4 χρόνια μετά την πυρηνική τραγωδία που συγκλόνισε τον κόσμο
Μια τετραετία συμπληρώνεται την 11η Μαρτίου από το δυστύχημα στο ιαπωνικό πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊτσι και τη μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας που το κατέταξε όπως και το Τσερνόμπιλ στην ανώτατη βαθμίδα-7 της κλίμακας Διεθνών Πυρηνικών Γεγονότων. Ένα flashback επαναφέρει στη μνήμη την καταστροφή στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής ενέργειας μετά το τσουνάμι που προκάλεσε σεισμός. Ακολούθησε η απομάκρυνση από τις γύρω περιοχές 500.000 ανθρώπων, η επιβολή μιας ζώνης αποκλεισμού 20χλμ., οι απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού της Ιαπωνίας, η ραδιενεργός μόλυνση στα τρόφιμα, το νερό, τον αέρα, όλα για να υπενθυμίσουν επίσης στην ανθρωπότητα ότι πυρηνικά και ασφάλεια δεν συμβαδίζουν…
Οι διαρροές ραδιενέργειας στον Ειρηνικό Ωκεανό από τη Φουκουσίμα συνεχίζονται εδώ και 4 χρόνια, έτσι ώστε και οι πιο αδαείς να θέτουν υπό αμφισβήτηση τα όσα μας έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από τους επιστήμονες-εκπρόσωπους των διεθνών οργανισμών περί δήθεν απουσίας κινδύνου. Άλλωστε, τα όσα διατείνονται για χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας βάσει των μετρήσεων ραδιενέργειας που διεξάγουν οι ίδιοι, μοιάζουν απίστευτα. Παράλληλα, οι ανησυχητικές μελέτες των ανεξάρτητων επιστημόνων με αναφορές σε μεταλλάξεις και εμφάνιση όγκων σε ανθρώπους, φυτά και ζώα, στις εκτεθειμένες περιοχές, ως είθισται, μένουν στο περιθώριο και καλύπτονται από τη mainstream ενημέρωση.
Είναι γεγονός ότι η διασπορά ραδιενέργειας επιφέρει σταδιακά ανυπολόγιστες μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους ανθρώπους εντός και εκτός συνόρων της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου και τεράστια περιβαλλοντική ζημιά που θα φανεί στις πραγματικές διαστάσεις της στο μέλλον. Η κατάσταση επαληθεύεται και από τα όσα μας τόνισε η κ. Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, ιατρός και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, ήτοι του Ελληνικού κλάδου της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης το 1985 Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιατρών για την Αποτροπή Πυρηνικού Πολέμου (International Physicians for the Prevention of Nuclear War-ΙPPNW).
«Το μεγάλο πρόβλημα με τη Φουκουσίμα είναι στον ωκεανό», τόνισε η κ. Σωτηροπούλου, «καθώς εξακολουθεί να φεύγει ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό. Στην περίπτωση του Τσερνόμπιλ μετά την κατασκευή της σαρκοφάγου (που κάλυψε τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα), σταμάτησε να εκλύεται ραδιενέργεια προς την ατμόσφαιρα, τώρα συνεχίζει και λιώνει, πάει υπόγεια και μολύνει τα ύδατα παντού.» Επίσης υπογράμμισε: «Στην Αμερική έχουν γίνει απαγορεύσεις για την κατανάλωση ψαριών καθώς έχουν ανέβει σε αυτά τα επίπεδα ραδιενέργειας.» Όσον αφορά στην Ιαπωνία επεσήμανε: «Έχουν αυξηθεί τα κρούσματα των παιδικών καρκίνων, κυρίως του θυρεοειδούς.» Επέστησε επιπροσθέτως την προσοχή: «Οποιαδήποτε ακτινοβολία είναι βλαπτική για τους ανθρώπους. Η βλάβη γίνεται κυρίως μέσα στο DNA και από εκεί μπορεί να ξεσπάσει με τερατογενέσεις, μεταλλάξεις ή καρκίνους, οι οποίοι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια. Ύστερα μάλιστα από τις ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές αυξήθηκε η ραδιενέργεια σε όλη τη Γη. Βέβαια, όσοι είναι υπέρ της πυρηνικής βιομηχανίας λένε ότι είναι μια αναμενόμενη βλάβη στην ανθρωπότητα, την οποία ξεχνάμε μπροστά στα οφέλη που θα μπορούσαμε να έχουμε από την πυρηνική ενέργεια. Όμως με όσα γνωρίζουμε πια, προκύπτει ότι αυτά ήταν ψέματα γιατί έχει αποδειχτεί ότι τα πυρηνικά εργοστάσια δεν ήταν ασφαλή ούτε φτηνά, όπως ισχυρίζονται οι θιασώτες της πυρηνικής ενέργειας.»
Όσον αφορά στη χώρα μας, σε σχέση με το συμβάν της Φουκουσίμα, η άποψη του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων κ. Θεόδωρου Μερτζιμέκη ήταν καθησυχαστική δεδομένης της απόστασης από την μακρινή Ιαπωνία: «Η Ελλάδα είναι ασφαλής και δεν υπάρχει επίδραση από τη Φουκουσίμα. Όλα εξαρτώνται από το fall-out (τα ραδιενεργά κατάλοιπα που μεταφέρονται με τον αέρα ύστερα από μια πυρηνική έκρηξη) και η Φουκουσίμα είναι διαφορετική από το Τσερνόμπιλ, γιατί τότε ήταν ηπειρωτικό ενώ στην Ιαπωνία η ραδιενέργεια έφυγε στον Ειρηνικό.»
Εν κατακλείδι, θα υπογραμμιστεί, για πολλοστή φορά, ότι η πυρηνική ενέργεια και όσοι την προωθούν οδηγούν την ανθρωπότητα σε αδιέξοδο. Ο κόσμος και η Γη-το σπίτι μας, δεν αντέχουν άλλα πυρηνικά δυστυχήματα. Οι ιθύνοντες των κρατών οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και οι κοινωνίες να σταματήσουν την αλόγιστη σπατάλη ενέργειας δείχνοντας όχι απλά σεβασμό στο περιβάλλον αλλά στη διαφύλαξη της ύπαρξής μας!
Χριστίνα Τζουβέκα
δημοσιογράφος