Η καλλιέργεια λαχανόκηπου δεν είναι μόνο πρακτικά χρήσιμη δραστηριότητα, μια και μπορεί στους χαλεπούς καιρούς που περνάμε να μειώσει τον οικογενειακό λογαριασμό για τρόφιμα. Είναι επίσης ιδιαίτερα χρήσιμη στο ψυχολογικό πεδίο, ως ήρεμη, προσιτή στον καθένα δημιουργική δραστηριότητα.
Φυσικά όλο και περισσότεροι απ’ όσους έχουν την αντικειμενική δυνατότητα να διαθέτουν λαχανόκηπο, αντιλαμβάνονται και επιδιώκουν συνειδητά την αποφυγή της χρήσης φυτοφαρμάκων ή χημικών λιπασμάτων σε ένα χώρο που μπορεί να είναι συνέχεια του υπνοδωματίου τους.
Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι, ιδίως οι κάτοικοι των πόλεων, έχουν χάσει τις απλές αλλά όχι λίγες γνώσεις που απαιτεί η φυσική καλλιέργεια, λίπανση και φυτοπροστασία. Η σοφία αυτή μεταβιβαζόταν στα χωριά από μάνα σε παιδιά, ώστε τις εποχές που «έχουμε στο σπίτι λαχανικά» σήμαινε είτε ότι τα παράγουμε στο «μποστάνι» μας είτε τα ανταλλάσσουμε με όσους παράγουν κάτι που δεν έχουμε εμείς.
Το κενό αυτό επιχειρεί να καλύψει ο γεωπόνος αλλά και ενεργός οικοκαλλιεργητής Γιώργος Βλοντάκης από τα Χανιά. Συγκεντρώνοντας γνώσεις δικές του, άλλες που απέκτησε από παλιούς κρητικούς, άλλες που προέκυψαν από την επιστημονική έρευνα της βιολογικής καλλιέργειας στα πανεπιστήμια, έγραψε ένα μικρό, ευκολοδιάβαστο αλλά και αρκετά πλήρες εγχειρίδιο οικοκαλλιέργειας. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξαιρετική εκτύπωση και η ποιότητα, όπως και το πλήθος των φωτογραφιών που επεξηγούν τα γραφόμενα και βοηθούν τον αναγνώστη να αναγνωρίσει μόνος εχθρούς και αρρώστιες των φυτών. Ακόμη πολύ χρήσιμες είναι οι οδηγίες για να παρασκευάσει κανείς το δικό του κομπόστ (εδαφοβελτιωτικό από φυτικά υπολείμματα).
Το βιβλίο με τίτλο «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥΣ», εκδόθηκε, σε πολύ προσιτή τιμή, από τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Καταναλωτών οικολογικών Προϊόντων «ΓΑΙΑ» και όποιος θέλει να το προμηθευτεί μπορεί να απευθυνθεί στην γραμματεία της ΟΙΚΙΠΑ, 7 με 9 τα απογεύματα.
Γ. Κανέλλη