Η έκδοση της Ρυθμιστικής απόφασης θήρας μέχρι και τα προηγούμενα χρόνια ήταν ρουτίνα. Η απόφαση λάμβανε υπόψη τις θέσεις των κυνηγετικών οργανώσεων. Συγκεκριμένος δικηγόρος της Αθήνας, όμως, την προσέβαλε για έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά, ώσπου να γίνει η εκδίκαση, ο χρόνος εφαρμογής της είχε παρέλθει – επομένως και του χρόνου…
Το καλοκαίρι που μας πέρασε όμως, λόγω και της αρμοδιότητας για το θέμα του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, δόθηκε μια σκληρότερη από τα συνήθη μάχη με πιο συστηματική παρουσία επιστημόνων και περιβαλλοντικών οργανώσεων καθώς και του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων. Είχε προηγηθεί ο Εθνικός Διάλογος για το κυνήγι, παρότι κατά κύριο λόγο αγνοήθηκε, και συνεδρίασε το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών.
Το αποτέλεσμα, αν και απέχει από τη θέση των Κυνηγετικών Οργανώσεων – «καμία αλλαγή από την περσινή απόφαση», κατά την έκφραση στελεχών περιβαλλοντικών οργανώσεων – είναι απογοητευτικό, και τούτο διότι, αν και έγιναν τοπικού χαρακτήρα βελτιώσεις – μια από τις οποίες αφορά στις πέρδικες του Χελμού – η υιοθέτηση της βασικής και καλά τεκμηριωμένης θέσης της περιβαλλοντικής πλευράς για κατάργηση των κλιμακωτών ημερομηνιών λήξης του κυνηγίου και θέση μιας ημερομηνίας λήξης της κυνηγετικής περιόδου, δεν αποτολμήθηκε από την ηγεσία του Υπ. Περιβάλλοντος, η οποία υπέκυψε στις ισχυρές (και διακομματικές) εναντίον μιας τέτοιας εξέλιξης πιέσεις.
Οι αλλαγές της νέας Ρυθμιστικής, όπως αναγράφονται στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου της 11ης Αυγούστου είναι :
- Ελήφθη υπόψη το πόρισμα του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών
- Ελήφθη υπόψη το έγγραφο του ΥΠΑΑΤ, όπου ζητήθηκε ενίσχυση της ενεργητικής επιτήρησης της Λύσσας
- Αυξήθηκε κατά ένα θηρεύσιμο άτομο το κυνήγι του αγριογούρουνου και ειδικά για την Πελοπόννησο και την Εύβοια αυξήθηκε κατά δέκα θηρεύσιμα άτομα ανά ομάδα κυνηγών
- Μειώθηκε κατά 10 μέρες το κυνήγι της ασπρομέτωπης χήνας
- Απαγορεύτηκε το κυνήγι της πετροπέρδικας (Alectoris graeca) στο Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραϊκού
- Συνεχίζεται η απαγόρευση της θήρας στη λιμνοθάλασσα Κοτυχίου του Δάσους της Στροφυλιάς
Οι αλλαγές αυτές, όπως είπαμε, κρίνονται πενιχρές από στελέχη μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων και η μη επιβολή μιας ημερομηνίας λήξης (ή τουλάχιστον περιορισμού των κλιμακωτών ημερομηνιών) χαρακτηρίζεται ως ήττα. Κατόπιν αυτών οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν νέα σύγκληση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών, προκειμένου να παύσουν τα προσχήματα και να ληφθούν τεκμηριωμένες σε στοιχεία και όχι σε προφορικές διαβεβαιώσεις αποφάσεις. Η σχετική ανακοίνωσή τους επικαλείται τους παρακάτω λόγους:
- Η απόφαση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών σχετικά με την έκδοση της νέας ρυθμιστικής θήρας δεν έλαβε υπόψη της (ούτε καν αναφέρει) το πρόσφατο πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, που αναφέρεται ειδικά στη Ρυθμιστική.
- Δεν συζητήθηκαν ούτε λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις του συνόλου σχεδόν των φορέων που ασχολούνται με την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας στη χώρα μας, που διατυπώθηκαν και καταγράφονται στο τελικό Πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαίτηση η αναθεώρηση των ημερομηνιών λήξης της κυνηγετικής περιόδου και η κατάργηση των κλιμακωτών ημερομηνιών για τα πουλιά, ως ελάχιστη πρόληψη για την προστασία των παρόμοιων ειδών, που ζουν στον ίδιο βιότοπο.
- Αγνοήθηκαν εντελώς οι επισημάνσεις ότι υπάρχει πρόβλημα σύγχυσης και επικάλυψης βιοτόπου των ειδών, των οποίων το κυνήγι λήγει σε διαφορετικές ημερομηνίες και έγινε δεκτή η προφορική δήλωση παρευρισκόμενου από την ΚΣΕ ότι αυτό δεν ισχύει.
Γιώργος Κανέλλης