Στη σύσκεψη για το κυκλοφοριακό, που έγινε πρόσφατα στην Πάτρα, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στη διαχείριση των οδικών αξόνων από τα αυτοκίνητα. Προφανώς είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, που απαιτεί έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Τι γίνεται όμως με τη βιώσιμη κινητικότητα των πεζών και πολύ περισσότερο των ΑΜΕΑ;
Τα κατειλημμένα πεζοδρόμια, πεζόδρομοι κλπ καθιστούν την κίνηση των πολιτών ολοένα και περισσότερο προβληματική με κάθε λογής αυθαιρεσίες, που, δυστυχώς, δεν ελέγχονται επαρκώς. Το θέμα αφορά και στην αισθητική της πόλης με τους επισκέπτες να αντικρύζουν ένα τριτοκοσμικό θέαμα, όταν ζωτικοί κοινόχρηστοι χώροι έχουν μετατραπεί σε χώρους αυθαίρετων κατασκευών και τόπους πώλησης παντός λογής προϊόντων.
Αφιερώνουμε το φωτορεπορτάζ στη Δημοτική μας Αρχή, αλλά και στα αρμόδια αστυνομικά όργανα, με την ελπίδα να αναλάβουν άμεση δράση.
Είναι θέμα πολιτισμού και ανθρωπιάς για τους συνδημότες μας!
Τι προτείναμε για το κυκλοφοριακό
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας κατέθεσε γραπτό υπόμνημα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πνεύμα της εισήγησης του αρμόδιου αντιδημάρχου ήταν σε θετική κατεύθυνση, μιας και έδινε έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Φυσικά, όλα θα κριθούν από το τι και με ποιους ρυθμούς θα εφαρμοσθεί.
Το κείμενο του υπομνήματος της ΟΙΚΙΠΑ ακολουθεί.
Καταθέτουμε τις παρακάτω θέσεις μας στη σημερινή σύσκεψη για το συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη μας.
Θεωρούμε θετική την στοχοθεσία του Δήμου για ολοκληρωμένο σχέδιο πρωτοβουλιών με στόχο την συνολική αναβάθμιση της αστικής κινητικότητας προς βιώσιμη κατεύθυνση αντί ασύνδετων επί μέρους μέτρων, έστω και σωστών.
Ένα βιώσιμο σύστημα αστικών μεταφορών οφείλει να δίνει προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και όχι μόνο αναψυχής, την πεζή κίνηση.
Με βάση τις παραπάνω αφετηριακές θέσεις πιστεύουμε ότι σημαντική προτεραιότητα έχουν
- Η αξιοποίηση, και προοπτικά εφαρμογή, της μελέτης ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ, που έχει παραδοθεί στον Δήμο από τα τέλη του 2012 και η οποία σχεδιάζει ένα δίκτυο και όχι απλά μεμονωμένους ποδηλατοδρόμους και απαιτεί και βελτίωση ασφάλτου, πεζοδρομίων, σημάνσεων και οδηγικής συμπεριφοράς.
- Η συστηματική και αυστηρή απαλλαγή των πεζοδρομίων από εμπόδια κάθε είδους που δυσκολεύουν την κίνηση πεζών και ΑΜΕΑ.
- Η μελέτη της αναβάθμισης – βελτιστοποίησης των αστικών λεωφορειακών γραμμών.
- Η μελετημένη, αλλά χωρίς υποχωρήσεις, επαναφορά των αποκλειστικών λεωφορειολωρίδων.
- Η μελέτη επέκτασης του μέτρου της τοποθέτησης σταθερών διαχωριστικών (κορινών) και σε άλλες βασικές οδούς την πόλης, π.χ. Αγ. Ανδρέου.
- Η αξιοποίηση των υπαρχουσών μελετών για γραμμή τραμ, με πνεύμα όμως ρεαλισμού και αξιοποίησης και της υπάρχουσας γραμμής σταθερής τροχιάς.
- Η αναζήτηση των βέλτιστων τεχνικά λύσεων (και άσκηση πίεσης για να εφαρμοστούν), έτσι, ώστε ο προαστιακός να επηρεαστεί όσο το δυνατό λιγότερο από την κατασκευαζόμενη νέα σιδηροδρομική γραμμή μέχρι την Πάτρα.
- Η διατήρηση και επαναλειτουργία της υποδομής ελεγχόμενης στάθμευσης στο ιστορικό κέντρο είτε με χαμηλό αντίτιμο είτε και χωρίς αυτό.
- Η άσκηση πίεσης για σταθερή αστυνόμευση του διπλοπαρκαρίσματος.
- Η ρεαλιστική πλέον προοπτική της διάνοιξης της Κανακάρη και της ολοκλήρωσης της Μικρής Περιμετρικής ενισχύουν σαφώς τόσο τις δυνατότητες της εφαρμογής της μελέτης ποδηλατοδρόμων όσο και άλλες παρεμβάσεις, όπως η κυκλοφοριακή ελάφρυνση της οδού Κορίνθου.
Για την ΟΙΚΙΠΑ
Γ. Κανέλλης
Μέλος Διαχ. Επιτροπής