Τα σκουπίδια της Τρίπολης, παράδειγμα προς αποφυγή!

TF1Είναι γνωστό το διαχρονικό σοβαρότατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τρίπολη στη διαχείριση των απορριμμάτων της.

 Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 οι Δημοτικές αρχές, ακολουθώντας μια κοντόφθαλμη λογική, είχαν επαναπαυτεί με την εύκολη «λύση» της απόρριψης των απορριμμάτων του Δήμου σε παράνομη χωματερή (ΧΑΔΑ) στο Λεβίδι. 

Να σημειωθεί ότι η περιοχή αυτή είναι μέσα σε ένα υπέροχο ελατοδάσος του όρους Μαίναλου που υποτίθεται ότι προστατεύεται (Natura 2000)!!!

Στη συνέχεια, και μέχρι πρόσφατα, τα σκουπίδια της Τρίπολης μεταφέρονταν στον ΧΥΤΑ της Φυλής με 90 €/τόνο, με βάση την ελληνική πατέντα «όχι στην αυλή μου, αλλά στην αυλή του γείτονα»!

Και έφτασε το πλήρωμα του χρόνου στη σημερινή συγκυρία, όπου η νέα περιφερειάρχης Αττικής κ. Δούρου αρνείται να εγκρίνει τη συνέχιση της (σχεδόν κορεσμένης) Φυλής ως αποδέκτη αυτών των σκουπιδιών που πλημμύρισαν για μια ακόμα φορά τους δρόμους της Τρίπολης.

 Αυτό είχε ως επακόλουθο την απόφαση του τοπικού δημάρχου κ. Παυλή να ενεργοποιήσει πάλι τον ΧΑΔΑ Λεβιδίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται!

 

Βεβαίως πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου που θα αναλάβει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ένα έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η εταιρεία θα κατασκευάσει δύο σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα, τρεις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τρεις χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.

Ωστόσο, οι κατάλληλες μονάδες δεν θα είναι έτοιμες πριν από το 2016.

 

Μέχρι τότε το πρόβλημα θα παραμένει και τα πρόστιμα από την Ε.Ε. θα συνεχίσουν να τρέχουν προς δόξα των τοπικίστικων λογικών που κυριαρχούν δυστυχώς στη χώρα μας…

 

Το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι έντονο και στην πόλη μας με τον ΧΥΤΑ στην Ξερόλακκα να πνέει τα λοίσθια και τη δημοτική αρχή να αρνείται τη μονάδα επεξεργασίας, ελπίζοντας να το αντιμετωπίσει αυξάνοντας απλά τα ποσοστά ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. 

Το γεγονός ότι προηγμένες χώρες στην Ευρώπη με μακρά διαδρομή εναλλακτικής διαχείρισης και  υπερτριπλάσια ποσοστά από την Ελλάδα αφήνουν ένα 50% υπόλειμμα ( το οποίο κατά βάση προωθείται σε εργοστάσια καύσης), δεν φαίνεται να την απασχολεί. 

Ας ελπίσουμε ότι τελικά δεν θα γίνουμε… Τρίπολη!!