Ήρθε η άνοιξη και ξεκίνησε η μεταναστευτική περίοδος των πουλιών. Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου έχει την τύχη να βρίσκεται πάνω σε ένα από τους σημαντικότερους δυτικούς διαδρόμους μετανάστευσης των πουλιών, που ακολουθεί τα δυτικά παράλια της χώρας μας από την Αλβανία μέχρι τη χερσόνησο της Μεθώνης (Μεσσηνία).
Μεγάλοι αριθμοί παρυδάτιων, στρουθιόμορφων και καλοβατικών πουλιών παρατηρούνται στο Εθνικό Πάρκο μετακινούμενα σύμφωνα με τον ετήσιο βιολογικό τους ρυθμό προς εδάφη αναπαραγωγής, ανεύρεσης τροφής, καλύτερων καιρικών κλιματολογικών συνθηκών και διαβίωσης.
Ένα από τα σχετικά μικρά και λεπτοκαμωμένα στρουθιόμορφα πουλιά που καταγράφηκαν σε μεγάλους αριθμούς στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς είναι η κιτρινοσουσουράδα (Motacilla flava).
Το μικρό εντομοφάγο πουλί της οικογένειας Motacillidae αναπαράγεται κυρίως στην εύκρατη ζώνη της Ευρώπης και της Ασίας με κάποια υποείδη να εμφανίζονται μέχρι την Βόρεια Αμερική και την Αλάσκα. Είναι μόνιμος κάτοικος στο μεγαλύτερο μέρος της κατανομής της, όπως επίσης και τα πουλιά της δυτικής Ευρώπης, με εξαίρεση τους βόρειους και ανατολικούς πληθυσμούς που μεταναστεύουν στην Αφρική και τη νότια Ασία. Τα πουλιά του Βερίγγειου Πορθμού ξεχειμωνιάζουν αρκετά νότια, στις ακτές του Ειρηνικού σύμφωνα με τον Θοδωρή Κομηνό.
Στην Ελλάδα την καταγράφουμε κυρίως την περίοδο της μετανάστευσης σε υγροτοπικά οικοσυστήματα, όπου κατασκευάζει τη φωλιά της στο έδαφος σε τούφες χόρτων.
Παρατηρήθηκε εντός του Εθνικού Πάρκου και στα υγρολίβαδα Μετοχίου σε μεγάλους αριθμούς την περίοδο της μετανάστευσης, ενώ θα την συναντήσουμε σε χαμηλού και μεσαίου υψομέτρου περιοχές στην κεντρική και κυρίως στην βόρεια Ελλάδα.
Μόλις 15-16 εκατοστά, διακρίνεται για τα μαύρα πόδια, την γκριζοκαστανή φτερούγα και το έντονο κίτρινο χρωματισμό της στο κάτω μέρος του σώματος.
Τρέφεται με έντομα και υδρόβια ασπόνδυλα. Γεννάει συνήθως δύο φορές το χρόνο, από 5-6 αυγά κρεμ χρώματος με σκοτεινές κηλίδες. Η επώαση των αυγών διαρκεί 13 μέρες, αφού δεχτούν τις στοργικές περιποιήσεις και των δύο γονιών.
Η συστηματική και η φυλογενετική του είδους είναι πάρα πολύ μπερδεμένη και μέχρι στιγμής έχουν περιγραφεί 15-20 υποείδη.
Κείμενο-Φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης
Περιβαλλοντολόγος
M.Sc. Αειφορικής Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
Ορνιθολογική έρευνα πεδίου info@mamasis.gr