Θέσεις της Ομοσπονδίας Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού ΑΛΚΥΩΝ
Σε ένα εκτενές της κείμενο η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού ΑΛΚΥΩΝ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της όλο και χειρότερης διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού, εκτιμώντας ότι έχει κυρίως ανθρωπογενείς αιτίες, όπως άστοχες επεμβάσεις και ασυλλόγιστη αφαίρεση αδρανών από τα ποτάμια που φτάνοντας στη θάλασσα «κτίζουν» τις ακτές.
Από το κείμενο αυτό παραθέτουμε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας:
1. Οριοθέτηση της κοίτης των ποταμών και των χείμαρρων με βάση τα δεδομένα των αεροφωτογραφιών από το 1940 ως σήμερα. Μέσα από αυτήν θα εξασφαλίζεται το άνοιγμα της κοίτης των σε πλάτος με την κατασκευή νέων αναχωμάτων εκατέρωθεν αυτής. Θα επανεξετάζει το καθεστώς ιδιοκτησίας όπου αυτό καθίσταται αναγκαίο από την φωτοστοιχειοθεσία – αντιπαραβολή των αεροφωτογραφιών.
2. Οριοθέτηση Αιγιαλού και παραλίας σε όλο το μήκος των ακτογραμμών του Κορινθιακού Κόλπου, με προτεραιότητα στις περιοχές που πιέζονται οικιστικά.
3. Άμεση παύση της λήψης υλικού από τις κοίτες των ποταμών και απομάκρυνση των εγκαταστάσεων με αποκατάσταση της μορφολογίας των ποτάμιων συστημάτων τοπικά.
Η λήψη υλικών θα γίνεται μόνο με έργα (καθαρισμού), λόγω τοπικής συσσώρευσης που δημιουργούν κινδύνους για πλημμύρες, κατόπιν μελέτης επιστημονικού φορέα του Δημοσίου. Τα αφαιρούμενα υλικά από τις κοίτες θα μεταφέρονται στις ακτές για εμπλουτισμό τους.
4. Τεχνητή αναπλήρωση των κατεστραμμένων ακτογραμμών.
Μία από τις σύγχρονες αποτελεσματικές παρεμβάσεις για τη διάβρωση των ακτών είναι έργα «Εμπλουτισμού της παραλίας». Συμπλήρωση, δηλαδή, του υλικού που λείπει για κάποιο λόγο από την ακτομηχανική λειτουργία της παραλίας που παρουσιάζει τα κενά, που εμείς ονομάζουμε «διάβρωση». Σε αυτά τα έργα το μεγαλύτερο μέρος του κόστους είναι το υλικό, το οποίο είναι άμμος (επεξεργασμένη από κάποιο ποταμό ή θάλασσα και όχι λατομείου) ή βότσαλο (στρογγυλεμένη πέτρα)…
4. Παύση εκτέλεσης δημόσιων ή ιδιωτικών τεχνικών έργων κοντά στην ακτογραμμή και παράλληλα προς αυτήν (πεζοδρομήσεις με μπετόν, έργα φωτισμού, παραλιακούς δρόμους, κλπ).
Η πρόσβαση των ΠΟΛΙΤΩΝ στις ακτές να γίνεται με κάθετη μόνο όδευση προς αυτές. Στις περιοχές, όπου έχουν κατασκευαστεί τέτοιου είδους έργα και παρουσιάζεται πρόβλημα διάβρωσης των ακτών, να απομακρύνονται αυτά από την ακτογραμμή, να γίνεται εμπλουτισμός για την αποκατάσταση των ισορροπιών δίνοντας χώρο στον ελεύθερο κυματισμό της θάλασσας.
5. ΟΧΙ φαραωνικά τεχνικά έργα στην ακτογραμμή ή μέσα στην θάλασσα αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών….
6. Για τα κτίσματα που κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση λόγω της διάβρωσης του υπεδάφους προτείνουμε το εξής: Η πολιτεία συστήνει ταμείο αρωγής, όπως αυτό του Ταμείου σεισμοπλήκτων, και στους ιδιοκτήτες των ανωτέρω κτισμάτων προσφέρει δημόσια γη ως οικόπεδο και δανειακή επιχορήγηση για να κατασκευάσουν εκ νέου την οικία τους ή την επαγγελματική τους εγκατάσταση με τους ευνοϊκούς όρους που έχει και το ΤΑΣ.
7. Αλιευτικά καταφύγια στον Κ.Κ.
Προτείνουμε:
α) Οι μαρίνες και τα αλιευτικά καταφύγια που έχουν συντελέσει, μετά από επιστημονική μελέτη, στη διάβρωση των ακτών της περιοχής τους να αποσυναρμολογούνται.
Οποιαδήποτε νέα χωροθέτηση αυτών θα πρέπει πρώτα να έχει ενταχθεί στον Περιφερειακό Χωροταξικό σχεδιασμό.
β) Να κατασκευάζονται εσωτερικά στη στεριά, ώστε να αποφεύγονται οι αλλοιώσεις της ακτογραμμής και το συνεπακόλουθο δυσανάλογο για την πολιτεία οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Αυτό τον τρόπο κατασκευής υιοθετούσαν οι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων.
γ) Να γίνονται με φυσικά υλικά και ήπιας παρέμβασης στο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Κλείνοντας το παρόν κείμενο θέσεων, ζητάμε από τους αρμόδιους φορείς των Περιφερειών και των Δήμων να γίνει ουσιαστικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες που στις ακτές τους παρουσιάζονται έντονα φαινόμενα διάβρωσης και με τη συμμετοχή καθ’ ύλην αρμοδίων επιστημόνων και ερευνητικών ιδρυμάτων να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα των μέχρι σήμερα παρεμβάσεων στην ακτογραμμή, να παρθούν αποφάσεις αντιμετώπισης της κατάστασης σε βάθος χρόνου, παίρνοντας υπόψη τη διεθνή εμπειρία επί του θέματος και οι αποφάσεις αυτών να έρθουν ως εισήγηση στα Περιφερειακά Συμβούλια.
Για το Δ.Σ. της ΑΛΚΥΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΚΑΡΙΜΠΑΣ ΘΥΜΙΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ