Νέοι και περιβάλλον: Το παράδειγμα της Βραζιλίας

D4Άρωμα… Λατινικής Αμερικής είχε η εκδήλωση της ΟΙΚΙΠΑ το βράδυ της Τετάρτης 25 Φεβρουαρίου. Σε μια παρουσίαση που έφερε πολλά νέα πρόσωπα στο στέκι μας, τρεις φοιτήτριες από τη Βραζιλία μάς είπαν πολλά πράγματα για τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα τους, καθώς και για το ρόλο που παίζει η νέα της γενιά στην αντιμετώπισή τους.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η Raissa Octavio, η δεκαοκτάχρονη Βραζιλιάνα, που μόλις ολοκλήρωσε την εθελοντική πρακτική της άσκηση στην ΟΙΚΙΠΑ (διάρκειας 6 εβδομάδων), στα πλαίσια των προγραμμάτων ανταλλαγής εθελοντών του παγκόσμιου φοιτητικού οργανισμού AIESEC. Η Raissa ξεκίνησε την παρουσίασή της με μια μικρή αναφορά στην ιστορία της χώρας της, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η εκβιομηχάνηση της οικονομίας οδήγησε σε μαζικά περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία εξώθησαν τους Βραζιλιάνους στη δημιουργία περιβαλλοντικών συλλογικοτήτων. Στην πορεία αναφέρθηκε στα τρία μεγαλύτερα από αυτά: την αποψίλωση του Ατλαντικού Δάσους, την καταστροφή του δάσους του Αμαζονίου, και τη μόλυνση των υδάτινων πόρων από σκουπίδια και λύματα.

Στη συνέχεια μας μίλησε η Adrielle Gerez, η οποία μας παρουσίασε τη δράση του Ecosurf, του μεγαλύτερου νεανικού περιβαλλοντικού οργανισμού στη Βραζιλία. Ο Ecosurf συνδυάζει τον περιβαλλοντικό ακτιβισμό με μια μεγάλη αγάπη των βραζιλιάνων, το surf στη θάλασσα! Μέσα από καθαρισμούς παραλιών, εκπαιδευτικά προγράμματα και καμπάνιες ενημέρωσης σε νεανικές εκδηλώσεις, ο Ecosurf έχει καταφέρει να προσελκύσει χιλιάδες νεαρούς εθελοντές, στηριζόμενος κυρίως στη δυναμική του παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Internet (Facebook, Twitter κλπ.)

Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την Manoella Fiocci, η οποία αναφέρθηκε σε τυπικές περιβαλλοντικές πρακτικές που εφαρμόζονται στη Βραζιλία, όπως η διαλογή στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών, η μαζική υιοθέτηση των λαμπτήρων φθορισμού, η ανακύκλωση του νερού και οι πράσινες ταράτσες στα σπίτια, καθώς και τα προγράμματα δεντροφύτευσης που οργανώνονται τακτικά από τα σχολεία.

Μετά το τέλος της παρουσίασης υπήρξαν τοποθετήσεις από φοιτητές και από φίλους της ΟΙΚΙΠΑ, και ευχηθήκαμε στις τρείς κοπέλες καλό ταξίδι επιστροφής! Το μήνυμα που έμεινε σε εμάς εδώ, ήταν ότι υπάρχουν μέσα επικοινωνίας και τρόποι ευαισθητοποίησης, μέσω των οποίων οι νέοι μπορούν να δραστηριοποιηθούν για τα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα, συνεισφέροντας έτσι και στα παγκόσμια.