Ο φτερωτός κόσμος «Δακτυλίωση πελαργών»

Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού

TF2Πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2016 και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δακτυλίωση νεοσσών λευκών πελαργών (Ciconia ciconia) στο Εθνικό Πάρκο Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Για την υλοποίηση της διαδικασίας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε τέσσερα χωριά της προστατευόμενης περιοχής που είχαν φωλιές. Από αυτές διαπιστώθηκε ότι είναι εφικτό να δακτυλιωθούν πέντε πελαργοί από δυο φωλιές στο χωριό Νεοχώρι. Οι νεοσσοί μάλιστα ήταν αρκετά μικροί ηλικιακά και ήταν σε πολύ καλή κατάσταση.

Για κάθε πελαργάκι τοποθετήθηκε στο πόδι του ένα ειδικό πλαστικό δακτυλίδι τύπου ELSA. Το δακτυλίδι διαρκεί εφ’ όρου ζωής και δίνει τη δυνατότητα να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο για παρατήρηση από απόσταση με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Παράλληλα έγιναν οι απαιτούμενες μετρήσεις και καθαρίστηκαν οι φωλιές από διάφορα αντικείμενα. 

Σκοπός της δακτυλίωσης είναι η  μελέτη του είδους και συγκεκριμένα η παρακολούθηση των μετακινήσεων, η μετανάστευση και η αναπαραγωγή. Συνήθως τα πουλιά επιστρέφουν μετά τη μετανάστευσή τους στην περιοχή όπου γεννήθηκαν.

Στην ολοκλήρωση των δακτυλιώσεων συνέβαλαν η κ. Εύα Στετς, μέλος του Ελληνικού Κέντρου Δακτυλίωσης και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκού πελαργού, ο περιβαλλοντολόγος  κ. Μαμάσης, ο ορνιθοπαρατηρητής Μεσολογγίου κ. Νούλας, οι εθελοντές – ΙBA Caretaker της ορνιθολογικής κ. Πατερέκας, Ματζουράτου, Κουτσαύτης, τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Μεσολογγίου με τη συμβολή του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και των υπαλλήλων της ΔΕΔΔΗΕ. 

Ευχόμαστε να είναι καλότυχα, καλοτάξιδα για το μεγάλο και δύσκολο μεταναστευτικό τους ταξίδι προς τις χώρες της Αφρικής και ευελπιστούμε σύντομα στην επανεύρεσή τους.

Κείμενο-φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης 

Περιβαλλοντολόγος, M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών,

Ορνιθολογική έρευνα πεδίου  info@mamasis.gr