής Αχαΐας πάρει την οριστική της μορφή, να τεθεί σοβαρά το θέμα των επιλογών μεταξύ ήπιων και σκληρών μεθόδων. 

Τέλος, επιβάλλεται, η περιφερειακή αρχή να θέσει συνολικά σε προτεραιότητα το θέμα, να πιέσει άμεσα και σοβαρά για χρήση των εναλλακτικών (που έχουν προβλεφθεί) τρόπων προμήθειας υλικών αντί της εμμονής στις αμμοληψίες στα ποτάμια της Αιγιαλείας. Να αξιοποιήσει τις σχετικές προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής. Χρειάζεται να κατανοήσει ότι η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει το πρόβλημα και ότι κάθε καθυστέρηση, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αναχαίτιση του φαινομένου, θα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα και τις λύσεις ακριβότερες. Στρατηγικά μιλώντας, τίθεται το θέμα της εκπόνησης και εφαρμογής μιας χωροταξικής πολιτικής «στρατηγικής υποχώρησης» από τις ακτές, ως οριστική απάντηση στο πρόβλημα των διαβρώσεων.

Οι ακτές μας είναι πολύτιμες οικολογικά και τουριστικά. Η ανησυχία των πολιτών αυξάνει συνεχώς, δεν μπορεί να εφησυχάζουμε άλλο.

Γιώργος Κανέλλης

 

 

LEZANTA ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Υποχώρηση ακτής στο Ξυλόκαστρο (Φωτ.: Δημ.  Ζαρρής)