Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου : Συνύπαρξη Ανθρώπου & Φύσης

ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΚΟΤΥΧΙΟΥ ΣΤΡΟΦΥΛΙΑΣ

TF1Εσπερίδα με θέμα «Λιμνοθάλασσα Κοτυχίου: Συνύπαρξη Ανθρώπου & Φύσης» διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Y.Κ.Σ την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού κινηματογράφου «ΣΙΝΕ Άστρον», στα Λεχαινά. Σκοπός της εσπερίδας, όπως ανέφερε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του φορέα Δρ. Νικόλαος Καραβάς, ήταν η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις δράσεις και τις προτάσεις του Φ.Δ. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και ιδιαίτερα την αποκατάσταση της βόρειας λουρονησίδας.

 

 Πρώτος ομιλητής, ήταν ο κ. Δημήτρης Παπανδρόπουλος, Ορνιθολόγος πεδίου για το έργο καταγραφής της Ορνιθοπανίδας του Εθνικού Πάρκου, ο οποίος παρουσίασε τα προκαταρτικά αποτελέσματα από την συστηματική παρακολούθηση της ορνιθοπανίδας στην περιοχή της λ/θ Κοτυχίου και της Αλυκής Λεχαινών, που επιβεβαιώνουν την μεγάλη ορνιθολογική αξία της περιοχής. Σημαντικό στοιχείο είναι η σταθεροποίηση της παρουσίας των Αργυροπελεκάνων.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Διονύσης Μαμάσης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc., υπεύθυνος προγράμματος παρακολούθησης της φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας Caretta-caretta, παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης συστηματικής καταγραφής που πραγματοποιήθηκε από τον Φ.Δ.Υ.Κ.Σ. και επισήμανε την αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, την καλή συνεργασία με τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις, και τον περιορισμό της όχλησης στις παραλίες κατά την περίοδο της αναπαραγωγικής περιόδου. Επισήμανε επίσης ότι ο αριθμός των φωλιών που καταγράφηκαν ήταν σαράντα πέντε (45), ενώ το πλήθος των νεκρών θαλάσσιων χελωνών που ξεβράστηκαν στην παραλία ξεπερνούσε τις σαράντα (40).

Επόμενη ομιλήτρια, ήταν η κα. Γεωργία Καραμπέρου, Δασολόγος, Συντονίστρια του Φ.Δ.Υ.Κ.Σ., η οποία παρουσίασε το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης για την ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ειδικά για την περιοχή που εμπίπτει στην Π.Ε. Ηλείας. Ακολούθησε η ομιλία του Δρ. Βασίλη Παπαδόπουλου, Γεωλόγου Ωκεανογράφου στο Γραφείο ΕΛΚΕΘΕ Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος αναφέρθηκε στο Κοτύχι του χθες και του σήμερα και εκτίμησε το δυσοίωνο μέλλον της λιμνοθάλασσας, αν δεν σταματήσουν οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στην ακτογραμμή. 

 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του τελευταίου ομιλητή κ. Χρήστου Αναγνώστου, Γεωλόγου-Ιζηματολόγου, Διευθυντή Ερευνών ΕΛΚΕΘΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στα αίτια της διάβρωσης της αμμολωρίδας και πρότεινε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ αντιμετώπισης του φαινομένου. 

 

Έκανε προτάσεις τόσο για ήπια βραχυπρόθεσμα μέτρα παρέμβασης όσο και για περισσότερο επεμβατικά μακροπρόθεσμα μέτρα. Σαν άμεση ενέργεια πρότεινε την απόθεση συγκεκριμένης ποσότητας άμμου στη λουρονησίδα, από συγκεκριμένο χώρο που βρίσκεται στον Πηνειό ποταμό πριν από την εκβολή του στην Τεχνητή λίμνη και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να διευθετηθούν και οι ποταμοχείμαροι, ώστε να τροφοδοτούν την αμμολωρίδα με άμμο. 

 

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης, κ. Νταμπίλ-Ιωσήφ Μοράντ, τόνισε τη σπουδαιότητα της περιοχής και την επιθυμία του για μια καλή συνεργασία με τον ΦΔΥΚΣ μέσα από την υλοποίηση των προτεινόμενων έργων στην περιοχή της λ/θ Κοτυχίου και στην ευρύτερη περιοχή. Συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός συνάντησης όλων των εμπλεκόμενων φορέων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, προκειμένου να ασκηθεί πίεση για την ΑΜΕΣΗ αντιμετώπιση της διάβρωσης και την οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας, μια υπόθεση που ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ στην κτηματική υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Ηλείας.

 

 

Στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος (ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης) ο Φορέας πραγματοποίησε  με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εσπερίδα με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας, στον Πύργο. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 60 εκπαιδευτικοί της Α΄/θμιας και Β΄/θμιας εκπαίδευσης της Ηλείας.